GENEL - 15 Şubat 2019 Cuma 15:48

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ergezen: "Türk toplumu son yıllarda yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya”

A
A
A
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ergezen: "Türk toplumu son yıllarda yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya”

Bolu’da düzenlenen 3.

Bolu’da düzenlenen 3. Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresinde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen, “Türk toplumu son yıllarda yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya. En az 3 çocuk politikası çerçevesinde biz de bir takım nüfus politikaları geliştiriyoruz” dedi.


Bolu’da, Koru Hastaneleri, Yüksek İhtisas Üniversitesi ve Doğasında Doğum Derneği tarafından düzenlenen ve 4 gün sürecek olan “3. Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi” başladı. Kongreye, Türkiye ve yurt dışından yüzlerce doktor, hemşire ve sağlık personelinin yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen de katıldı.


Kongreye katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen, “Kadınları güçlendirmek en önemli politikalarımızdan birisi. Hem kadınların güçlendirilmesi hem de toplum sağlığı bu konulardaki sosyal politikaları geliştirmek ve toplumu bu konuda şekillendirmek ve yönlendirmekle sorumluyuz” dedi.



“2017 yılı itibariyle nüfus artış oranı 2.17’lerde kaldı”


Son yıllarda ülke olarak yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu belirten Ergezen, “Türk toplumu nüfus açısından genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Ancak son yıllarda yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer doğum oranlarımız bu şekilde kalırsa, bütün refah toplumlarının karşılaşmış olduğu sorunla maalesef biz de önümüzdeki yıllarda yüzleşmek zorunda kalacağız. 2017 yılı itibariyle nüfus artış oranı 2.17’lerde kaldı. Dolayısıyla bu artış oranları sebebiyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi en az 3 çocuk politikası çerçevesinde biz de bir takım nüfus politikaları geliştiriyoruz. Bu politikaları geliştirirken de kadınların sağlıklı, huzurlu, rahat ve iş hayatından kopmadan hayatlarını devam ettirmeleri politikalarının altyapılarını kanunsal ve kurumsal bazda da ilerletiyoruz. Çocuklar bizim toplumumuzun geleceği. Onlar yarınlarımız. Dolayısıyla yatırımlarımızı doğru yapmamız gerekiyor. Bu tip politikalara da önem vermemiz gerekiyor. Sağlıklı, mutlu, huzurlu anneler ve toplum için buradayız” dedi.



"Zihinsel sağlık da önemli olduğu için bu konuda bilinçlendirme yapıyoruz"


Bakanlık olarak aile eğitim programları olduğunu kaydeden Ergezen, “Aile eğitim programlarımız var. Doğum öncesi, doğum sonrası ve doğumla ilgili sadece annelere değil, babalara yönelik de eğitimler veriyoruz. Bu konuda 1 milyonu aşkın kişiye hamilelik, doğuma hazırlanma, doğum sonrası lohusalık şeklinde devam eden eğitimler verdik. Hedef bilinçli anne olmak, bilinçli toplum olmak, bilinçli çocuk yetiştirmek. Bu süreci de sağlıklı geçirmek. Günümüzde tıp ve teknoloji çok ilerlediği için anne ve bebek doğumlardaki ölüm oranları azalmasına rağmen, bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmemiz gerekiyor. Sadece bedensel sağlık değil, ruhsal sağlık ve zihinsel sağlık da önemli olduğu için bu konuda bilinçlendirme yapıyoruz” şeklinde konuştu.



Kongrede birçok konu ele alınacak


Kongrede, Türkiye’de ve dünyada doğum, doğumdaki müdahaleci tutum, artan sezaryen oranları ve topluma etkileri, üreme dengesi, fiziksel alan ve personel sorunlarının incelenerek, hastanelerin sistematik ve simetrik uygulama mekanizmalarında yaşanan aksaklıklar, sağlık personelinin bilgi ve beceri düzeyleri, tutumları, çalışma koşulları, özlük hakları, anne-bebek dostu hastane kavramı gibi önemli konular ele alınacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.