- 04 Aralık 2018 Salı 14:18

Engeline rağmen filografi sanatıyla hayata tutundu

A
A
A
Engeline rağmen filografi sanatıyla hayata tutundu

Bolu’da, 13 yıldır tekerlekli sandalyeyle yaşayan 36 yaşındaki Selçuk Sezer, engeline rağmen hayattan kopmayarak yaptığı filografi tablolarıyla geçimini sağlıyor.

Bolu’da, 13 yıldır tekerlekli sandalyeyle yaşayan 36 yaşındaki Selçuk Sezer, engeline rağmen hayattan kopmayarak yaptığı filografi tablolarıyla geçimini sağlıyor.



Edinilen bilgiye göre, 2005 yılında trafik kazası geçiren 36 yaşındaki Selçuk Sezer, kaza sonrasında tekerlekli sandalyeyle yaşamak zorunda kaldı. Geçirdiği trafik kazasının ardından uzun süre tedavi gören Sezer, tedavilerinin ardından hayata tekrar bağlanmak için Bolu Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’nin ortak projesi olan filografi kursuna katıldı.



"Harçlığımı çıkarıyorum, gelirimi elde ediyorum"


Kursta öğrendiği filografi sanatını ile 3 yıldır tablo yaparak geçimini sağladığını ifade eden Sezer, “2005 yılında trafik kazası geçirdiğimde 3-4 sene kadar hastanelerde uğraştım. Sonrasında 2014 yılı sonuna kadar bu şekilde devam ettikten sonra evde boş kalamıyordum, harçlığım olmuyordu. Bolu Belediyesi’nin açmış olduğu kurslarla tanıştım. Filografi sanatı yapmaya başladım. Harçlığımı çıkarıyorum, gelirimi elde ediyorum. Bu şekilde de devam etmeyi düşünüyorum” dedi.



"Etkinliklere götürüp sergiliyorum"


Tabloların fiyatlarının yaptıkları işe ve boyutlarına göre değiştiğini söyleyen Sezer, “Şu an çok rağbet yok ama bir ayda 3-4 tane tablo satabiliyorum. Pazar ve sergileyebileceğimiz durumlar olmadığı için etkinliklere götürüp sergiliyorum. Orada satabiliyoruz. Ortalama bir tablo en düşük 50 liradan başlıyor. En yüksek bin liraya kadar da çıkıyor” şeklinde konuştu.



"Evde yatmasınlar, sosyal aktivitelere gitsinler"


Sezer, kendisi gibi engelli olan kişilere de tavsiyelerde bulunarak, “Evde yatmasınlar, sosyal aktivitelere gitsinler. Sokağa çıksınlar. Belediye’nin ve Halk Eğitim’in açmış olduğu kurslara gitsinler. Bir şeyler öğrenmeye çalışsınlar. Kendilerini içlerine kapatmasınlar. Ben kapatmadığım için mutluyum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”