GENEL - 19 Şubat 2019 Salı 12:07

Burdur turizm noktalarında 2018 yılı bereketi

A
A
A
Burdur turizm noktalarında 2018 yılı bereketi

Burdur Valisi Hasan Şıldak, kentin turizm noktalarında 2018 yılında yaşanan ziyaretçi artışlarını değerlendirdi.

Burdur Valisi Hasan Şıldak, kentin turizm noktalarında 2018 yılında yaşanan ziyaretçi artışlarını değerlendirdi. Vali Şıldak, ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak tanınan Salda Gölü’ne bu yıl 500 binin üzerinde ziyaretçi geldiğinin de altını çizdi.


Burdur Müzesi 2016 yılında 13 bin 961 ziyaretçiye ev sahipliği yaparken, 2017 yılında bu sayı 17 bin 295 olarak kaydedildi. 2018 yılında ise ziyaretçi sayısının 21 bin 634’e ulaşarak, artış yaşandığı gözlendi.


Kentte bulunan antik kentlerde bu artıştan bereket sağladı. 2018 yılında Sagalassos Antik Kenti’ne 51 bin 45 ziyaretçi gelirken, Kibyra Antik Kenti’ni 8 bin 840 kişi ziyaret etti. İnsuyu Mağarası ise 2018 yılının 9 aylık süresinde 86 bin 892 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.


Konuyla ilgili Burdur Valisi Hasan Şıldak çeşitli açıklamalarda bulundu. Burdur Müzesi’ni 2018 yılı ziyaretçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 25 artış yaşandığını ifade eden Vali Şıldak şöyle konuştu:


“Sagalassos Antik Kenti 2018 yılı ziyaretçi sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 42,87, 2016 yılına oranla 70, İnsuyu Mağarası ziyaretçi sayısı 2018 yılında 2016 yılına oranla yüzde 74 (2017 yılı ziyarete kapalı), Kibyra Antik Kenti 2018 yılı ziyaretçi sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 37,24 arttığı görülmektedir” dedi.


Ziyaretçi sayılarındaki artıştan son derece memnun olduklarını aktaran Şıldak, Burdur’un turizm pazarındaki hak ettiği payı alması için gereken adımların atıldığını kaydetti.



“Salda Gölü’ne 500 binin üzerinde ziyaretçi geldi”


‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’nü bu yıl 500 binin üzerinde ziyaretçi geldiğini sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “Ayrıca gölle aynı adı taşıyan beyaz, yeşil ve mavinin iç içe olduğu Salda Kayak Merkezi de kış turizminin bölgedeki yeni adresi olma yolunda ilerliyor. Amacımız ayrı bir önem verdiğimiz Salda Gölü ve Kayak Merkezinde devam eden ve planladığımız çalışmalarla birlikte 12 ay turizmdir. İlimizin bundan sonraki temel gelişim alanlarının en güçlüsü turizm olacaktır. Son üç yılın rakamları da bunu ortaya koyuyor. İlgili bakanlıklarımızla birlikte bu alanlarda etkili projeler geliştiriyoruz ve Hükümetimizin bütün desteğini alıyoruz. Temel hedefimiz, tarihi ve doğal mirasımızı koruyarak sahip olduğumuz bu eşsiz potansiyeli turizme kazandırmak, gelen ziyaretçilerimize yeterli ve kaliteli hizmet sunabilmektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü’nde tır kornaları mahalleliyi isyan ettirdi Beylikdüzü Ambarlı Limanı’na giriş için beleyen tırların korna sesleri, Marmara Mahallesi sakinlerini isyan ettirdi. Liman girişinde oluşan yoğunluk nedeniyle dakikalarca kornaya basan tır şoförleri yüzünden huzursuz olduklarını söyleyen vatandaşlar, duruma çözüm bulunmasını istedi. Liman girişinde oluşan tır kuyruğu dron ile görüntülendi. Her gün yüzlerce tır ve aracın giriş çıkış yaptığı Ambarlı Limanı yolunda zaman zaman tırlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Oluşan kuyrukta bekleyen tır sürücüleri, duruma tepki göstermek için kornalarını kullanıyor. Sürücülerin kornalı protestosu ise Marmara Mahallesi ve Yakuplu Mahallesi’nin bir kısmında oturan vatandaşları canından bezdirdi. Özellikle hafta sonlarında evlerinde istirahat eden vatandaşlar, korna sesleriyle irkiliyor. Duruma isyan eden mahalle sakinleri, yetkililerin bir an önce duruma ele atmasını istedi. Elvan Küçük isimli mahalle sakini, tırların korna seslerinden dolayı rahatsız olduklarını belirterek, “Rahatsız olmak ne kelime artık mustaribiz bu konudan. Defalarca bu konuda müracaatlarda bulundu tüm site sakinleri. Her akşam devam ediyor, özellikle cuma akşamları. Tırcıların limanda bir takım problemleri var fakat problemlerini etrafı rahatsız ederek halletme yoluna gidiyorlar. Sürekli korna çalıyorlar. Hastası var, çoluk çocuğu var. Saatlerce sinir bozucu, moral bozucu bir şekilde korna çalıyorlar. Devletimizin artık bu konuya bir el atması gerekiyor. Problemleri neyse çözülsün. Onlar da yaptıkları protestonun çevredeki insanlara verdiği zararı düşünsünler, kendi ailelerini, çocuklarını düşünsünler. Bu küçük bir şey, bunun saatlerce çalındığını düşünün. Hep beraber çalındığını düşünün cinnet geçirirsiniz, burada yaşayamazsınız artık. Biz bu konuda çok mustaribiz. Devlet bu konuya el atsın, liman işletmesi el atsın. Valimiz, belediye başkanımız, emniyet müdürümüz çok rica ediyoruz. Lütfen artık dayanamıyoruz” dedi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Şimşek ise, “Akşam saatlerinde aşırı derecede bir korna sesi ve birçok tır korna çalınca insanlar çok rahatsız oluyor. Burada, bu bölgede oturan insanlar gece geç saatlerde bile aşırı derecede korna sesinden rahatsız oluyor” şeklinde konuştu. Selman Yücel yaşananlara bir çözüm bulunmasını isteyerek, "Buradaki tır şoförleri zaman kaybı yaşadıklarından dolayı korna ile tepki verip protesto ediyorlar. Bu korna sesleri de burada oturan vatandaşları rahatsız ediyor. Kiminin hastası var, yaşlısı var, tahammül edeni var, etmeyeni var. Ben valimizden ve bu bölgedeki tüm yetkililerden limanla ilgili çare bulmalarını istiyorum” diye konuştu.
Denizli Uzman Dr. Oğuz: "Covid aşısı olmayanlar için kalp krizi riski artıyor" Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görev yapan Uzman Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti. İstatistiklere göre Türkiye’de ölümlerin büyük bölümünün kalp hastalıklarına bağlı olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru İbrahim Oğuz, Corona döneminden sonra kalp hastalıklarının gençlerde de sık sık görüldüğünü ifade ederek, “Başlıca etkenleri arasında sigara kullanımındaki yaygınlık, kötü beslenme alışkanlıkları, spordan uzaklaşmak, tuz kullanımı ve birçok faktör var. Ancak son zamanlarda yapılan bir çalışma ile çarpıcı sonuçlarla karşılaştık. Korona döneminden sonra vatandaşlar özellikle kalp krizine bağlı ölümleri Covid aşısına bağlıyordu. Ancak 20 milyon insan arasında 1 yıl takip ile bir çalışma yapıldı. Çalışmanın sonucuna göre aşı olmayanlarda aşı olanlara göre daha fazla kalp hastalıkları ve ölüm gözlendiği ortaya çıktı. Covid aşısı değil daha çok Covid insanlarda kalp krizi riskini artırıyor. Önce Covid hastalığına yakalanıp, daha sonra kalp krizi geçirdiği için insanlar bunu aşıya bağlıyor. Ama yapılan bu çalışma ile bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı” şeklinde konuştu. “Sadece sol kol ağrısı kalp krizi belirtisi için yeterli değil” Halk arasında bilinenin aksine sol kol ağrısının kalp krizi belirtisi için yeterli olmadığını dile getiren Oğuz, “Kalp krizi belirtileri olarak göğüs üzerinde baskı şeklindeki ağrılar bizi kalp krizi konusunda daha çok düşündürüyor. Mevsim geçişlerinde, sıcak soğuk değişimlerinde iğne batması şeklindeki ağrılarla başvuranlar çok oluyor ancak bu şekildeki ağrılar daha çok kas ağrısını düşündürüyor. Göğüste baskı ve ağırlık tarzı ağrılar doğrudan kalp krizi belirtisidir. Sadece sol kol ağrısı pek önemli değil, daha çok göğüs ağrısı ile birlikte olan sol kol ağrısı, terleme, nefes darlığı buna eşlik ediyorsa o zaman kalp krizi olarak değerlendirilebilir” dedi. Kalp krizi riskini en aza indirmek için tavsiyelerde bulunan Oğuz, sedanter yaşamdan uzak durulması gerektiğini belirterek, “Spora çok önem verilmesi lazım. Hamur işi ve yağlı yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Kötü kolestrol dediğimiz LDL’yi herkesin ölçtürmesi gerekir. Eğer bu değer yüksekse tedavisine başlanılmalı. Çünkü kötü kolestrol dediğimiz LDL sürekli damarlarda birikerek damarlarda tıkanıklığa yol açar. Özellikle diyabet, tansiyon, böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlığı olanlar kontrollere düzenli olarak gitsin. En önemli faktörlerden biri de sigara kullananların sigarayı bırakması lazım” diye konuştu.