ASAYİŞ - 16 Haziran 2021 Çarşamba 17:46

Burdur’da 172 sürücüye ceza yazıldı, 11 sürücünün de ehliyetine el konuldu

A
A
A
Burdur’da 172 sürücüye ceza yazıldı, 11 sürücünün de ehliyetine el konuldu

Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimde 172 araç sürücüsüne ceza yazılırken 11 araç sürücüsünün de ehliyetine el konuldu.

Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimde 172 araç sürücüsüne ceza yazılırken 11 araç sürücüsünün de ehliyetine el konuldu.


Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 4 gün boyunca Alkol ve Uyuşturucu Madde Etkisinde Araç Kullanımı, Radarla Hız Denetimi ve Yük Taşıyan Araçlara yönelik denetim gerçekleştirildi. Bin 28 araç ve sürücüsü kontrol edildiği denetimde, 82 araç sürücüsüne hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşmaktan, 10 araç sürücüsüne hız sınırlarını yüzde 30’dan yüzde 50’ye kadar aşmaktan, 2 araç sürücüsüne hız sınırlarını yüzde 50’den fazla aşmaktan, 6 araç sürücüsüne zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılmamış araçla trafiğe çıkmaktan, 21 araç sürücüsüne muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkmaktan, 12 araç sürücüsüne, yasal sınır üzerinde alkollü araç kullanmaktan, 3 araç sürücüsüne, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanmasından, 2 araç sürücüsüne, kamyon, çekici ve otobüslerde, takoğraf bulundurmamaktan, 34 araç sürücüsüne ise karayolları trafik kanununun diğer ilgili maddelerinden idari para cezası uygulandı.


Ayrıca 11 sürücünün sürücü belgesi geri alınırken 28 araç da trafikten men edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.