SAĞLIK - 04 Aralık 2020 Cuma 10:15

40 yaşından sonra gözlere dikkat

A
A
A
40 yaşından sonra gözlere dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Feray Aygül Alkan, halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen glokom rahatsızlığının 40 yaşından sonra ortaya çıktığını söyledi.


Glokomun göz tansiyonunun yükselmesi ve buna bağlı olarak gelişen görme alanı kaybı olduğunu belirten Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Feray Aygül Alkan, bu hastalığın göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına da sebep olabileceğini söyledi. Glokomun genellikle 40 yaş üzerinde görüldüğünü belirten Op. Dr. Feray Aygül Alkan, “Göz içi basıncı, gözün ön bölümünde üretilen ve özel kanallarla gözü terk eden aköz hümör adlı sıvı tarafından oluşturulur. Glokomda göz sıvısının yapımındaki artışa veya dışarı atılımındaki azalmaya bağlı olarak göz içi basıncı artar. Yükselen göz içi basıncı, görme sinirlerinde hasara sebep olarak glokom oluşturur. Bu hastalıkta risk altında olan kişiler 40 yaş üzerindekiler, aile hikâyesi olanlar, göz yaralanması geçirenler, miyoplar ve diğer hastalıkları bulunanlardır” dedi.


Glokomun sessiz ve sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Feray Aygül Alkan, “Birçok hastada hastalığın son evresine kadar, göz çevresinde zaman zaman oluşan ağrılar dışında fark edilebilir bir belirtisi yoktur. Hastalık genel olarak görme alanında yavaş yavaş ilerleyen daralma ile seyreder. Bu sebeple erken teşhis problemi olan bir hastalıktır. Glokom ancak göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılan düzenli göz tansiyonu seviyesi kontrolü göz dibi muayenesi, OCT ve görme alanı testi ölçümüyle belirlenir” şeklinde konuştu.


Glokomun tedavi edilmediği takdirde geri dönüşümü olmayan görme kaybı ve körlüğe sebep olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Feray Aygül Alkan, “Öncelikle damla tedavisi ile başlanır. Yeterli olmadığı takdirde lazer ve cerrahi tedavi uygulanır. Aile hikâyesi ve risk faktörü olanlarda 40 yaşına kadar 2 yılda bir kez düzenli göz tansiyonu kontrolü yapılmalıdır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de doğal sit alanı olan derede balık ölümleri başladı Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde 1. derece doğal sit alanı olan Kadıncık Deresi’nde kirlilik had safhaya çıkarken, balık ölümleri yaşandı. Ali Çetinkaya Mahallesi’nde İmko ve Orjan Siteleri arasından denize dökülen deredeki kirlilik çevre sakinlerini harekete geçirdi. İmko Tatil Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Uysal, kirliliğin iki aydır Çoruk Mahallesi’nden gelen kanalizasyon şebekesinden kaynaklandığını ve iki günden beri de balık ölümlerinin başladığını kaydederken, yetkililere çağrıda bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Burhaniye Kaymakamlığı, Burhaniye Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Burhaniye Şube Müdürlüğüne fotoğraflarla başvurduğunu anlatan Mehmet Ali Uysal, balık ölümlerinin yanı sıra kötü kokulardan rahatsız olduklarını söyledi. Önlem alınmasını isteyen Uysal, "İki ay önce Çoruk Mahallesi kanalizasyonu Kadıncık Deresi’ne akmaya başladı. Sitemiz kokudan çok rahatsız" dedi. Durumu ilgili kurumlarla paylaştıklarını ancak önlem alınmadığını söyleyen Uysal, "Çoruk köyünün kanalizasyonundan şu an sitemiz çok şiddetli rahatsız. O kanalizasyona bir şey karıştığına inanıyoruz. Kadıncık Deresi’nde iki günden bu yana balık ölümleri başladı. Derenin kirliliği had safhada. Onun için yetkililerin acil çözüm bulmasını önemle arz ediyoruz" diye konuştu. Site sakinlerinden Ali İvgen de, "Çevremizdeki kirlilik gerçekten çok büyük. Tüm balıklar ölüyor. İnsanlar da kokudan çok rahatsız oluyor. Ölen balıklar kokuyor. Burayı da kokutacaklar. Bu dalyan denizle bağlantılı. Burada kaç tane site var. Bin 800 konutluk Orjan Sitesi, 1000 konutluk İmko Sitesi, 200-250 konutluk Haberkent Sitesi’nin denize girdiği yere karışıyor bu atıklar" dedi. Nur Ali Karakuş ise, "Başkan ile Ali ağabey zaten söyledi. Biz de gözümüzle görüyoruz. Ona göre söyleyecek bir şey de kalmadı. Durum yürekler acısı" diye konuştu.