ASAYİŞ - 02 Haziran 2020 Salı 17:37

Bursa Hayvanat Bahçesi yeni sosyal hayata hazır

A
A
A
Bursa Hayvanat Bahçesi yeni sosyal hayata hazır

Tüm dünyayı etkisi altına alan ’Covid 19’ salgını yüzünden 24 Mart’ta kapılarını ziyaretçilere kapatan Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, kontrollü sosyal hayata göre alınan önlemlerin ardından ziyaretçi kabulüne başladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ’Covid 19’ salgını yüzünden 24 Mart’ta kapılarını ziyaretçilere kapatan Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, kontrollü sosyal hayata göre alınan önlemlerin ardından ziyaretçi kabulüne başladı.


Salgının yayılımının önlenmesi amacıyla Mart ayının son haftasında ziyaretçi kabulünün sonlandırıldığı Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte hayvanlar alemini dijital ortamda evlere taşımıştı. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından Hayvanat Bahçesi’nde 4 ayrı noktaya yerleştirilen kamera ile çocuklar evlerinden Afrika savana, Habeş maymunu, su kuşları ve penguenlerin bulunduğu bölümü izleme imkanı bulmuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin https://www.bursabuyuksehir.tv/canli-yayin/hayvanat-bahcesi adresinden veya bursa cepte (Android, IOS) uygulamasından da anlık olarak canlı izlenebilen uygulama büyük ilgi gördü ve bugüne kadar 71 bin 898 kullanıcı hayvanat bahçesini online izledi.


Tüm önlemler alındı


Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda Türkiye genelinde 1 Haziran’dan itibaren yeni kontrollü sosyal hayata geçiş yapılırken, Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde de ziyaretçi kabulüne başlandı. Yaklaşık 206 bin metrekare alanda 138 türden 1200 hayvanın bulunduğu bahçede ‘covid 19’a karşı tüm tedbirler alındı. Giriş kapılarında yığılma oluşmasına engel olmak için 1,5 metrelik sosyal mesafe aralıklara yere işaretlendi. Yine izleme ve dinlenme alanlarında da işaretlemeler yapıldı, belirli noktalara el dezenfektan üniteleri yerleştirildi. Maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyenin önemini anlatan uyarıcı levhaların yanında salgıda karşı farkındalık oluşturmak için hayvanat bahçesi girişindeki aslan heykeline de maske takıldı. Yılda ortalama 1 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Bursa Hayvanat Bahçesi’ne aynı anda 1000 kişiden fazla ziyaretçi alınmayacak ve alandaki güvenlik görevlileri, sosyal mesafe konusunda sürekli ziyaretçileri uyaracak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.