EĞİTİM - 15 Mayıs 2021 Cumartesi 14:13

BUÜ’de e-kaynak kullanımı zirve yaptı

A
A
A
BUÜ’de e-kaynak kullanımı zirve yaptı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Prof.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi tarafından akademisyen ve öğrencilere sağlanan e-kaynak hizmeti pandemi sürecinde rekor kırdı. Uzaktan eğitim sürecinin başladığı 2020 Mart ayından itibaren katlanarak devam eden e-kaynak kullanımı 2021 Nisan ayında zirveyi gördü.


İlk kez 2016 yılında hizmete açılan BUÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi elektronik kaynak kullanımı, Covid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim sürecine geçen öğrenci ve akademisyenlerin en önemli yardımcısı konumuna geldi. Pandemi önlemlerinin ilk alındığı 2020 yılının Mart ve Nisan aylarında kaynak inceleme sayısı açısından rekor kıran e-kaynak platformu (Mart ayında 19 bin 979, Nisan ayında 31 bin 548), sınav dönemine denk gelen 2021 Mart ve Nisan aylarında da öğrenci ve akademisyenler için büyük kolaylıklar sağladı. E-kaynak platformunda 2021 Mart ayında 30 bin 872, Nisan ayında ise 33 bin 165 kez kullanılarak önemli bir gösterim sayısına ulaştı. Nisan 2020’de rekor sayıya ulaşmış olan elektronik kaynak erişimi, Nisan 2021’de ise yüzde 5 daha artış gösterdi.


Covid-19 virüsü nedeniyle yaklaşık 2 yıldır yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerinin duraksadığını söyleyen BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, bu süreçte öğrenci ve akademisyenlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çok sayıda önlem aldıklarını aktardı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 70 bini aşan öğrencisi ile büyük bir eğitim kurumu olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Uzaktan eğitim sürecinde sınav öncesi dönemlerde e-kaynak kullanımda ciddi bir artış oldu. Bu durumu önceden görerek kaynaklara erişim ve faydalanma noktasında kolaylaştırıcı adımlar attık. Öğrencilerimizin sınavlara sorunsuz hazırlanmaları için gerekli altyapı yatırımlarını da vakit kaybetmeden tamamladık. Yine bu süreçte akademisyenlerimiz için de aynı hassasiyeti gösterdik. Bugüne geldiğimizde ise alınan önlemlerin ve yatırımların gerek öğrencilerimiz gerekse de akademisyenlerimiz açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu görüyoruz ve bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Üniversitemizin kalitesini her anlamda daha yukarılara çıkarmak için çalışıyoruz. Bu süreçte başta Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’mız olmak üzere canla başla çalışan ve hizmet çıtamızın artmasına vesile olan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Öğrencilerin tasarladığı 18 proje sergilendi Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 18 projenin yer aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği düzenlendi. Barbaros Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 6 öğretmenin gözetiminde 36 öğrencinin aktif katılımıyla 18 projenin sunulduğu fuarın açılış programına Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş ve Şube Müdürü Emel Bayer, okul müdürleri, diğer okullardan öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarını gezen ziyaretçiler öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri inceleyerek detaylı bilgi aldı. Proje koordinatörü Didar Rübeyda Ramadan ve öğrencileri ile birlikte yapay zekanın etik olup olmadığının araştırılmasını, Scrach kodlama programında Matematik ders oyununu, 3 boyutlu düşünebilmenin yanında 3D dünyasında gezip keşif yapıp inşa etmeyi sağlayan ve kendi mahalle tasarımını yapan, buğday ununa alternatif muz kabuğundan un elde ederek atık gıdanın engellenmesi, Metaverse evrenlerinin meta alışveriş gibi evrenlerin tanıtımını, geometrik şekillerin somutlaştırmayı amaçlayan projeleri; Fen Bilimleri Öğretmeni Dudu Durğan ve öğrencileri rüzgar enerjisinden ev elektriği enerjisi üreten projesi; Türkçe Öğretmeni Özlem Cabbar Gül ve öğrencileri Manisa iline ait yöresel kelimelerle sözlük ve oyun projesi; İngilizce Öğretmeni Nesibe Öztürk Gürlekoğlu ve öğrencileri İngilizce dil eğitiminde web2 araçlarının kullanımı ile ilgili ve değerler eğitimi konulu projeleri; Teknoloji Tasarım Öğretmeni Dilek Zoroğlu ve öğrencileri yaşanabilir, yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir yaşam merkezleri projeleri; Bilişim Öğretmeni Metehan Başpınar ve öğrencileri hassas sensör ile park eden araç ve robot tasarımları; Fen Bilimleri Öğretmeni Mehmet Çiçek ve öğrencileri soba (karbonmonoksit) gazını bildiren cihazın kullanımı, tarımda sulama için elektrik enerjisine alternatif güneş enerjisi kullanma ve güneş enerjisi ile hareket eden araç tasarladı. İlçe Müdürü Yıldıray Demirtaş projeler hakkında bilgi alırken, ziyaret toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.