GÜNDEM - 30 Kasım 2024 Cumartesi 11:25

Daha temiz bir Bursa için yoğun mesai

A
A
A
Daha temiz bir Bursa için yoğun mesai

Bursa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kentin birçok farklı noktasında temizlik çalışmalarına gece gündüz demeden devam ediyor.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ekipleri, ana arterlerden meydanlara, yol kenarlarından alt geçitlere kadar kentin birçok farklı noktasında temizlik çalışmalarını 7/24 sürdürüyor. Hafta içi gece gündüz demeden kent genelinde çalışmalarını yapan ekipler, daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve daha temiz bir kent için hafta sonu da yoğun mesai harcıyor. 9 süpürme aracı ve 3 artçı kamyonetle Ankara yolu, İzmir yolu, Mudanya yolu, İstanbul yolu, Lefkoşe Cadde ve Orhaneli Yolu gibi şehir içi ana arterlerde mekanik temizlik yapan ekipler, bat-çık içinde, kavşak kollarında, tüm yaya alt ve üst geçitlerde süpürme ve kaba çöp temizliği de yapıyor. Ana arterlerdeki yabani otlar, yollardaki çöpler ve atıklar toplanırken, duvar yazıları ve kâğıt afişleri de kaldırılıyor. 153 Ani müdahale Koza ekibi ise kentteki tüm araç kazaları, yağlanma, parça ve çeşitli olumsuzlukları giderme adına çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürüyor.



Daha temiz bir Bursa için yoğun mesai

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Uluslararası Kısa Film Festivali’ne muhteşem final Denizli Büyükşehir Belediyesinin ilkini düzenlediği Uluslararası Denizli Kısa Film Festivali muhteşem bir finalle sona erdi. 12 dalda ödülün sahibini bulduğu festivalde Başkan Çavuşoğlu, “Sanat şehri Denizli, hayalimiz ve yolculuğumuzu her geçen gün arttırarak daha iyi bir noktaya ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 2-6 Aralık tarihleri arasında ilk kez düzenlediği, toplamda 43 filmin beğeniye sunulduğu Uluslararası Denizli Kısa Film Festivali’nin gala ve ödül gecesi yapıldı. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Başkan Vekili Ali Marım, Genel Sekreter Bülent Bozbaş, ünlü sanatçı Güven Kıraç, festivalin jüri üyeleri oyuncu Ece Özdikici, oyuncu ve yönetmen İskender Altın, oyuncu Mehmet Ali Nuroğlu, oyuncu Sezin Bozacı, oyuncu Ufuk Kaplan, Prof. Dr. Zuhal Özel Sağlamtimur, yönetmenler ve çok sayıda sinemasever katıldı. Başkan Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, ilkini düzenledikleri kısa film festivali ile güzel bir yolculuğa başladıklarını belirterek, festivale Denizli’nin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Bu yolculuğa çıkarken Denizli’de herkesin mutlu olabileceği, herkese ve her kesime dokunan bir şehir hayalinin olduğunu belirten Başkan Çavuşoğlu, “Bu hayalimiz içerisinde ana mottomuz mutlu insanların şehri Denizli’yi oluşturalım istiyorduk. Ve bu mutlu insanların şehri noktasında her şeyden bir parça bulmamız gerekiyordu. Tarımdan, hayvancılıktan, turizmden bir parça ve en önemlisi de sanattan da bir parça olması gerekiyordu. Sanat şehri Denizli, hayalimiz ve yolculuğumuzu her geçen gün arttırarak daha iyi bir noktaya ulaştırmaya çalışıyoruz. Bugün bu kısa film festivali de renklerden bir tanesi oldu ve biz gördük ki gerçekten Denizli’nin sanatla, sanatçıyla bu anlamdaki buluşması bizleri hem duygulandırdı hem motivasyonumuzu arttırdı” ifadelerini kullandı. Başkan Çavuşoğlu konuşmasının ardından jüri üyelerine plaketlerini takdim etti. Gecenin sonunda Başkanvekili Ali Marım ise sanata ve sanatçıya desteklerinden dolayı Başkan Çavuşoğlu’na plaket verdi. 12 dalda ödül verildi İpek Dağıstanlı’nın sunuculuğunu yaptığı ödül töreninde 38 finalistin arasından belirlenen eserlere ödülleri verildi. Oyuncu ve yönetmenler tek tek söz alarak böylesine güzel bir organizasyona imza atan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’na teşekkür etti. Renkli geçen ödül gecesinde 12 dalda dağıtılan ödüller şöyle: Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Güven Kıraç, Mansiyon Ödülü: Kalem - Yönetmen Ahmet Serhat Ak, Jüri Özel Ödülü: Hayatımın En Güzel Günü - Yönetmen Semih Sağman, Jüri Özel Ödülü: Günaydın Anne - Sinem Köseoğlu, Zuhal Gencer Erkaya, Öyküsu Özyürek, En İyi Animasyon: Oyun - Önder Menken, En İyi Kadın Oyuncu: Birlikte Yalnız - Ecem Uzun, En İyi Erkek Oyuncu: Eksi 1 - Müfit Kayacan, En İyi Belgesel: Zamanın Ustası - Yönetmen Muhittin Yüceli, En İyi Film Müziği: El İzi - Mert İzgi, En İyi Senaryo: Eksi 1 - Yönetmen Ömer Ferhat Özmen, En İyi Yönetmen: Günaydın Anne - Oben Yılmaz, En İyi Film: Aç Karna Çıkmayalım - Yönetmen Yiğit Hepsev.
Trabzon Karadenizlinin vazgeçilmezi hamsi farklı türlerdeki yemeklere tat veriyor Hamsi bu günlerde deniz suyunun soğumasıyla daha da yağlanarak lezzetlenirken, özellikle restoranlarda farklı yemek türleriyle müşterilerin beğenisine sunuluyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Ganita restoranda hamsinin farklı yemek türleri müşterilerin beğenisine sunulurken, özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistler hamsili pilavı daha çok tercih ediyor. Ganita restoranda aşçı olarak görev yapan Elif Bayrak, Körfez ülkelerinden gelenlerin bile hamsili pilavı tercih ettiğini belirterek, “Üç, dört yıldır bu sektörde çalışıyorum. Mesleğe ustam Adem Eyüpoğlu sayesinde girdim daha önce garson olarak çalışıyordum. Asım mesleğim veteriner teknikeri ancak mutfak biraz daha ağır bastı diyebiliriz. Hamsinin yemek çeşitleri olarak hamsi çıtlama, hamsili kaygana, hamsili pilav, hamsi kuşu hazırladım. Hamsi kuşu için malzemelerimiz yumurta, süt, mısır unu, köy tereyağı, tarlamızda yetiştirdiğimiz yeşillikler. İçerisinde bol miktarda taze soğan, maydanoz, dere otu, yumurta, mısır unu, hamsi var. Hamsi çıtlamada da yine ince ince doğranmış soğan, dizili şekilde hamsiler, üzerinde pul biber, maydanoz bulunuyor. Hamsili kayganada ise mısır unu, süt, yumurta, hamsi, yeşilliklerden ibaret. Hamsinin, bildiğim kadarıyla onun üzerinde yemeği olduğunu tahmin ediyorum. Yöremiz olarak hamsiyi çok seviyoruz onun için bolca tüketiriz. Hamsiyi yemeklerde kullanamadığımız zaman tuzlama yaparak tüketiriz. Hamsinin her türlü yemeği tercih ediliyor birbirinden ayırt etmek çok zor hepsi çok güzel. Genelde hamsi tava daha çok yapıyoruz. Hem pişirilmesi çabuk hem de çok lezzetli oluyor. Hamsili pilav tarifi ise, önce hamsileri kılçığından ayırıyoruz. İçerisinde içli pilav, kuş üzümü, çam fıstığı, tarçın. Pilavımızı önceden yapıyoruz daha sonra güveç kabımızın içerisine hamsileri dizerek fırında pişiriyoruz. Hamsili pilavı körfez ülkelerinden gelen müşterilerimiz bile tercih ediyorlar. Çünkü hamsili pilavın içinde içli pilav olduğundan daha çok tercih ediyorlar” dedi. Mutfak şefi olarak görev yapan Adem Eyüpoğlu’da hamsinin bir çok çeşit yemeğini yaptıklarını kaydederek, “Hamsinin bir çok yemek çeşidini yapıyoruz. Hamsili pilav, hamsi ekşili, hamsi çıtlamadan tutun da birçok ürünlerimiz mevcut. Müşterilerimiz genelde hamsi tava ve çıtlamasını daha çok tercih ediyor. Nadir olarak hamsi ekşilisini talep edenler oluyor. Hamsi kuşu artık evlerde sıradanlaştı diyebiliriz. Gelen misafirlerimiz tadımlık bile olsa talep ediyor. Hamsi artık yağlandı diyebiliriz. Bu zamanlarda bana göre en iyisi çıtlaması ama en çok tercih edilen kızartması” diye konuştu. Hamsi pilav unutuldu Günümüzde hamsili pilavın unutulmaya yüz tuttuğunu ancak tanıtım konusunda ellerinden geleni yaptıklarını belirten Eyüpoğlu, “Hamsi pilavı çok geride kaldı maalesef. İnşallah bunları tanıtmaya devam edeceğiz. Hamsi pilavının tarihçesi araştırdığıma göre 1766 - 1768 tarihleri arasında mutfakla buluşmuş. Hamsi pilavı artık unutulmayacak. Arap turistler balığı çok tercih ediyorlar. Daha çok hamsili pilavı tercih ediyorlar. İçli pilav olmasından dolayı hamsi pilavını seviyorlar. Şu anda hamsinin en verimli zamanı, gerek sağlık gerekse doyuruculuk anlamında. Hamsinin birçok yemek çeşidi var. Biz ancak 5-6 tanesini yaptık. Örneğin eskiden mezgite yumurta kırılırdı şimdiler de bu yönde pek talep olmuyor. Hamsiden yapılan yemeklerin bazıları unutuldu diyebiliriz. Hamsinin tatlısı bile yapıldı. Maalesef tanıtımı az olduğu için pek gündeme gelmiyor” dedi.