EKONOMİ - 29 Haziran 2022 Çarşamba 14:35

İnegöl Belediyesi Kurban Bayramına hazır

A
A
A
İnegöl Belediyesi Kurban Bayramına hazır

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, düzenlediği basın toplantısında İnegöl Belediyesi’nin tüm birimleriyle Kurban Bayramı öncesi ve bayram sürecine ilişkin hazırlıklarını tamamladığını söyledi.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, düzenlediği basın toplantısında İnegöl Belediyesi’nin tüm birimleriyle Kurban Bayramı öncesi ve bayram sürecine ilişkin hazırlıklarını tamamladığını söyledi. Bayrama ilişkin alınacak bir dizi tedbir ve önlemin de olduğunu ifade eden Taban, vatandaşların sorunsuz bir bayram geçirmesi adına tüm hazırlıkların yapıldığını ifade etti.


İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Kurban Bayramı öncesi alınan tedbirler, yapılan hazırlıklar ve duyurularla ilgili basın toplantısı düzenledi. Belediye Başkan Yardımcıları Rıdvan Kocaağa, Fevzi Dülger, Durmuş Aydın, Zabıta Müdürü Bilal Aktürk, Temizlik İşleri Müdürü Serdar Zorluer ve Veteriner İşleri Müdürü Yahya Kani’nin de hazır bulunduğu basın toplantısında, kurban kesim alanlarından çarşı düzenlemelerine, kurban atığı toplama çalışmalarından nöbetçi fırınlara ve daha pek çok konuya dair bilgilendirme yapıldı.


Bayram hazırlıkları yapıldı


Bayram öncesi İnegöl Belediyesi’nin bir dizi hazırlık ve çalışması olduğunu ifade eden Başkan Alper Taban, “Kurban Bayramı öncesi yapmış olduğumuz hazırlıkları paylaşmak üzere bugün bir araya gelmiş bulunuyoruz. Biliyorsunuz 9-10-11-12 Temmuz tarihlerinde Kurban Bayramımızı idrak edeceğiz. Kurumumuzun da bu anlamda bir dizi çalışmaları ve hazırlıkları var. Vatandaşlarımız da bu çalışmalara göre önlemlerini ve tedbirlerini alacaklardır. Tüm müdürlüklerimizin katkı, destek ve çalışmaları var ancak bu konuda başlıca çalışmaları yürüten belirli müdürlüklerimiz var. Zabıta, Temizlik, Veteriner İşleri Müdürlüğümüz gibi” dedi.


Bayram öncesi hazırlıklardan başlayarak tüm detaylarıyla konuya açıklık getiren Başkan Taban, şöyle konuştu: “Bayram öncesi hazırlıklardan başlayacak olursak; burada biliyorsunuz bayram öncesi çarşı hareketliliği artıyor. Bu bölgede bir düzenleme yapıyoruz. Bu düzenlemelerden biri kaldırım üzerinde yaya geçişini etkilemeyecek şekilde esnaflarımızın sergi açması. Vatandaşlarımızın da alışverişlerini daha rahat yapabilmesi için kaldırım yasağını bu dönemde esnetiyoruz. Kaldırım serbestisi 1 Temmuz Cuma günü itibariyle başlayacak. Ancak bayram esnafın harman zamanı. Dışarıdan birileri gelip tezgah açmasın ve esnaflarımız da buna uysunlar. Esnaflarımız ticaretini yapacak. Yılın 365 günü hizmet veren esnaflarımızdır. Yine bayrama son 3 gün kala bazı sokaklarımız tamamen trafiğe kapatılıyor. Bu sokaklar; Elektrik Sokak, (Hacı Veli Ağa sokak kesişiminden itibaren), İşletme Sokak, Tabakhane Sokak, Bedesten Sokak, Cami Kebir Sokak, Özdilek Sokak, 2. Özdilek Sokak ve Hacı Şahin Sokak 6 Temmuz itibariyle trafiğe kapatılacak. Yine çarşı içinde Gençlik Merkezi arka otopark girişleri İşletme Sokak tarafından açılacak tek yön koridoru ile sağlanacak ve otopark çıkışları tek yön olarak Gençlik Merkezi önünden yapılacak.”


Bayram öncesi yoğunluğun yaşandığı bir diğer bölgenin semt pazarları olduğunun altını çizen Taban, "8 Temmuz Cuma arife gününe denk geliyor ve o gün zaten kendi gününde açılan pazarlarımız var. Bu pazarlar; Yenice Köy Semt Pazarı, Cerrah Pazarı ve Cuma Kıyafet Pazarı. Bunlara ilave olarak arife günü cumartesi pazarı da kendi yerinde kurulacak. Bayram süresince de tüm pazarlar kapalı olacak. Modern hayvan pazarımız içerisinde de birtakım düzenlemeler yapıyoruz. Buraya rastgele sivil araçların girişi olmayacak. Sadece kesim işlemi biten hayvan sahiplerinin araçları içeri alınacak. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz. Hayvan Pazarımıza ulaşım da önemli. Hayvan Pazarına Toplu Ulaşım 612/H No’lu otobüslerle gerçekleşecek. Güzergah, durak ve hareket saatleri gibi bilgilere İNULAŞ/BURULAŞ web sitesi ve belediyemiz sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir" diye konuştu.


Bayramın ilk günü fırınlar kapalı


Nöbetçi fırınlar için de bir düzenleme yapıldığını dile getiren Taban, "Bayram süresince vatandaşlarımızın ekmek ihtiyacının karşılanması için nöbetçi fırınlar belirlenecek olup, nöbetçi fırın bilgilerine 153 üzerinden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşılabilecektir. Bayramın 1. Günü tüm fırınlar kapalı olacaktır. Vatandaşımızın ekmek ihtiyaçlarını Arefe gününden temin etmelerini rica ederiz. Kıyma çekimleri konusu da bizler için önemli. Zaman zaman gelişigüzel şekilde kıyma çekildiğini görüyoruz. Bu işin yapıldığı yerler kasaplar ve et-tavuk satış reyonu bulunan marketlerdir. Diğer işyerlerinde, cadde ve sokaklarda kıyma çekimine kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu konuda esnafımızın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum. Hem bu konuda hem açılan tezgahlarla ilgili denetimlerimiz 7/24 devam edecek" ifadelerini kullandı.


“Berber ve kuaförlerimizde bayram öncesi yoğun olacağından dolayı haftanın 7 günü açık olabilecekler. Saat konusunu da işletmelerimizin kendisine bıraktık. Serbest zamanda diliminde bu süreçte hizmet verecekler" diyerek sözlerini sürdüren Taban, “Kurban kesim alanlarımızı da belirledik. Kurban kesim alanlarımız; Alibeyköy Modern Hayvan Pazarı, Mer-Pa Kapalı Pazar Yeri, Alanyurt Kapalı Pazar Yeri, Akhisar Kapalı Pazar Yeri, Pazartesi Pazarı Balıkçı Bölümü, Cumartesi Pazarı Balıkçı Bölümü ve Mesudiye Pazarı Balıkçı Bölümü. Buraların haricinde vatandaşlarımız kendi bahçesi varsa, çevreye kirlilik, koku vb. rahatsızlık verememek ve kurban çukuru açmak kaydı ile kendi bahçelerinde kurbanlarını kesebilecekler. Kamusal alanlarda, boş arsalarda, dere kenarlarında kesime kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Belirtmiş olduğumuz kesim yerlerinde bayram sabahı ekiplerimizce kurban etlerinin temiz bir şekilde evlere ulaşabilmesi adına naylon ve poşet dağıtımı yapılacaktır. Kurban atıkları vatandaşların evlerinin önünden ekiplerimizce Bayramın 1. ve 2. günü alınacak. Rutin temizlik hizmetlerimizin yanında kurban atıklarıyla ilgili de 153 ve WhatsApp hatlarımız üzerinden vatandaşımız bizlere bildirdiğinde adresinden gidip alacağız. Nöbetçi ekiplerimiz hazır. 153 Çözüm Merkezimiz 7/24 görevinin başında olacak. Her türlü sorun veya başvuruyla ilgili vatandaşlarımız 153 hattı ve 0 (530) 157 00 00 No’lu telefondan WhatsApp üzerinden Çözüm Merkezimize ulaşım sağlayabilirler" şeklinde konuştu.


Kaçan kurbanlar için nöbetçi ekip


Kurban kesimi sırasında kurbanlıkların kaçtığını ifade eden Taban, "Bunlarla ilgili de bildirilirse Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz hazır bekliyor olacaklar. Bu gibi durumlarla karşılaşan vatandaşlarımız Çözüm Merkezimize ulaşarak yardım talep edebilirler. Umuteli Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz tarafından ihtiyaç sahibi ailelere verilen düzenli gıda yardımı, ailelerin market kartlarına yüklenerek bayram öncesi alışverişlerini yapmaları sağlanacak. Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlarımızı ziyaret ederek ’Bir İhtiyacın Var Mı?’ projesi çerçevesinde talep edilen eşya ve diğer ihtiyaçları karşılanarak bayram öncesi istekleri gerçekleştirilmiş olacak. Ekiplerimiz bu çalışmalarını şu an sürdürüyor. Büyüklerimizin her zaman yanındayız ama bayram sürecinde özellikle yanlarında olmak istedik" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Reşit olunca ilk işi uyuşturucu satmak oldu.. Bursa Emniyet Müdürlüğü Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği’ne bağlı ekipler, uyuşturucu madde sattığı tespit edilen şüphelilere yaptığı teknik ve fiziki takibin ardından eve operasyon düzenledi. 2 şüpheli kıskıvrak gözaltına alınırken; 130 gram uyuşturucu madde ve 9 bin 700 TL para ele geçirildi. Ayrıca şüphelilerden birinin 18 yaşına girdiği gibi ilk işinin uyuşturucu satmak olduğu öğrenildi. Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Yıldırım Suç Önleme ve Soruşturma (SÖS) Büro Amirliği ekipleri uyuşturucu satan şahıslara yönelik operasyon için düğmeye bastı. Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından Yıldırım ilçesi Beyazıt Mahallesi’nde alınan izinlerin ardından bir eve operasyon düzenlendi. Şüpheliler karşılarında polisi görünce neye uğradıklarını şaşırdı. Yaka paça gözaltına alındılar Evde bulunan şüpheli 20 suç kaydı olan E.D. (28) ve 12 suç kaydı bulunan Y.B. (18) polis tarafından yaka paça gözaltına alınırken, evde arama yapıldı. Operasyonda toplamda 130 gram sentetik cannabinoid uyuşturucu maddesi ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 9 bin 700 TL nakit para ele geçirildi. Biri tutuklu diğeri adli kontrol Yıldırım Suç Önleme ve Soruşturma (SÖS) Büro Amirliği’ne getirilen şüpheliler ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. E.D. tutuklanırken Y.B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öte yandan, şüphelilerden Y.B.’nin 18 yaşına girdiği gibi ilk işinin uyuşturucu satmak olduğu öğrenildi.
Konya Gebelik döneminde fazla kilolar size ve sağlığınıza yük olmasın Gebelikte yeterli kilo alımının, bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamilelikte zorunlu kilo alımının 8 kilogram olduğunu, son 10 yılda gebelikte aşırı kilo alımı ve iri bebek doğumlarının artışına dikkat çekti. Gebelikte aşırı kilo almak, hem anne hem de bebek açısından pek çok soruna neden olabiliyor. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamileliğin doğasında kilo alımının olduğunu ancak aşırı kilo artışının ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti. "İlk 3 aydan sonra kilo alımı başlar" İlk 3 aydan sonra kilo alımının başladığını kaydeden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hamilelik döneminde belli bir oranda kilo almanın normal sayıldığını vurgulayarak, “İlk 3 aydan sonra kanda artan HPL (human plasental laktojen) hormonu etkisiyle iştah artar ve hamilelikte kilo alımı başlar. Hamilelik sırasında zorunlu kilo alımı yaklaşık 8 kg olup, fetüs, plasenta, amniyotik sıvı hacmi ve maternal dokular (rahim, meme, artan kan hacmi) kilo artışının ana sebebidir. Gebelik öncesi vücut kitle endeksi (BMI) 30kg / m2 üstünde olanların, yani obezite tanısı almış olan grupta gebelikte kilo alımı 6-9 kiloyu aşmamalıdır. İlk 3 aydan sonra kanda artan HPL (human plasental laktojen) hormonu etkisiyle iştah artar ve hamilelikte kilo alımı başlar” dedi. "Gebelik diyabeti, hipertansiyon ve iri bebek riski artar" Gebelik diyabeti, hipertansiyon ve iri bebek riskinin arttığının altını çizen Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, fazla kilo alımından dolayı görülme sıklığı artan riskleri şöyle sıraladı: “Gebelik diyabeti, gebelik ile ilişkili hipertansiyon, artmış sezaryen doğum oranları, doğumsal anomaliler, ölü doğum, anormal fetal büyüme (iri bebek) gibi olumsuz fetal etkiler, artmış kardiyovasküler hastalık riski, artmış metabolik sendrom riski, doğan bebekte artmış mekonyum aspirasyon sendromu (bebeğin kakasını yutması), yenidoğan bebekte artmış hipoglisemi ve düşük APGAR skorlu bebek doğurma riski, artmış gebelik krampları ve ciltte gebelik laserasyonları (çatlakları) riski.” “Her gün yarım saat düzenli egzersiz yapılmalı” Rahat bir hamilelik süreci için beslenme kadar, anne adaylarının fiziksel aktivitelerinin de önemli olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, gebelikte her gün yarım saat düzenli egzersiz yapılmasının hem kardiyovasküler hastalık riskini düzenlediğini hem de gestasyonel diyabet riskini azalttığını açıkladı. Op. Dr. Tursun, “Düzenli egzersiz yapan gebelerde hem kilo kontrolü sağlanmakta hem de daha yüksek vajinal doğum oranları görülmektedir. Kilo fazlası olan gruplarda ilk kontrolden itibaren gestasyonel dm için tarama yapılarak riskli grupların tanı alması büyük önem taşır. İdeal kiloda gebe kalmanın yanında gebelikte aylık kilo kontrolü takipleriyle uygun kilo aralığında kalmanın da sağlıklı anne ve sağlıklı bebek kavuşmasında büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Van Van-Bahçesaray kara yolunda 3 ay sonra yeniden çalışma başlatıldı Van’da çığ riski nedeniyle 3 aydır kapalı tutulan Van-Bahçesaray kara yolunun ulaşıma açılması için çalışma başlatıldı. Van’da 22 Aralık 2023 tarihinde yağan kar yağışı ile birlikte düşen çığlar sonucu Van-Bahçesaray yolu ulaşıma kapandı. Yapılan çalışmalar sonucu yol 29 Aralık 2023 tarihinde ulaşıma açıldı. Ulaşıma açılan yol araç trafiğine açılmadan önce Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Çığ Tehlikesini Belirleme ve İzleme Komisyonu" üyelerinin bölgede yaptığı inceleme sonucu çığ riski devam ettiği için yol araç trafiğine açılmadı. İlerleyen günlerde etkili olan kar yağışı ve birçok noktaya düşen çığlardan dolayı yol yeniden ulaşıma kapandı. “3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 3 metreyi geçti” Son yılların en çetin kışının yaşandığı bölgede, metrelerce karın bulunduğu Van-Bahçesaray yolu, vatandaşların tehlike yaşamaması ve çığın yeni facialara neden olmaması için 22 Aralık’ta kapatılan yolda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 27 Mart 2024 tarihinde 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde kar kalınlığının 3 metre 22 santimetre olarak kaydedildi. 3 aydan bu yana ulaşımın sağlanamadığı, büyük bölümünde metrelerce karın bulunduğu yolda, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Görentaş Şantiye ekipleri, havanın düzelmesiyle birlikte bölgede çalışma başlattı. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu bölgede, çığ tehlikesi nedeniyle çalışmalarını kontrollü sürdüren ekipler, yolun kapalı olan 51 kilometrelik bölümünün 32 kilometresini açtı. Yüksek dağların yamaçlarından geçen yolda meşakkatli bir çalışma yürüten ekipler, birçok çığın düştüğü bölgede adeta kardan tünel oluşturarak ilerliyor. Kar kalınlığının iş makinelerinin boyunu aştığı, birçok noktaya düşen çığ nedeniyle kapsanan yolun 1 hafta 10 gün sürecek çalışmanın ardından ulaşıma açılması bekleniyor. Van-Bahçesaray yolunun kapalı olması nedeniyle ilçeye Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor.
Niğde Niğde’de bayram bilançosu; 76 trafik kazasında 2 kişi öldü, 75 kişi yaralandı Niğde Valisi Vali Cahit Çelik, kentte 9 günlük bayram tatili sürecinde meydana gelen 76 trafik kazasında 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 75 kişinin ise yaralandığını söyledi. Niğde Valisi Cahit Çelik, Ramazan Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulunarak; kentte meydana gelen olayları ele aldı. Vali çelik, tatil sürecinde 19 bin 84 aracın denetlendiğini ve 2 bin 994 araca trafik kurallarını ihlal etmekten dolayı cezai işlem uygulandığını söyledi. Çelik; "İlimiz merkezine bağlı Çarıklı köyünde göçük olayı yaşandı. Çarıklı köyünde yeraltı patates deposu yapımı sırasında meydana gelen göçük olayında 2 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybederken 4 vatandaşımız ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralı vatandaşlarımızdan 2 vatandaşımız taburcu edilirken 2 yaralı vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Ayrıca Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen Pençe Kilit operasyonunda Değirmenli Beldemizde ikamet eden Hikmet Aslan şehit düşmüştü. Bayramın Birinci günü Şehidimizi son yolculuğuna uğurladık. Bu vesile ile Şehidimize Allah’tan rahmet ailesine ise başsağlığı dilerim. Bayram tatilinin süresi uzun olmasından dolayı ilimizin konum itibariyle ilimizde trafik anlamında yoğunluk yaşandı. Bu çerçevede Bayram süresince trafik güvenliği ekiplerini iki katına çıkarttık. Emniyet ve Jandarma ekiplerimiz kontrol noktalarında 19 bin 84 araç denetleme yaptı, bin 500 araca hız ihlali yüzünden idari para cezası uygulandı. Öte yandan 22 araç sürücüsüne de alkollü araç kullanmaktan işlemler yapıldı. 2 bin 994 araç ve sürücüye para cezası uygulanırken, 76 araç trafikten men edildi” dedi. Niğde’de 9 günde 76 trafik kazası meydana geldi" Sürücülere hatırlatmalarda bulunan Çelik; 9 günlük bayram tatilinde maddi hasarlı, 35 yaralanmalı ve 1 tanede ölümlü trafik kazası olmak üzere Niğde’de toplam 76 adet trafik kazası meydana geldiğini ve bu kazalarda 75 kişinin yaralandığını, 1 kişinin olay yerinde, 1 kişi ise hastanede hayatını kaybettiğini belirtti. Çelik; sürücülere trafik kuralları konusunda hatırlatmalarda bulunarak, "Ben buradan tekrar araç sürücülerimize trafik kurallarına uymalarını, emniyet kemeri takmalarını ve alkollü araç kullanmamaları konusunda uyarıyorum. Geç olsun güç olmasın" dedi.