GENEL - 20 Temmuz 2019 Cumartesi 16:39

Karacabey’in değerleri gün yüzüne çıkıyor

A
A
A
Karacabey’in değerleri gün yüzüne çıkıyor

Balıkesir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü birincilikle bitiren Karacabeyli Mehmet Bıldırcın, lisans bitirme tezinde konu aldığı ‘Osmanlı Döneminde Mihaliç Kazası ve İskelesi’’ çalışmasını Belediye Başkanı Ali Özkan’la paylaştı.

Balıkesir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü birincilikle bitiren Karacabeyli Mehmet Bıldırcın, lisans bitirme tezinde konu aldığı ‘Osmanlı Döneminde Mihaliç Kazası ve İskelesi’’ çalışmasını Belediye Başkanı Ali Özkan’la paylaştı. Bitirme tezi için hazırladığı çalışmayı Karacabey arşivine de kazandırmayı hedefleyen Bıldırcın, Belediye Başkanı Ali Özkan ile bir araya geldi.


Sahip olduğu birbirinden eşsiz değerleriyle adından sıkça söz ettiren Karacabey’in, yeni araştırma konularıyla farklı zenginlikleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Balıkesir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü birincilikle bitiren Karacabeyli Mehmet Bıldırcın, lisans bitirme tezinde ‘Osmanlı Döneminde Mihaliç Kazası ve İskelesi’’ konusunu araştırdı ve çarpıcı bilgilere ulaştı. Belediye Başkanı Ali Özkan ile bir araya gelen Bıldırcın, çalışması hakkında bilgi verdi.


Bitirme tezinde, Başbakanlık Osmanlı arşivindeki sâlnâmeler ve çeşitli dokümanları inceleme fırsatı bulduğunu belirten Bıldırcın, “Mihaliç İskelesi hiç gün yüzüne çıkmamış, ancak önemli bir konu. Bu çalışmamda ciddi bulgular elde ettim. Tarihimiz çok zengin. Karadere üzerinde İskele Köyü adında bir yerleşim ve burada özellikle Mihaliç’in deniz yoluyla ticaretini destekleyen bir iskele mevcuttu. İstanbul ve onun üzerinden yurdun çeşitli bölgelerine Mihaliç’in ürünleri dağılıyordu. Bu tarihî önemi yüksek iskeleden günümüze ulaşan kalıntılar arasında, Dalyan Gölü civarındaki gümrük binası ve Kocadere kıyısında bulunan iskele köyüne ait olduğu düşünülen Hacı Ahmet Ağa Camii kalıntıları mevcut’’ dedi.


Akademik kariyerine aynı konu üzerinden devam ederek, yüksek lisans ve doktora tezlerinde yine Karacabey tarihini araştırmayı düşündüğünü belirten Bıldırcın, kariyerine eğitimci olarak devam etmeyi düşündüğünü söyleyerek, bu aşamada çalışmalarıyla memleketi olan Karacabey’in tarihine de ışık tutmak istediğini sözlerine ekledi.


“Değerlerimizi araştırıyoruz”


Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada,“Bizler, belediyemiz bünyesinde bir ekip ile çeşitli zamanlarda merkez ve kırsal mahallelerimizi gezerek somut ve soyut arşivimizi güncelliyoruz, yeniliyoruz. Bu çalışmalarımızda sadece tarihi eserlere yönelik değil, kültür gelenek ve görenek gibi geçmişte kalan unutulmaya yüz tutmuş somut ve soyut değerlerimizi araştırıyoruz. Mehmet kardeşimizde bu noktada bizlere ışık tutabilecek bir çalışmayı tezinde konu edinmiş. Bu çalışmadan da görüyoruz ki, şehrimiz geçmişte de sarayın ve İstanbul’un hubûbat ile et ihtiyacına cevap veriyormuş. Bu güzel davranışından ötürü kendisine teşekkür ediyor, akademik kariyerinde başarılar diliyorum’’ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sporcular, Suudi Arabistan’da uçurum dalışı yapılabilecek alanları keşfetti Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi 2024 sezonu öncesinde uçurum dalışçıları Catalin Preda ve David Colturi, dünyada yüzölçümü en büyük nehirsiz ülke Suudi Arabistan’ın Cazan bölgesinde dalış deneyimi arayışına çıktı. 5 gün boyunca zorlu ve engebeli yolları aşarak keşif yapan ikili, Suudi Arabistan’ın vadi içlerinde dalış yapan ilk sporcular oldu. Red Bull sporcusu Catalin Preda ve ABD’li uçurum dalışçısı David Colturi, Red Bull Cliff Diving 2024 sezonu öncesi Suudi Arabistan’da bir araya geldi. İkili, Suudi Arabistan’ın Cazan eyaletinde 5 gün boyunca Lajab ve Al-Rough Vadisi’nin güzel kanyonları, derin vadileri, şelaleleri ve balıklara ev sahipliği yapacak kadar derin tatlı su havuzlarını ve uçurum dalışı yapılabilecek alanları keşfetti. Red Bull Ciff Diving Dünya Seri’sinde iki kez etap birinciliği elde eden genç sporcu Catalin Preda yeni sezonun başlamasına az bir zaman kala yaşadıkları deneyimle ilgili, “Doğayı ve görkemli manzarayı yerinde görmek çok güzeldi. Öncesinde birkaç resim gördükten sonra çıplak gözle bu güzelliğe yakından şahitlik etmek kesinlikle akıl almazdı. Alanı test etmek, tüm koşulları kontrol etmek ve buraya yapmak için geldiğimiz şeyin gerçekleştirilebilir olup olmadığını belirlemek benzersiz bir deneyimdi” dedi. Başarılı sporcular, 2,15 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük nehirsiz ülkesi olan ve yağışların yok denecek kadar az olması nedeniyle göllerin ya da gür doğal bitki örtüsüne sahip alanların bulunmadığı Suudi Arabistan’da, dalmak için gizli havuzlar aradı. Sporcular, ülkenin tarımsal kalbi olan ve yüksek kaliteli meyve üretimiyle dikkat çeken Cazan’da, aradıkları saklı cenneti, tatlı su sağlayan iki vadi ve bazı dramatik manzara noktaları şeklinde buldu. 34 yaşındaki ABD’li sporcu David Colturi deneyimleriyle ilgili, “Al Rough Vadisi’nde yukarı doğru dikkatli ilerlemeyi gerektiren eğimli bir uçurum varken Lajab Vadisi’nde ise çok daha kontrollü ilerlenebiliyordu. Kayalıklar, 13 metrelik eğimli duvarlar ve sonra da 20 metre civarında yüksek bir tünek vardı. 15 yıldır uçurum dalışı yapıyorum, sanatımızı böylesine güzel bir yerde icra etmek eşsiz ve harika bir fırsattı” şeklinde konuştu. Suudi Arabistan deneyimini “Zorlu ve macera dolu bir yolculuk. Gerçekten unutulmaz bir deneyim” olarak özetleyen Rumen sporcu Preda, bu yaz Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi’nin 15. sezonuna hazırlanacak.
Bilecik Osmaneli’de mahalle iftarları sona erdi Osmaneli Belediyesi tarafından Ramazan ayının başından bu yana devam eden mahalle iftarları Haceloğlu Mahallesi’nde son buldu. İftar öncesi masaları tek tek dolaşıp genç, yaşlı herkesle bizzat görüşerek hoş sohbet içerisinde ’hayırlı ramazanlar’ dileyen Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, yoğun ilgi ile karşılandı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı iftar sonrası konuşma yapan Belediye Başkanı Şahin, "Ramazan ayı kapsamında düzenlediğimiz mahalle iftarlarının amacı birlikte kardeşlik iftarı yapmaktır. Bugün burada kardeşlerimiz, gençlerimiz, çocuklarımız ve büyüklerimizle, zengin, fakir aynı sofrada oruç açmanın huzuru içindeyiz. Bu akşam son iftarımıza katılan herkese ve bu iftar programlarını düzenlememizde bizlere destek olanlara emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Başta Osmaneli halkımın ve İslam aleminin Ramazan bayramlarını şimdiden kutluyorum” dedi. İftar yemeğinde konuşan Kaymakam Yüksel Ünal “Bugün burada benimde sakini olduğum Haceloğlu Mahalle halkımız ile iftar yemeğinde bir araya geldiğimiz için son derece mutluyuz. Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir ay. Ramazan ayı birlik ve beraberliğin pekiştiği bir ay. Bu iftar yemeğinde de yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneği sergilenmektedir. Bu nedenle Mahalle İftar yemeğini düzenleyen Belediye Başkanımıza, emeği geçenlere ve katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yaklaşan Ramazan Bayramı dolaysıyla şimdiden Bayramınızı kutluyorum" dedi. İftar programına Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Münür Şahin siyasi parti Başkanları, sivil toplum kuruluşları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.