GENEL - 15 Şubat 2018 Perşembe 11:58

Kentsel dönüşüm için acil çözüm çağrısı

A
A
A
Kentsel dönüşüm için acil çözüm çağrısı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği yönetimi ile kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları görüşen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu konuda başından beri uyarılarda bulunduklarını belirterek, “Taraflar masaya oturup ortak karar almalı.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği yönetimi ile kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları görüşen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu konuda başından beri uyarılarda bulunduklarını belirterek, “Taraflar masaya oturup ortak karar almalı. Problemi üretenler bir an önce çözümü de üretmeli” dedi.


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ile yönetim kurulu üyeleri, kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşanan sıkıntıları Başkan Mustafa Bozbey ile paylaştı. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların hatalı olduğunu başından beri sürekli dile getirdiklerini hatırlatan Mustafa Bozbey, “Kentsel dönüşüm dedikleri bu çalışmalardan, vatandaş, müteahhit ve kamu kazanmalıydı. Üç taraf da kazanmasa bu iş olmazdı. Yasalar, yönetmelikler ortada. Bu işin yürümeyeceğini ve Bursa’ya zarar vereceğini uzun zamandır söyledik. Billboardlarla, medya yoluyla bu işe teşvik edildi. Site site dolaşılarak anlatıldı ve bizler kötülendik. Hakkımızda söylenenleri hep biliyoruz. Bugün canı yanan bize geliyor ve kara kara düşünüyor. 0.50 emsal artış ile alakalı bakanlık yazısı çok net. “0.50’ye kadar ada bazında arttırılabilir ve yoğunluk artışı kadar donatı alanı oluşturmak zorundasınız” diyor. Nerede bu istenen şartlar? Bu işte vatandaş da elini cebine sokmalıydı. Bu işte hep suçlu biz olduk. Vatandaşı ve müteahhitleri çıkmaz bir kuyuya attılar. Şimdi durum içinden çıkılmaz hale geldi” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birkaç kez bir araya geldiklerini ve sorunu ele aldıklarını ifade eden Başkan Bozbey, “Başkan Alinur Aktaş bu konuda iyi niyetli. Konuyu yaptığımız görüşmelerde ele aldık. Ama sanırım kendisi yanlış bilgilendiriliyor. Burada müteahhitlere de iş düşüyor. Ortadaki bu mesele mutlaka giderilmeli. Bakanlık en azından mevcutların mağduriyetinin giderilmesi için bir karar almalı. Bizim bu meseleyi çözmek için karar alma yetkimiz yok. Elimde olsa hemen başlarım. Bu konuda ilgili taraflar masaya oturup ortak karar almalı. Sorunu üreten çözümü de üretmeli. Biz söylerken kimse kulak asmadı, şimdi canı yanan bizi anladı. Biz meclislerde, kamuoyu ve basının önünde aylarca, ‘Tarafların canı yanacak’ diye söyledik. Bile bile risk alındı. Büyükşehir Belediyesi ve ilgili bakanlığın alacağı kararları biz uygulayacağız. Sorumluluk onlarda. Biz fikrimizi her yerde dile getiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi konunun muhataplarını, ilçe belediyelerini, odaları toplayarak ortak karar alacak. Aksi halde bu mesele çözülmez” dedi.


İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç da yaşanan süreçte ilk mağdurların kendileri olduğunu belirterek, “Plan değişikliği yapan bizler değiliz. Planlar yapılmış, sözleşmeler belirtilmiş ve bizler de ona göre hareket etmişiz. Bakanlık çözümü Bursa yöneticilerine bırakmış. Bu belirsizlik uzarsa çok sıkıntı çıkacak.Vatandaş kiraya çıkmış, evini bekliyor. Ekonomik olarak birçok kesim ayrıca etkilenecek. Mal sahipleri de panik yapıyor. Bu konuda karar vericiler acil çözüm üretmeli. Bugün ilk mağdurlar biziz, ama daha arkası gelecek” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla BİLSEM Türkiye’de en çok bilimsel proje hazırlayan 2’nci okul Muğla Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), bilimsel çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Bu yıl Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nca 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışması Ege Bölge finali Denizli’de bugün sona erecek. Ege bölgesinden yapılan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Yarışmaya damga vuran Muğla Bilim ve Sanat Merkezi ise hazırladığı yetmiş proje ile Türkiye geneli en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Davet edilen on üç proje ile de Türkiye geneli en başarılı dördüncü okul oldu. Ege bölgesi özelinde ise bölgeye davet edilen yüz projeden on üçüne sahip olarak Ege Bölgesinin zirvesine yerleşti. Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bilimsel üretkenliklerini en üst seviyeye çıkararak bu yıl Türkiye’ye damgasını vurdu. Muğla’dan bir devlet okulunun bütün istatistikleri alt üst ederek bilimsel başarılarıyla Türkiye gündemine oturması bizleri çok mutlu etti. Bu başarının mimarı sevgili öğrencilerimizi ve fedakâr öğretmenlerimizi tebrik ederim. Burada 13 ekibimizde toplam 36 kişilik dev bir kadro bulunmaktayız. Buradan güzel başarılar alarak Muğla’ya dönmeyi planlıyoruz. Ayrıca tek faaliyetimiz bilimsel projeler değil, bilimsel yayınlar ve bilimsel öğrenci bildirilerinde de Türkiye gündemine oturmaya hazırız. Bize çalışmalarımızda her zaman destek veren Valiliğimize, Muğla İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay Bey’e ve yöneticilerimize teşekkür ederiz” dedi.
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.