GENEL - 08 Kasım 2019 Cuma 09:44

Kutoğlu: "İstanbul’daki 5.8 deprem bize son şansımız der gibi oldu"

A
A
A
Kutoğlu: "İstanbul’daki 5.8 deprem bize son şansımız der gibi oldu"

Deprem uzmanı Prof.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 1999 yılındaki acıları yaşamamak için son şansı değerlendirmek gerektiğini belirterek, "İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki deprem bize son şansımızı hatırlattı" dedi. Kutoğlu, AVM’lerin sıkıntılı günlerde otoparklarıyla birlikte barınma alanı olarak kullanılabileceğini ifade etti.


Kestel Belediyesi tarafından Yeni Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda ‘depreme hazır mıyız ?’ paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday katıldı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ifade eden Kutoğlu, “İçerisinde büyük fay sistemlerinin bulunduğu yerde konumlanmış durumdayız. Kayıtlı döneme bakarsak, 1939’dan bu yana 10 yılda bir 6’nın üzerinde büyük depremler meydana geliyor. 2011 yılında Van ilimizde meydana gelmişti. Ortalamaya bakarsak yeni büyük bir depremin eli kulağında görülebilir. Buna hazır olmamız lazım” dedi.



“En son İstanbul’daki 5.8 deprem bize son şansımız der gibi oldu”


“1999 yılında depreme hiç hazır değildik” diyen Kutoğlu, şöyle devam etti:


“99’dan sonra özellikle arama-kurtarma yönünde çok önemli mesafeler kat ettik. Dış ülkelere bile hizmet verdik. Ama sorunlu alanları, binaları terk etmedik. Hala oralarda yerleşimler devam ediyor. Kentsel dönüşümde az alanda yaptık. İnsanlar ekonomik sıkıntılar sebebiyle zorluk yaşıyorlar. Zorlayıcı mekanizme olmadığı için yaşamaya devam ediyorlar. En son İstanbul’daki 5.8 deprem bize son şansımız der gibi oldu. 99’daki gibi acılar yaşamak için son şansı değerlendirip, yaşadığımız zemin ve binaları gözden geçirmemiz lazım.”



“AVM’ler barınma yerleri olarak kullanılabilir”


Depremden kaçış olmadığını anlatan Kutoğlu, “Türkiye’nin başka bir coğrafyasında da yakalanabiliriz. Dolayısıyla sağlam zemin ve binalarda oturmalıyız. Binalarımızı gözden geçirmeliyiz. Toplanma alanları dediğimizde, deprem yazın olacak değil. Gelişmiş ülkelerde insanlar yaptıkları binalara güveniyor. Japonya’da deprem olduğunda insanlar toplanma alanları olarak spor salonları, okulları kullanıyor. Bizde o binalarımızda güven sorunu olduğu için açık alanlarda toplanma gereği hissediyoruz. Benim gözlemlediğim kadarıyla AVM’ler özel olduğu için en güçlü binalarımızdan. Büyük oranda AVM’ler bu tip büyük sıkıntılı günlerde otoparklarıyla birlikte barınma alanı olarak kullanılabilir” diye konuştu.


Şuanda büyük bir deprem olması halinde ciddi yıkıntı ve kayıp olacağını vurgulayan Kutoğlu, Türkiye sanayiinin büyük kısmının Marmara Bölgesi’nde olduğu için bu durumun olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Kutoğlu, Bursa’da da Gemlik, İznik ve faylar gibi tehditler olduğunu, bunların geçmişte 6’dan büyük deprem ürettiklerini dile getirdi.


Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, “5.8 olan deprem İstanbul ve çevresinde hissedildi. Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde deprem bekliyoruz. Oda Kuzey Anadolu fayının üzerinden bekliyoruz. 5.8’lik deprem kuzey fayına çok yakın yerde oldu. Ters bir fay var. Şu ana kadar cihazlarımızda ve arşlarda normal dağılım var. Anormal bir durum gözükmüyor. Depreme karşı alınacak önlemlerin birincisi kentsel dönüşüm. Sağlam binayı ada bazında yapmalıyız. Büyük İstanbul depreminin tarihi yok. Ama 30 yıl içerisinde olacağı gibi istatistik veri var. Bütün hesaplamalardan sonra yüzde 62 gibi olasılık bulduk. Ama depremin zamanı yok. Her an olabilir. Kötü binaları sağlam hale gelmesi lazım” şeklinde konuştu.


Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ise, “Depreme hazırlıklı olmamız lazım. Gençlerimiz ve tüm halkımıza deprem konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve önlemler ile sonrasında yapılması gerekenler var. Afet yönetim merkezi aktif halde tutup, sürekli güncelliyoruz. İmar planlarımızda fay hatlarının göz önünde bulundurulması, depremsellik ve zemin taşıma kapasitelerinin çok detaylı şekilde planlarımıza yansıtılması şeklinde görevlerimiz var. Bunları yerine getirerek depreme hazırlıklı olmalıyız” açıklamasını yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla EAH’ta ilk defa düzenlendi Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa düzenlenen Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı sona erdi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli konusunda uzman kişiler tarafından 3 hafta teorik, 3 hafta pratik olmak üzere toplamda 6 hafta süren 1.Dönem Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı 12 hemşirenin katılımıyla bugün sona erdi. Kurs sonrası yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere katılım belgesi verildi. 19 Şubat-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen programın amacı; koruyucu, geliştirici rehabilite edici girişimlerle bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak güçlenmesini sağlayan, hasta ve aileleri ile iyi iletişim kuran, sağlık bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere, yeni tedavi ve bakım yöntemlerine uyum sağlayabilen, acil, kritik ve karmaşık hasta bakım ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliğe sahip sorun çözme becerisi gelişmiş yoğun bakım hemşireleri yetiştirmek için Klinik uzmanları, sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü ile klinik sorumlu hemşireleri tarafından kursiyerlere eğitim verildi. Programda konuşan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Turhan ilk kez düzenlenen yoğun bakım hemşireliği sertifikasyon eğitimi sürecinin başından sonuna kadar emek veren Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Palahcıoğlu, Müdür Yardımcıları Gülay Karaduman, Mihrican Çelebi, program sorumlusu Sultan Arlı Olpak ve eğitimlere katkıda bulunanlara teşekkür etti. Togan, “Eğitimlerdeki kazanımlarınızın sahada sizlere rehberlik etmesini dileriz. İhtiyacınız olduğu her zaman destek için biz buradayız, çalışma hayatınızda hepinize başarılar dilerim” dedi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine verilen yetki kapsamında ilk kez düzenlenen Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim programı İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim’in kursiyerlere katılım belgesi vermesiyle sona erdi.
Siirt Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Bize oy versin, vermezsin herkese bugüne kadar hizmet ettik" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt’in Kurtalan ilçesinde partisinin düzenlediği mitinge katıldı. Yılmaz, "Bize oy versin, vermezsin. Herkese bugüne kadar hizmet ettik" dedi. Beykent Caddesi’nde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti adayı Nevzat Karatay’a destek isteyerek, 1 Nisan’da Ramazan bayramından önce Milli İrade Bayramını kutlamayı istediklerini belirtti. Yılmaz, konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek sözlerine başladı. Herkesi saygıyla, sevgiyle muhabbetle selamladığını belirten Yılmaz, "Kurtalan’da bugün sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ramazan-ı Şerif’teyiz. Öncelikle hepinizin Ramazan’ı tebrik ediyorum. Cenabı Allah tuttuğunuz oruçları kabul eylesin. Bu ayı huzur içinde geçirmeyi, sağlıkla sıhhat ile bayrama kavuşmayı nasip eylesin inşallah. Bayramdan önce 31 Mart’ta 1 Nisan’da bayramdan önce milli irade bayramını nasip eylesin inşallah. Değerli kardeşlerim bu vesileyle liderimiz, cumhurbaşkanımız, Siirt’in eniştesi, cumhurbaşkanımızın sizlere selamlarını, sevgilerini, muhabbetlerini iletiyorum. Huzur içinde bir seçim yapıyoruz. İnşallah bir demokrasi şöleni şeklinde geçecek. Tüm ülkede ve bölgemizde. Huzur ve güven her şeyin temelidir. Huzurun olmadığı yerde ne demokrasi oluyor ne de kalkınma oluyor. Ama huzur varsa güven varsa insanlar rahat bir şekilde yaşıyorsa orada temel hak ve hürriyetler de gelişiyor. Demokrasi de gelişiyor. Kalkınmada, ekonomide gelişiyor. Gençlerimiz iş buluyor, aş buluyor. Bugün Kurtalan’da huzur görüyorum" dedi. "Kimsenin bizim irademizi çalmasına izin vermeyelim" diyen Yılmaz, "Sandıklarda sandıklarımıza çok güçlü bir şekilde sahip çıkalım inşallah. Herkesin tercihine saygılıyız. Kim demokratik hakkını nasıl kullanıyorsa başımızın üstünde. Bir itirazımız yok. Ve herkese de hizmet etmeye hazırız. Bize oy versin, vermezsin. Herkese bugüne kadar hizmet ettik. Bundan sonra da edeceğiz inşallah. Ama kendi oyumuza da sahip çıkalım. Sandıklar kapanana kadar tutanaklar tutulup teslim edinene kadar sandıklarımıza sahip çıkalım. Dualarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun diyorum. Sağ olun var olun" şeklinde konuştu
Samsun Bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nde son durum Sağlık Bakanlığı Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan, bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nin yüzde 95’inin tamamlandığını, hedeflerinin yılsonu gelmeden hastaneyi hizmete açmak olduğunu söyledi. Samsun Şehir Hastanesi’nin son durumu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlık makamında Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Av. Ersan Aksu, MHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan’ın sunumuyla masaya yatırıldı. Yaptığı sunum sonrası hastane inşaatını ziyaret eden Genel Müdür Rıza Uçan, şehrin idarecileri ile yaptığı toplantının ardından çıkan kararları, yüklenici firma yetkililerine aktardı. İnşaatın son durumunu yerinde de inceleyen Uçan, daha sonra açıklamalarda bulundu. “Yüzde 95 oranında bir ilerlememiz var” Hastane inşaatının yüzde 95 oranında tamamlandığını açıklayan Sağlık Bakanlığı Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan, “Bugün Samsun’da şehrin idarecileriyle birlikte Samsun Şehir Hastanesi’nin geldiği aşamayı değerlendirdik. Hastanenin 2021 yılında ihalesi yapılmış, pandemi ve olağan dışı piyasa şartlarından dolayı, zemininde zorlu yapıya sahip olması ve patlatmaların çok olması nedeniyle projenin ilerlemesi biraz zaman aldı. Şu aşamada yüzde 95 oranında bir ilerlememiz var. Tamamlamaya doğru gidiyoruz. Yatak katları toparlandı. Mekanik ve teknik anlamda tamamlanıyor. Otopark ve girişlerdeki çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Hedefimiz buranın yılın son döneminde hizmete alınmasıdır. Bu süreyi daha da aşağıya çekmek için yoğun bir çalışma olacak. Sadece sağlık yatırımını hizmete almak değil, bulunduğu pozisyon itibariyle karayolları ve enerji altyapılarının tamamlanması noktasında kurumların büyük bir çalışması var” dedi. “Yatak sayısı bin 127, yoğun bakım odası sayısı da 192” Samsun Şehir Hastanesi’nin teknik yapısından da bahseden Rıza Uçan, “Hastanenin yatak sayısı bin 127. Otopark olarak 2 bin 44 araçlık kapalı otopark kapasitemiz var fakat burada ciddi bir yoğunluk olacağından ilaveten bir tane daha otopark yapılması talebini değerlendiriyoruz. 40 ameliyathane, 192 yoğun bakım odası, 275 poliklinik odası, bin 20 adet de deprem izolatörü var. Çalışmalar iyi gidiyor. İlaveten bir kreşle ilgili talep var. İbadethane için bir çalışmamız olacak. 1, 2 ve 3. sınıfta okuyan tıp öğrencileri için bir morfoloji bölümüne ilişkin bir alan talebi var. İlerleyen vadede sağlık yatırımına fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi veya ilave bölümlerin eklenebilmesi ihtimaline karşı arazinin mümkün olduğunda genişletilmesi ve mümkün olduğunca verimli kullanılmasıyla ilgili de süreç devam ediyor” diye konuştu. “Hedefimiz, yılsonu gelmeden burayı toparlayıp, hizmete almak” Yılsonu gelmeden hastaneyi hizmete almayı hedeflediklerini ifade eden Uçan, şunları söyledi: “Son 1 yılda ciddi ve yoğun bir çalışma var. Özellikle karayolu ve altyapı projeleri dikkate alındığında bugünden hizmete başlaması için Haziran ayını deklare etmemiz doğru olmaz. Hedefimiz, bu yıl içerisinde yılsonu gelmeden burayı toparlayıp, hizmete almak. Bugün de yüklenici firmaya gerekli talimatları verdik. Bin 500’e yakın personel çalışıyor. Bayramdan sonra da işler tüm hızıyla devam edecek. İzim ekiplerimiz de çalışmaları yerinde devam ediyor. En kısa zamanda hastaneyi hizmete alacağız.” İncelemelere Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras da katılarak yetkililerden bilgi aldı. Samsun Şehir Hastanesi Bin 127 yatak kapasiteli Samsun Şehir Hastanesi’nin bin 20 deprem izolatörü, 2 bin 44 araçlık açık ve kapalı otopark, 40 adet ameliyathane, 192 adet yoğun bakım odası, 31 adet yeni doğan yoğun bakım odası, toplam 275 adet poliklinik odası, acil servis alanında 24 adet oda ve 69 gözlem yatağı, 22 adet (11 iniş, 11 çıkış) yürüyen merdiven, 60 adet asansör, 3 adet emar (MR), 3 adet tomografi, 11 adet röntgen ve 5 adet anjiyosu olacak.