GENEL - 12 Ağustos 2019 Pazartesi 09:47

(Özel) "Kendisini dindar olarak hisseden fertler tasarrufa meyilli"

A
A
A
(Özel) "Kendisini dindar olarak hisseden fertler tasarrufa meyilli"

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Cihad Doğan, yaptıkları araştırmada, insanların dindarlık seviyelerinin anlık satın alma kararlarına etki ettiği gördüklerini, dindar insanların israftan daha çok sakındığını ve tasarrufa meyilli olduklarını saptadıklarını söyledi.

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Cihad Doğan, yaptıkları araştırmada, insanların dindarlık seviyelerinin anlık satın alma kararlarına etki ettiği gördüklerini, dindar insanların israftan daha çok sakındığını ve tasarrufa meyilli olduklarını saptadıklarını söyledi.


Öğretim Görevlisi Cihad Doğan, tüketimle ilgili yaptıkları araştırmayı paylaştı. Doğan, "Tüketime etki eden birden fazla unsur vardır. Biz bu faktörleri psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve politik olarak sıralayabiliriz. Fakat günümüzde insanları tüketime yönlendiren başka bir faktör daha var; bu, kişilerin inançlardır, değerlerdir. Yaptığımız araştırmada, kişilere hem tüketim alışkanlıklarını, hem dindarlık seviyelerini sorduk. Kendisini dindar olarak hisseden fertlerin tasarrufa meyilli olduklarını gördük. Aynı zamanda din tüketime etki etmektedir. Mesela aşure günü bunun en güzel örneklerinden biridir. Ayrıca aynı inanca sahip olan ülkelerce üretilen mal ve hizmetleri satın almaya eğilim artmaktadır. Evlilik, cenaze ve kutsal günler kişileri tüketime yönlendirmektedir. İnsanların dindarlık seviyelerinin ani ya da anlık satın alma kararlarına etki ettiği görülüyor. ’Yiyiniz, içiniz, ancak israf etmeyiniz’ emri kişileri tasarrufa teşvik etmektedir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.