SAĞLIK - 23 Mayıs 2019 Perşembe 11:24

Sınav kaygısı başarısızlığa sebep olabilir

A
A
A
Sınav kaygısı başarısızlığa sebep olabilir

Yaz tatili öncesi öğrencileri sınav telaşı sardı.

Yaz tatili öncesi öğrencileri sınav telaşı sardı. Hayatlarının merkezine sadece sınavları koyan öğrencilerin başarılı olmakta zorlanabileceğini belirten Psikolog Dilara Kazancı, bu düşünce biçiminin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi.


Yıldırım İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘Sınav Kaygısı’ konulu seminer veren VM Medical Park Bursa Hastanesi Psikoloğu Dilara Kazancı, hem öğrencilere hem de öğretmenlerine önemli uyarılarda bulundu. Öğrenci psikolojisinin iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Dilara Kazancı, “Bazı öğrenciler, sınavlardaki başarılarını kendilerine olan saygıyla eşdeğer görüyor. Bu, doğru değil. Sınavlarda ölçülerin kişilik değeriniz olmayıp bilgi düzeyiniz olduğunu kabullenmeniz gerekir. Bu düşünce biçiminiz, problemleri çözmek konusunda size yardımcı olmadığı gibi endişelerinizi arttırıp elinizi kolunuzu da bağlayabilir. Sınavlardaki başarınızla kendi kişiliğinize verdiğiniz değeri birbirinden ayırırsanız bu tutumunuz, problemleri daha etkili biçimde çözmenize imkân verir. Dolayısıyla başarınızı olumlu yönde etkiler” diye konuştu.


Yoğun çabalar sonucu girilen sınavlardaki başarı ya da başarısızlık durumunun öğrenci açısından gelecekteki mutluluk ve başarıların tek ölçüsü olarak görülmesinin psikolojik sıkıntıları beraberinde getireceğinin altını da çizen Psikolog Kazancı, şu tavsiyelerde bulundu:


"Sınavı hayatın merkezine alan yaklaşım biçiminin sonucu olarak sınavların güvenliğiniz ve amaçlarınıza ulaşmanız konusunda engel olduğunu düşünürsünüz. Bu düşünceler bilginizi yeterince ortaya koymanızı güçleştirir ve başarınızı tehdit eder. Bu sebeple sınavlara geçilmesi gereken aşamalar olarak bakınız. Tüm bunlar, bilginizi yeterince ortaya koymanıza imkân verir. Sınavda başarılı olmanızı sağlayacak olan hazırlanma tekniklerinizi öğrenirseniz kendinize güveniniz artacak, endişelerinizi kontrol etmek için önemli bir adım atmış olursunuz. Keza bedensel tepkilerinizi kontrol etmeyi başarmanız, zihinsel olarak hem hazırlığınızı, hem de sınavda bildiklerinizi ortaya koymanızı kolaylaştıracaktır. Yine heyecanınızı kontrol etmeniz, zihinsel ve duygusal olarak hazırlığınızı zor olmaktan çıkarıp başarıyı beraberinde getirecektir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Evlenen çiftlerin tercihi: 24.04.2024 Konya’da bulunan evlendirme dairelerinde 24.04.2024 tarihi nedeniyle yoğunluk yaşanıyor. Konya’da çiftler, özel ve ilginç bir tarih olan 24.04.2024 tarihinde nikahlarının olması için aylar önceden sıralarını aldı. Bugün ise evlendirme dairelerine yakınları ile birlikte gelen çiftler, hem özel bir tarihte nikahlarının kıyılmasının hem de evlenmenin mutluluğunu yaşadı. Konya’da bulunun bir çok evlendirme dairesinde yoğunluk yaşanırken merkez Meram ilçesinde bulunan Meram Belediyesi Evlendirme Dairesi de bunlardan biri oldu. Normal günlerde 15 civarı nikah kıyılan evlendirme dairesi bugün 36 çiftin mutluluğuna şahitlik edilecek. Meram Belediyesi Evlendirme Dairesi Birim Amiri Hasan Ben, “Yaz günlerinde günlük ortalama 15 ve 20 nikah kıyıyorduk. Kış günlerinde ise bu rakam 5 ila 10 çift arasında değişiyor. Çiftlerimiz bugün için aylar öncesinden özel müracaatlarını gerçekleştirdi. Bugünü özel olarak seçtiler. Biz de hazırlıklarımızı o yönde yaptık. Bugün 36 çiftimizin nikahlarını kıyacağız. Daha fazla da müracaatımız oldu ancak randevu tamamen dolduğu için kabul edemedik. Sabah 08.30’da başladık nikah kıymaya, akşam 22.00’a kadar da devam edecek” şeklinde konuştu. Cem Sezgin ve Dilara Sayan çifti bu günü özel olarak seçtiklerini ifade ederek, “Bu günü özel olarak ayarladık. Güzel bir tarihti, biz de ona göre ayarlamış olduk. Nikah gününü ise 3 ay öncesinden aldık” dedi.
Ankara Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Ankara’da protesto edildi Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret için geldiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde, Filistin destekçisi bir grup tarafından Almanya’nın İsrail’e desteği nedeniyle protesto edildi. Türkiye ziyaretleri çerçevesinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine ziyarete gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, burada bekleyen Filistin destekçisi bir grup tarafından protesto edildi. Ellerindeki pankartlarla birlikte slogan atan grup, hep bir ağızdan Steinmeier’in Türkiye’den gitmesi gerektiğini dile getirdi. “Kirli yüzlerini maskelemek amacıyla sözde insani yardım ve barış çağrılarında bulunuyorlar" Grup adına açıklamalarda bulunan Nevzat Öylek, “Dünya halkları tarafından gerçek yüzleri görülen Siyonist çete ve işbirlikçileri bir taraftan kirli yüzlerini maskelemek amacıyla sözde insani yardım ve barış çağrılarında bulunuyorlar. Diğer taraftan da işledikleri insanlık suçu, ağır insan hakkı ihlalleri ve soykırıma rağmen İsrail’in yanında durmaya, masum Filistin halkını suçlamaya devam ediyorlar. Bu ikircikli tutumuyla Katil İsrail’in dostu, destekçisi ve hamisi konumundaki ülkelerden biri olan Almanya’nın Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 3 günlük bir ziyaret için ülkemize geldi ve şu an burada bulunuyor” dedi. “Almanya, İsrail’i destekleyerek bu suça ortak olmaktadır” Almanya’ya çağrıda bulunan Öylek, “Almanya Cumhurbaşkanı’na buradan şu mesajı vermek istiyoruz, İsrail bir devlet değil, işgalci bir terör örgütüdür. Hamas mensupları vatanını savunan özgürlük savaşçılarıdır. İsrailli işgalciler, Filistinlilerin topraklarına, evlerine, işyerlerine çökmekte, her şeylerini gasp etmektedirler. İsrail, fosfor ve misket bombalarıyla on binlerce insanı katletti ve katliamlara devam ediyor. Almanya, bugüne kadar duruşuyla uluslararası hukuk, savaş hukuku ve insan hakları hukukuna aykırı davranan İsrail’i destekleyerek bu suça ortak olmaktadır. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Alman hükümet yetkilileri, Almanya’nın alnında kara bir leke olarak kalacak olan bu politikalardan vazgeçmelidirler. Almanya da tıpkı İrlanda, Malta ve Slovenya, İspanya, Arjantin, Brezilya, Şili ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi halkı Müslüman olmasa da vicdan sahibi olmanın gereğini yapan ülkelerin safında yerini almalıdır” ifadelerini kullandı.
Eskişehir Frig Vadisi kartpostallık görüntüleriyle hayran bırakıyor Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar il sınırlarında bulunan Frig Vadisi, ziyaretçilerine sergilediği kartpostallık görüntüler ile beğeni topluyor. Frigya medeniyetinden izler taşıyan ve içerisinde çok sayıda kilise ile kral mezarı bulunduran Frig Vadisi, ziyaretçilerine hem tarihi hem görsel şölen sunuyor. Özellikle yaz aylarında yoğun şekilde ziyaretçi akını alan bölgeye giden fotoğrafçılar, karşılaştıkları kartpostallık manzaraları fotoğraflamayı ihmal etmiyorlar. Özellikle yeşil ile kahverengi tonlarının birbirine uyumunu ve yerli halkın tarihi dokularla bir arada devam eden yaşantısını fotoğraflara yansıtan fotoğrafçılar, seyrine doyum olmayan kartpostallık görüntüler ortaya çıkartıyor. “Tarihi dokunun ve doğanın güzelliği birbirini tamamlıyor” Tarihi dokusuyla vatandaşların ilgi odağı olan bölgede çektiği fotoğraflarla beğeni toplayan fotoğraf sanatçısı Hadi Mousavi, “Frig Vadisi ve benzeri alanlar, biz fotoğrafçılar için büyük fırsatlar hatta görevler oluşturuyor. Özellikle yeşil ve kahverengi uyumunun rahatlıkla yakalandığı bölgeye yapılan gezilerde muhteşem fotoğraflar çekme imkanımız oluşuyor. Tarihi dokunun ve doğanın güzelliği birbirini tamamlıyor. Ben bir fotoğrafçı olarak imkanım olan her zaman bu tarz yerlere gitmeye ve kırsal turizmin tanıtımına destek olmaya çalışıyorum. Frig Vadisi son zamanlarda gittiğim bölgeler arasında görsel açıdan en zengin olanlardan birisiydi” dedi.