EKONOMİ - 09 Haziran 2021 Çarşamba 10:03

Tavuk devi 2021’de 160 milyon TL’lik yatırım plânlıyor

A
A
A
Tavuk devi 2021’de 160 milyon TL’lik yatırım plânlıyor

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında liralık yatırımlarına devam eden Has Tavuk A.

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında liralık yatırımlarına devam eden Has Tavuk A.Ş, bu sene içinde 160 milyon TL’lik yatırım ile 460 kişiye iş imkânı sağlamayı hedefliyor.


Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hissedilen korona virüs salgını şirketleri olumsuz etkiledi. Ancak, geçen yıl 180 milyon liralık yatırımla 360 kişiye istihdam sağlayan Has Tavuk A.Ş, bu yılda 160 milyon TL’lik yatırım plânıyla 460 kişiye iş imkânı sağlamayı hedefliyor. Uzakdoğu’dan Afrika kıt’asına kadar 30 ülkeye ihracatını sürdüren firma, 2020 yılında Türkiye’de başarılı olan işletmeler içinde ilk 500 sıralamasında 229’uncu sırada yer alıyor.


Has Tavuk’un beyaz et faaliyetlerinden sorumlu genel müdürü Şahin Aydemir, pandemi sürecinde zorlanmalar olsa da kendilerinin yeni pazarlar aradığını ifade ederek, “Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı bu pandemi sürecinde ekonomiyi ayakta tutmak, insanların sağlığını ayakta tutmak kadar önemlidir. Biz Has Tavuk A.Ş olarak hem insanların sağlığı için hayvansal proteinler, sağlıklı gıdalar üreterek onların beden sağlıklarının dinç durmaları için çalışıyoruz. Diğer taraftan da ülke ekonomisi ve insanlarımızda istihdam sağlayarak bu sürece katkıda bulunuyoruz. Bu süreçte her işletmede olduğu gibi gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki ihracat çalışmalarımızda pandeminin etkilerini hep beraber yaşadık. Ama ne mutlu ki 2020 yılında Türkiye’de başarılı olan işletmeler içinde şirketimiz ilk 500 sıralamasında 229’uncu olarak ekonomiye katkı sağladığından İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası tarafından takdir edilmiş ve değer görülmüş durumdayız” dedi.


2020’de 180 milyon TL’lik yatırım


“Bununla beraber yeni istihdamlarımızla 2021’de de yatırımlara devam ediyoruz. 2020 yılında yapmış olduğumuz 180 milyon TL’lik Balıkesir, Susurluk ve Eskişehir tarafına yatırımlarla yaklaşık 360 kişinin istihdamını sağladık” diyerek sözlerini sürdüren Aydemir, “2021 senesinde 160 milyon liralık yeni yatırımlarımız olacak. Bunun yanında da yeni bir yurt dışı yatırımını gerçekleştireceğiz. Bunlarla beraber 460 kişiye yeniden istihdam sağlamış olacağız. Dediğimiz gibi biz Has Tavuk A.Ş olarak hem insanların bedensel ve ruhsal sağlığı için sağlıklı hayvansal protein üretmeye, hem de ülkemizin sağlıklı gelişmesi için ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuşacağız.


“Afrika bizim için önemli bir pazar”


Korona virüs salgınında özellikle 2020 yılının çok hassas bir süreç olduğunu sözlerine ekleyen Aydemir, “Çünkü bütün ülkeler bilhassa iç kaynaklarını daha ekonomik kullanmak için kısıtlamalar getirmeye çalıştılar. Bazı ülkelerde korumacılık tedbirleri kapsamında sınırlar kapatıldı veya ihracatın önüne engeller koyuldu. Ama buna rağmen bizim üretim alanımız gıda olduğu için her ülkeye ürünlerimizi ihraç etmeye çalıştık. Şu âan için dünyada 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle 2020 yılında kapanan sınır kapılarından dolayı ülkeler ve yeni hedefler geliştirmek zorunda kaldık. Afrika bizim için önemli bir pazar hâline geldi. Yeni pazarlara girdik. Japonya’dan Afrika’ya kadar geniş bir yelpazede ihracatımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.