SAĞLIK - 13 Şubat 2020 Perşembe 10:31

Yalova Valisinden VM Medical Park Bursa Hastanesine ziyaret

A
A
A
Yalova Valisinden VM Medical Park Bursa Hastanesine ziyaret

Yalova Valisi Muammer Erol, VM Medical Park Bursa Hastanesi yönetimini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yalova Valisi Muammer Erol, VM Medical Park Bursa Hastanesi yönetimini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Ülke genelinde olduğu gibi Güney Marmara’da da kamu ve özel sağlık yatırımları sürerken şehirler arası işbirliği olanakları da gelişiyor. Yalova Valisi Muammer Erol, sağlık hizmetleri hakkında bilgi almak için VM Medical Park Bursa Hastanesini ziyaret etti. Genel Müdür Metin Arslan, Genel Müdür Yardımcısı Esra Molla ve Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Murat Saylık tarafından ağırlanan Vali Erol’a faaliyetler hakkında bilgi verildi.



Hizmet ağı genişledi


Yalova Valisi Muammer Erol, sağlıkta dönüşümün yoğunlaştığı bir dönemde VM Medical Park Bursa’nın hizmet ağını genişletmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. 14 yıldan bu yana çalışmalarına kararlılıkla devam ederek bölgelerinde sağlıkta kalite çıtasını yükseltmek adına hamleler yaptıklarını kaydeden Genel Müdür Metin Arslan ise, VM Medical Park Bursa Hastanesi olarak temel sağlık hizmetlerinin yanı sıra, çevre illerden de gelen yoğun talebi karşıladıklarını ifade ederek, “Hem ilimiz hem de çevre illerden gelen misafirlerimize uluslararası standartlarda multidisipliner sağlık hizmeti sunuyoruz. Çevremizdeki illerle dün olduğu gibi bugün ve yarın da yeni işbirliklerinin altına imza atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.