KÜLTÜR SANAT - 22 Haziran 2022 Çarşamba 10:12

Yenişehir’de fotoğraf sergisi ve ödül töreni yapıldı

A
A
A
Yenişehir’de fotoğraf sergisi ve ödül töreni yapıldı

Yenişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100.

Yenişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Dört Mevsim Foto Safari” yarışmasının ilkbahar etabı, tarihi belediye meydanındaki sergi ve ödül töreni ile tamamlandı.


Osmanlı Devleti’nin ilk başşehri Yenişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Dört Mevsim Foto Safari”de, ilkbahar etabının ödül töreni; tarihi belediye meydanında vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği sergiyle gerçekleştirildi. Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir Belediyesi, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliğinde düzenlenen safarinin ilkbahar etabına 100’ü aşkın fotoğraf tutkunu katıldı. Jürinin toplam 415 eseri değerlendirmeye aldığı ilkbahar etabının sergi ve ödül töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Davut Aydın, Yenişehir’in tanıtımının yanı sıra kültürel miras bilincinin yeni nesillere aktarılmasının hedeflendiği foto safari etkinliğini önemsediklerini söyledi.


Geleneksel hale getirmeyi planladıkları foto safariye önümüzdeki yıllarda uluslararası kimlik kazandırmak istediklerini belirten Başkan Davut Aydın, “Ben burada özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Beyhan Özdemir, Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alper Keskin, BUFSAD Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Savaş, Fotoğraf Sanatçısı Soner Yaman, Marmara Üniversitesi GSF Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Çolak, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Karakuş, Küratör Fahrettin Beceren ve Fotoğraf Sanatçısı Aydın Kuran’dan oluşan seçici kurul üyelerine, bu etkinlikte emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve fotoğraf sanatçılarına teşekkür ediyor, eserleri ödüle layık bulunan sanatçılarımızı da kutluyorum” dedi.


Ödül sahipleri


Bu arada, ilkbahar etabında ödüller; yarışmada birinci olan Tayyip Başak adına Serpil Savaş’a Yenişehir Kaymakamı Rahmi Köse, ikinci olan Osman Maraşoğlu adına Ayşen Oral’a Hava Trafik Albay Garnizon ve Hava Meydan Komutanı Albay Kadri Bahtiyar, üçüncü olan Hasan Selçuk Oral’a Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, kurum özel ödülüne layık görülen Şevki Karaca’ya Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, mansiyonla ödüllendirilen eser sahiplerinden İsmail Hakkı Yalçın’a MHP İlçe Başkanı Arif Eren, Şevki Karaca’ya Yenişehir Ticaret Saniye Odası Başkanı Orhan Torun ve Serdar Kıran’a, Erdoğan Kızmaz tarafından takdim edildi.


Öte yandan, yarışmanın yaz ve sonbahar etabı için 1 Haziran 2022 Çarşamba günü itibariyle start verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu. (YEÇ-RU