ÇEVRE - 05 Haziran 2020 Cuma 12:28

Yeşim Sürdürülebilirlik Raporunu Dünya Çevre Günü’nde yayımladı

A
A
A
Yeşim Sürdürülebilirlik Raporunu Dünya Çevre Günü’nde yayımladı

Yeşim Tekstil, Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) çerçevesinde 2009 yılından bu yana her yıl hazırladığı sürdürülebilirlik raporunun on birincisini, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yayımladı.

Yeşim Tekstil, Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) çerçevesinde 2009 yılından bu yana her yıl hazırladığı sürdürülebilirlik raporunun on birincisini, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yayımladı. Her yıl Türkçe ve İngilizce olmak üzere hazırlanan rapor, bu yıl GRI standartlarına göre eklenen yeni alanlarla daha da güçlendirildi.


Yeşim Tekstil, Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirdiği sosyal uygunluk ve sorumluluk çalışmalarına yönelik 11. raporunu 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletlerin internet sitesinde yayımlayarak kamuoyu ile paylaştı. İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan raporda, insan hakları, işçi standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularında uluslararası sözleşme ilkeleri doğrultusunda yapılan çalışmalara ve gönüllü olarak yürütülen sosyal sorumluluk faaliyetlerine yer verildi.


Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) kapsamında 2009 yılından bu yana küresel ağda yayınladıkları raporlarına bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya; firma olarak sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve bu konuda yaptıkları çalışmaları uzun yıllardan bu yana raporladıklarını kaydetti. Yeşim’in Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (Global Compact) 2006 yılında imzalayan Türkiye’deki ilk hazır giyim firması olduğunu hatırlatan Şankaya, firmalarının 2006’dan bu yana bu alandaki çalışmalarına ara vermeden devam ettiğinin altını çizerek “Sürdürülebilir üretim anlayışı ile yoluna devam eden Yeşim, sosyal uygunluk standartlarını en üst seviyede uygulayan ve tedarikçi firmalarında da uygulatmaya çalışan bir firma olarak sektörde öne çıkıyor. Dünyanın en itibarlı sosyal uygunluk belgesi olan SA8000 belgesini 2005 yılında alan firmamız, bu belgeyi tekstil ve hazır giyim sektöründe Türkiye’de ilk alan firma olma ve 15 yıldır bu belgenin devamlılığını sağlama başarısını gösterdi. 2019 yılı bizim için sürdürülebilirlik konusunda liderlik yaptığımız çalışmaları pekiştirdiğimiz bir yıl olarak geride kaldı. 2014 yılından bu yana üç farklı başkanın liderliğinde Global Compact Türkiye’nin yönetim kurulunda yer alarak, bu alandaki öncü rolümüzü sürdürüyoruz” diye konuştu.


Şankaya, 2019 yılı raporunun 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yayınlanmış olmasından dolayı da ayrıca mutlu olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:


“Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da sürdürülebilir yeşil fabrika olma, sahip olduğumuz Enerji ve Çevre Politikasının ve ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’nin gerekliliklerini yerine getirme, üretimde çevre sorumluğunu gözetme, üretirken tüketimi azaltma, atık yönetimini gözetme, karbon performansımızda iyileştirme sağlama, su ve enerji tasarrufuna yönelik sürdürülebilir çalışmalara imza atma ve çevre denetimlerinde gerekli şartları sağlama adına değerli atımlar attık. 2000 yılından bu yana faaliyette olan ve gelinen noktada 7 bin tonluk kapasiteye ulaşan su arıtma tesisimiz, kurduğumuz modern çevre sistemleriyle ve uluslararası standartlardaki yapısıyla kendi alanındaki ilk örnekler arasında yer alıyor ve günlük online olarak takip ediliyor. Ayrıca Ocak 2019’da üretimde ve iş süreçlerinde çevre duyarlılığının gözetildiği anlamını taşıyan ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanarak, bu alandaki yetkinliğimizi de belgelendirmiş olduk. Yeşim olarak çevrenin ve doğanın korunması adına üzerimize düşen hassasiyeti göstermeye gayret ediyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.