SAĞLIK - 09 Ekim 2019 Çarşamba 10:57

Zihin diyeti ile alzheimerdan korunun

A
A
A
Zihin diyeti ile alzheimerdan korunun

Zihin diyeti, ilerleyen yaş ile birlikte nörodejeneratif sebeplerle gelişen demans ve alzheimer riskini yüzde 53’e kadar azaltabilen bir diyet türü.

Zihin diyeti, ilerleyen yaş ile birlikte nörodejeneratif sebeplerle gelişen demans ve alzheimer riskini yüzde 53’e kadar azaltabilen bir diyet türü.


ABD’deki Rush Üniversitesi’nden bilim adamları, mind (zihin) adını verdikleri diyet yöntemi ile Akdeniz ve yüksek tansiyon hastalarına yönelik DASH adlı diyeti birleştirdi. Yaşlı 1000’e yakın kişinin katıldığı araştırma, zihin diyetini düzenli şekilde uygulayanlarda alzheimer riskinin yüzde 53’e kadar azaldığını ortaya koydu.


Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Hande Güngör konu hakkında bilgi verdi.


“Beyin dostu diyet” olarak adlandırılan mind diyet yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, yağlı balıklar, kırmızı meyveler, çay, kahve ve çiğ kuruyemişlerden oluşuyor. Diyette sağlıklı yağların tüketiminin artırılması, yağ kaynağı olarak zeytinyağı tercih edilmesi, kızartma, kavurma yerine sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama, fırın ya da buharda yöntemler kullanılması, kırmızı et tüketiminin azaltılarak, beyaz et tüketiminin artırılmasına dikkat çekiliyor.


Yeşil yapraklı sebzeler: Kale, ıspanak, brokoli gibi k vitamini, lutein, folat ve beta-karotenden zengin besinlerin bilişsel gerilemeyi azalttığı belirtiliyor.


Yağlı Balıklar, Omega-3 ve sağlıklı doymamış yağlardan zengin balıkların (somon, ton balığı,sardalya, vb) Alzheimer a sebep olan beta-amiloid birikimini azalttığı belirtiliyor.


Kırmızı meyveler: Flavonoid içerikleri sayesinde hafızayı güçlendiren etkiye sahip besinlerin tüketimi önemli.


Çay-Kahve: Yeterli çay ve kahve tüketiminin kısa süreli konsantrasyonu artırması sayesinde mental fonksiyonları koruduğu söyleniyor.


Kuruyemişler: Bilhassa ceviz sağlıklı yağ ve protein kaynağı olması sebebiyle hafızayı güçlendiriyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.