GENEL - 17 Mart 2019 Pazar 14:05

Bakan Kurum: "En acil alanlardan başlamak suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz"

A
A
A
Bakan Kurum: "En acil alanlardan başlamak suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz"

Çanakkale’de Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Deprem riski taşıyan, gerçekten yıkılma tehlikesi olan binaları hızlı bir şekilde dönüşüme uğratmak zorundayız.

Çanakkale’de Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Deprem riski taşıyan, gerçekten yıkılma tehlikesi olan binaları hızlı bir şekilde dönüşüme uğratmak zorundayız. Bu çerçevede de biz 81 il valiliğimize de genelge yolladık. En acil alanlardan başlamak suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz. Bu bizim en önemli gündem maddemiz. İnanın terör kadar önemli. Biz istiyoruz ki başka annemiz ağlamasın, başka ocaklara ateş düşmesin. O yüzden burada el birliği içerisinde hep birlikte bu kentsel dönüşümü yönetmek zorundayız” dedi


Çanakkale’de İsmetpaşa Mahalesi’nde Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider, daire amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Toplantıda AK Parti iktidarı olarak son 17 yılda Çanakkale’ye toplam 26 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale’de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle toplam 3 bin 10 konut yaptıklarını ifade etti. Bakan Kurum, “Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye çapında 50 bin konutluk bir proje başlattık. Vatandaşlarımızın kira öder gibi ev sahibi olabilecekleri projemizi 67 ilimizde başlattık. 240 aya varan vadelerimiz var. Bu sosyal konutlardan Çanakkale’mizde de İntepe bölgemizde inşa ediyoruz. 583 lira taksitle bu konutlardan vatandaşlarımız alabiliyorlar. Vatandaşlarımızı uygun ödeme seçenekleriyle, devlet güvencesiyle, sağlam, o yatay mimari anlayışıyla mahalle kültürü anlayışıyla uygun konutlara sahip olacaklar. Bugüne kadar başvuru sayısı 200 bini aştı. İnşallah o başvurular çerçevesinde de 81 ilimize uzatmak suretiyle yatay mimariyi, o bizim mahalle kültürü anlayışımızı, içinde yeşil alanların olduğu, o şehirleşme anlayışını tüm illerimize yapmak istiyoruz. Çünkü biz istiyoruz ki o mahalle anlayışı devam etsin, gelecek nesillere aktarılsın” şeklinde konuştu.


Toplu Konut İdaresi ile 210 bin vatandaşı ilgilendiren bir kampanya başlattıklarını söyleyen Bakan Kurum, “Bu kampanyada, Toplu Konut İdaresi’nden ev almış kardeşlerimiz borçlarını ödemek kaydıyla yüzde 22 indirim hakları var ve 19 Nisan’a kadar bu kampanyamız devam ediyor. Borçlarını ödeyen vatandaşlarımız yüzde 22 indirimle borçlarının tamamını ödeme imkanına erişti” diye konuştu.


Türkiye’nin 81 ilinde, gelecek nesillerin mutlu ve huzurlu şekilde vakit geçirebilecekleri Millet Bahçeleri projelendirdiklerini belirten Bakan Kurum, Çanakkale merkezinde 60 bin metrekarelik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait alanı Millet Bahçesi yapacaklarını söyledi.


Türkiye’nin deprem bölgesinde yaşadığının altını çizen Bakan Kurum, “Bugüne kadar da 82 bin canımızı kaybettik. En son ben Kartal’da 5 gün o göçüğün yanındaydım. Orada 21 tane canımız gitti. En son oradan çıkardığımız bir cenazede çocuğu kucağında bir anne o şekilde göçük altında kalmış. En son ikisini beraber aldık. Orada tabi herkes üzüldü, Türkiye üzüldü. Ama şunu istiyoruz artık. Bu kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümüyle alakalı biz bunu acil şekilde dönüştürmemiz lazım. Deprem riski taşıyan, gerçekten yıkılma tehlikesi olan binaları hızlı bir şekilde dönüşüme uğratmak zorundayız. Bu çerçevede de biz 81 il valiliğimize de genelge yolladık. En acil alanlardan başlamak suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz. Bu bizim en önemli gündem maddemiz. İnanın terör kadar önemli. Biz istiyoruz ki başka annemiz ağlamasın, başka ocaklara ateş düşmesin. O yüzden burada el birliği içerisinde hep birlikte bu kentsel dönüşümü yönetmek zorundayız” dedi.


Bugüne kadar 590 bin konutun kentsel dönüşüm ile rehabilitasyonunu yaptıklarını belirten Bakan Kurum, “Önümüzdeki süreçte de 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi gerekiyor tüm Türkiye’de. 1.5 milyon konutun acil ve öncelikli dönüşüm yapılması gereken alanlar. Bu alanlara ilişkin de yılda 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte buraları dönüştürmek istiyoruz. Bu dönüşümle birlikte yılda o 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10’unu biz Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle yapacağız. Kalan kısmını da İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile yüzde 50’ye kadar faiz desteği vermek suretiyle o kentsel dönüşümü yerel yönetimlerimiz ile birlikte yapma arzusu içerisindeyiz” diye konuştu.


Çanakkale’de ilk etapta 971 riskli yapı tespiti yapıldığını ifade eden Bakan Kurum, “Bu mahallede maalesef yaşananları gördük ve vatandaşımızın yaşamış olduğu bu mağduriyetlerden dolayı da açıkçası çok üzülüyoruz. Çanakkale Belediyemiz bu alanda kentsel dönüşümün adını değiştirerek kentsel yenileme dedi ve belediye bütçesinden ciddi de paralar harcamışlar. Proje yarışmaları düzenlemişler. Sonuçta baktığımızda elde hiçbir şey yok. Zaten, açıkçası onların belediyecilik anlayışını bildiğimiz için, onların belediyecilik anlayışı da karneleri de sıfırdır. Onların belediyecilik anlayışı çöp, çamur, çukur belediyeciliği olarak tarihe kazınmıştır, milletimizin hafızalarına kazınmıştır. Dolayısıyla bu sözü verilen işlerin yapılmaması bizi gerçekten düşündürüyor. Altı ay önce evlerinize kavuşma sözü verilmişti size. Maalesef hala hiçbir şey yapılamadı ve maalesef o deprem riski altındaki evlerinizde yaşıyorsunuz. Bu alana baktığımızda gördük inceledik, yeriniz kıymetli zaten. Dolayısıyla sizin o 5 katlarınız 7-8 kata çıkarıldığı zaman, altında işyerleri yapıldığı zaman başka bir şeye ihtiyaç yok. Biz de inşallah burayı 1 Nisan itibariyle rezerv alan, riskli alan ilan ederiz size kira, taşınma ve finans ile ilgili her türlü desteği veririz ve bu dönüşümü inşallah Ayhan başkanımız ile birlikte yaparız. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu alana her türlü destek vereceğimizi, Ayhan başkanımızı destekleyeceğimizi biradan ifade ediyorum” dedi.


Toplantının ardından Bakan Kurum ve beraberindekiler, merkeze bağlı Kepez beldesine giderek yapılması planlanan Balıkçı Barınağı bölgesini ziyaret etti. Bakan Kurum, yapılması planlanan Balıkçı Barınağı bölgesinde yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.