GENEL - 13 Mart 2020 Cuma 14:55

Ezine OSB yönetimi Manisa’da

A
A
A
Ezine OSB yönetimi Manisa’da

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Üyeleri, kurulduğunda Türkiye’nin en büyük OSB’si olma özelliğine sahip Manisa Organize Sanayi Bölgesine ziyarette bulundu.

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Üyeleri, kurulduğunda Türkiye’nin en büyük OSB’si olma özelliğine sahip Manisa Organize Sanayi Bölgesine ziyarette bulundu.


Ziyaret heyetinde Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Aslan Uzan, Başkanvekili Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Celil Sezgin, Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Müdürü Alper Altınok bulundu. Manisa OSB Bölge Müdürü Funda Karaboran’dan OSB tarihçesi, yönetimi, arıtma tesisi gibi konuların ardından OSB kuruluşlarında dikkat edilecek hususlar olan enerji üretimi gibi teknik donatılar hakkında bilgil alan Ezine Gıda İhtisas Yönetim Kurulu, Türkiye ’de kurulan ikinci OSB olma özelliğine sahip örnek OSB’lerden Manisa OSB bünyesinde bulunan otel, sosyal tesisler, lojistik merkezi , hidroelektrik santrali, teknik lise, spor kompleksini inceleme fırsatı buldu. Heyet, oldukça faydalı geçen ziyaretin sıcak ve samimi atmosferde gerçekleşmesinde büyük emekleri olan başta Manisa Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Funda Karaboran ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarına teşekkür etti.


Ezine Gıda İhtisas OSB Bölge Müdürü Alper Altınok, bilgilendirme ve teknik detayları inceleme ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Ziyaret ettiğimiz her OSB’den Ezine için faydalı olacak bilgiler alıp tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Ezine’mizde kurulan OSB’ye de alanlarında ihtisaslaşmış çeşitli OSB’lerden örnek teşkil edecek çalışmaları kendimize uyarlamaya çalışıyoruz. OSB ziyaretlerimiz bundan sonra da devam edecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.