GENEL - 09 Ocak 2020 Perşembe 14:15

Gelibolu Yarımadası’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlandı

A
A
A
Gelibolu Yarımadası’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlandı

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104.

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı düzenlenen törenle kutlandı.


Seddülbahir Kalesi’nde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karaşit, Avustralya Konsolosu Lucas Robson, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende askeri bando takımı ve mehteran topluluğu tarafından marşlar seslendirildi, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini vurgulayan şiirler okundu.



"Bayrağı, ezanı, vatanı düşürmeyenlerin galip geldiği gün"


"Bir milletin yeniden dirilişi" sloganıyla gerçekleştirilen programda bir konuşma yapan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale’de 104 yıl önceki elde edilen tarihi zaferin önemine vurgu yaparak, "Bugün 9 Ocak. Zafer günümüzdür. Kutlu olsun. Bugün, bu mukaddes topraklardan, son düşman çizmesinin terk edip gittiği, firar ettiği gündür. Yaklaşık 8,5 ay süren, onurlu bir savunmadan sonra hilalin galip geldiği gün. Bağımsızlığımızın sembolü hilalimizi yere düşürmemek için, dönmemek üzere Çanakkale’ye gelip toprağa düşen ama bayrağı, ezanı, vatanı düşürmeyenlerin galip geldiği gün. Bugün memleketin kararan ufuklarında, şafağın sökmeye başladığı gündür. Uzun yıllardır süren bir geri çekilme sürecimizden sonra, ’Buradan bir adım geriye gitmem’ dediğimiz gündür. ’Son Kale’ Çanakkale’nin düşmediği gündür" ifadelerini kullandı.



"En büyük fedakar; şehitlerimizdir"


Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise yapılabilecek en büyük fedakarlığın şehitliğe yürümek olduğunun altını çizerek, "Hep düşünmüşümdür şehitlik nasıl anlatılır diye. Öyle bir yol bulmak lazım ki; yavrularımıza iyi tarif etmek lazım. Aile en küçük devlettir. Annelerimiz bizi 9 ay karnında taşırlar, doğururlar, bir ömür kalplerinde taşırlar. Babalarımız büyük fedakarlıklar yaparlar. Bir aileyi bir arada tutmaya çalışırlar. Burada en sihirli kelime de fedakarlıktır, paylaşmaktır. İnsanoğlu paylaşma felsefesi üzerine zaten vardır. Ama fedakarlığın en üst seviyede gerçekleştiği alan şehadettir. Bir insan evladına bakar, ailesini bir arada tutmaya çalışır, zekat verir, sadaka verir. Ama sıra kanını vermeye geldiğinde, canını vermeye geldiğinde en büyük fedakar; şehitlerimizdir" dedi.


Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de toz bulutu etkili oldu Gümüşhane’ye dün akşam saatlerinden itibaren Mısır ve Libya üzerinden gelen çöl tozları kenti adeta kızıla boyadı. Ülke genelinde etkili olan toz taşınımı Gümüşhane’de de etkisini gösterirken, sabah saatlerinde yoğun olan toz bulutu nedeniyle bazı vatandaşlar nefes almakta güçlük çekti. Görüş mesafesinin azaldığı kent merkezinde yaşayan Mustafa Akbulut, hemen her yıl gerçekleşen ama bu yıl etkisi daha fazla görülen toz taşınımının çocuk ve hasta olan yaşlıları rahatsız ettiğini söyledi. Sabah kalktıklarında gökyüzünün kızıla boyandığını ve bir toz bulutunun gökyüzünü ve şehri kapladığını anlatan Akbulut, “Dün akşam ay ışığını net göremiyorduk. Sabah kalktığımızda gökyüzünün kızıla boyandığını gördük. Araştırdığımızda Afrika üzerinden gelen toz taşınımının şehrimizin üzerini kapladığını öğrendik. Toz bulutunun bereket olduğu da söyleniyor. Bunun için yağmur olması lazım. Yağış olmayınca şehrin üzerinde bayağı kaldı ve hala da var. Umarız yakın zamanda bereketli bir yağmur yağar ve bu toz taşınımı topraklarımızı bereketlendirir. Bu durum başta astım hastaları olmak üzere akciğer hastalarının düşmanı. Bu tür havalarda çocukların ve yaşlıların, astım hastalarının dışarı çıkmamaları gerekiyor. Umarız yaşlılarımız rahatsız olmamıştır” dedi. Cuma gününden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin edilen toz bulutu nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü de uyarı yaparak, toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.
Denizli Basketbolda grup heyecanı Denizli’de yaşandı Okul Sporları 3x3 Basketbol Gençler Grup Şampiyonası Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Üç gün boyunca süren müsabakalara 9 ilden 15 kız, 16 erkek takım katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının koordinesinde düzenlenen Okul Sporları yarışmaları farklı branşlarda devam ediyor. Yarışmalar kapsamında 22-24 Nisan 2024 tarihleri arasında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli’nin ev sahipliğinde Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapıldı. Üç gün boyunca Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda gerçekleşen müsabakalar sonunda 4 Kız, 4 Erkek takımı yarı final biletlerini aldı. 31 takımdan 155 sporcunun katılımıyla gerçekleşen şampiyona, 22 Nisan Pazartesi günü Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonunda yapılan açılış seremonisi ile başladı. Çekişmeli ve centilmence karşılaşmalara sahne olan ve üç gün boyunca süren müsabakalar sonunda gruplarını lider olarak tamamlayan 8 takım yarı finallerde mücadele etmeye hak kazandı. Kızlar kategorisinde Özel Denizli Sınav Anadolu Lisesi, Özel Final Akademi Anadolu Lisesi, Gülveren Anadolu Lisesi, Levent Aydın Anadolu Lisesi yarı finallere yükselen takımlar olurken, Erkekler kategorisinde ise Özel Bodrum Final Akademi Anadolu Lisesi, Özel Çiğli Girne Koleji Anadolu Lisesi, Şemikler Anadolu Lisesi, Özel Final Akademi Anadolu Lisesi diğer yarı finalistler oldu. Dereceye giren takımlara madalya ve başarı belgelerini Spor Hizmetleri Müdürü Durmuş Cansever ile Basketbol Federasyonu İl Temsilci Yardımcısı Mustafa Çağlar takdim etti.