EKONOMİ - 10 Ekim 2020 Cumartesi 09:49

Kapya biber çiftçiyi yaktı...Tonlarcası tarlada kaldı

A
A
A
Kapya biber çiftçiyi yaktı...Tonlarcası tarlada kaldı

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde yetiştirilen kapya cinsi kırmızı biber bu yıl çiftçiyi üzdü.

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde yetiştirilen kapya cinsi kırmızı biber bu yıl çiftçiyi üzdü. Çiftçinin malı tarlada kalırken, satılan kapya biberleri de üreticisini memnun etmedi. Market raflarında kırmızı biber salçasının kilosu 30-35 TL’den satılırken, kapya biberin kilosu tarlada 45 kuruştan satılıyor. 7-8 kilo kapya biberden ise 1 kilo salça elde ediliyor.


Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 12 bin dekar tarım arazisinde kapya cinsi kırmızı biber yetiştiren köylüler, ürettikleri ürünlerin kilosunu, salçalık dökme 45 kuruş, çuvalda közlemelik 60 kuruş ve yurt dışı ihracatı için ayırdıklarını 1 liradan satışa sunuyor.


Kilosunu 1 liradan alıp, yurtdışına ihraç ediyor


Yenice ilçesine bağlı Hamdibey köyünde kapya biberin kilosunu 1 liradan alarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyleyen tüccar Mehmet Özdemir, “Hamdibey köyünden aldığımız biberi burada ambalajlıyoruz. Bulgaristan’a, Makedonya’ya ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Şu an 1 liradan alım yapıyoruz. Burada kendimiz biberleri ayırarak kasalara dolduruyoruz. Tırlarla yurt dışına gönderiyoruz. Burada işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Tırlarımız beklemek durumunda kalıyor” dedi.


“Ürünümüz çok güzel ama hakkımızı alamıyoruz”


Hamdibey köyünde biber üreticisi olan Hasan Basri Özçelik, “Şu an piyasada kapya biber fiyatı 1 lira. Daha ucuza satılan yerler var. Ürünümüz çok güzel, yalnız malımız değerlenmiyor. Tarlada bunun ekimi ve yetiştirilmesi sürüyor. Hakkımızı alamıyoruz, mağduruz. Geçen sene ben biberimi salçalık 1.80 kuruşa sattım. 2.5 kuruşa biberin iyisini sattım. Şimdi 1 liraya veriyorum. Şu an her şey çok pahalı bizim ürettiğimiz ucuz, neden böyle” diye konuştu.


“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”


Yenice’de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çiftçi kayıt sistemine göre 10 bin dekar, kayıt dışı da 2 bin dekar olmak üzere toplam 12 bin dekar tarım arazisinde kapya cinsi kırmızı biber yetiştirildiğini söyleyen Reşadiye köyünün muhtarı Nuran Şen ise, "Biz verimden memnunuz. Ancak bu sene fiyatlardan dolayı üreticimiz üzgün, biber dibe vurduk. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizim için büyük yıkım oldu. Bir sonraki yıla üreticimizin hiçbir hazırlığı olamayacak. Mazot, gübre ve işçilik maliyeti arttı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. 20 Mart’ta tohumu seralar halinde toprakla buluşturuyoruz. Mayıs ayında tarlaya dikim işini yapıyoruz. Eylül ayında hasada başlıyoruz. Market raflarında kırmızı biber salçasının kilosu 30-35 TL’den satılırken, biz biberimizi kilosu 45 kuruştan satıyoruz. 7-8 kilo kapya biberden, 1 kilo salça meydana geliyor. Emeğimizin karşılı bu değil. Fakat bu sene neyin kurbanı olduk bilmiyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.
Karabük Safranbolu’da 200 bin çiçek üretildi Safranbolu Belediyesi tarafından şehirde çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere seralarda 200 bin adetten fazla çiçek üretimi gerçekleştirildi. Safranbolu Belediyesinden yapılan açıklamada, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde yer alan uygulama ve üretim birimlerinin, modern tarım teknikleri ve uzman ekip desteğiyle, çeşitli çiçek türlerinin üretimini başarıyla tamamladığı belirtildi. Üretilen çiçekler arasında kadife çiçeği, gül, çuha, sardunya, petunya ve begonya gibi popüler ve yerel çiçek türleri bulunduğu belirtilen açıklamada, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse öncülüğünde başlatılan bu büyük çiçek üretim projesinin, Safranbolu’nun sokaklarına, parklarına ve kamusal alanlarına renk kattığı kaydedildi. Aynı zamanda, doğal yaşamın korunması ve şehir estetiğinin artırılması açısından da önemli bir adım olarak değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, “Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunu koruma gayreti, çiçek üretimiyle sınırlı kalmayıp, şehirdeki peyzaj düzenlemeleri ve yeşil alanların artırılması gibi çalışmalarla da devam ediyor. Bu çabalar, yerel halkın ve ziyaretçilerin daha yaşanabilir bir şehirde vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Üretilen çiçeklerin bir kısmı şehrin park ve bahçelerinde kullanılacakken, bir kısmı da satışı yapılarak gelir elde ediliyor. Bu şekilde, şehrin her köşesinde doğal güzelliklerin ve renklerin daha fazla hissedilmesi amaçlanırken bölgede önemli bir konuma sahip olundu" denildi.