EĞİTİM - 13 Haziran 2021 Pazar 13:31

Engelli bireyler hem rehabilite olacaklar hem de üretime katkı sağlayacaklar

A
A
A
Engelli bireyler hem rehabilite olacaklar hem de üretime katkı sağlayacaklar

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Destek Programı kapsamında Çankırı’da uygulanan “Katıl, Üret, Paylaş, Hayatla Kaynaş Projesi” sayesinde engelli bireyler hem sosyalleşecek hem de üretime katkı sağlayacaklar.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Sosyal Destek Programı kapsamında Çankırı’da uygulanan “Katıl, Üret, Paylaş, Hayatla Kaynaş Projesi” sayesinde engelli bireyler hem sosyalleşecek hem de üretime katkı sağlayacaklar.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan destekle KUZKA 2019 Yılı Sosyal Destek Programı kapsamında Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlardaki engelli bireylerin üretime katılmalarını amaçlayan “Katıl, Üret, Paylaş, Hayatla Kaynaş Projesi”de son aşamaya gelindi. Proje kapsamında KUZKA tarafından sağlanan 1 milyon 200 bin lira destekle Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Şabanözü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün atıl durumda olan bin 200 metrekarelik binası yenilenerek 3 iş uğraşı atölyesi, 1 galoş üretim atölyesi, 1 eğitim atölyesi, 1 sera, 1 spor salonu, 1 uygulama mutfağı ve kafe hizmete sunulacak. Proje ile engelli bireylerin alacakları eğitimlerle istihdama hazırlanmaları amacıyla en az 100 engelli bireye Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim sertifikası ile iş uğraşı atölyeleri etkinliklerine katılan 450 engelli bireye katılım belgesi verilecek. Engelli bireylerin proje çalışanlarıyla birlikte uygulama mutfağında hazırlayacakları yiyecek ve içecekler, galoş atölyesinde ürettikleri galoşlar, iş uğraşı atölyelerinde ürettikleri dekoratif ürünler ve hediyelik eşyalar çevre halkına, ziyaretçilere ve özel şirketlere satılacak. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ilçede faaliyet gösteren özel firmalar ve kamu kurumları üretilen ürünleri satın alma teminatı vererek engelli bireylerin girişimcilik ruhuna destek sağlayacak.


Tadilat çalışmaları tamamlanan binada Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ve KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç incelemelerde bulundu. Proje kapsamında son çalışmaların yapıldığı atölyelerde satın alma işlemlerinin de tamamlanmasıyla birlikte eylül ayında engelli bireylerin çalışmaya başlaması hedefleniyor.



“Projede son aşama gelmek üzereyiz”


Projede son aşamaya geldiklerini söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından engelli bireylerin üretime katılmalarını amaçlayan ’Katıl, Üret, Paylaş, Hayatla Kaynaş’ projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmektedir. Çankırı’da engelli bireyler ve aileleri ile yapılan görüşmelerde engellilerin sadece tüketen bireyler olmak istemedikleri, daha çok üretimin içerisinde yer almak ve sosyalleşmek istedikleri ön plana çıkmıştı. Sorunu çözebilmek için bu amaçla projeyi tasarladık. Projemiz, Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve ajansımız arasında imzalanan sözleşme ile yürütülüyor ve son aşamasına gelmek üzereyiz” dedi.



“Engelli bireyler proje sayesinde üretime kazandırılmış olacak”


KUZKA olarak projeye 1 milyon 200 bin lira finansal destek sağladıklarını belirten Genç, “Proje kapsamında öncelikle atıl vaziyetteki binanın restorasyon çalışması tamamlandı. Bu bina yaklaşık bin 200 metrekarelik bir alana sahip. Yine bahçeleriyle birlikte burada atölyeler kurularak aktif olarak hizmet verecek. İçeride yer alacak atölyelerimizde öncelikle iş uğraş atölyesi oluşturulacak. Bunlar seramik, örgü ve boyama atölyeleri olacak. Burada engelli bireyler el becerilerine göre bu atölyelerde görev alacaklar. Yine burada bir galoş üretim merkezi olacak. Galoş üretiminde istihdam da sağlanmış olacak. Kapalı spor salonumuz var, bu salonda da engelli bireyler spor faaliyetlerini ve sosyalleşmelerini gerçekleştirebiliyor olacaklar. Diğer taraftan projenin içerisinde mutfak ve kafe kısmı da olacak. Burada engelli bireylerin yapmış oldukları gıda ürünleri hizmete sunulacak. Dışarıdan gelen ziyaretçiler bu kafeteryada üretilen ürünlere erişebilecek. Projemizde genel itibarıyla bu atölyeler yer alıyor olacak. Yine proje kapsamında özel sektör ya da kamu kuruluşlarıyla da anlaşmalar gerçekleştirildi. Burada yapılan üretimler, ürünler de bu kurum ve kuruluşlara iletiliyor olacak. Çevre halkına da bireysel olarak hizmet veriyor olacaklar” diye konuştu.



“100 engelli bireye sertifika verilecek”


Proje kapsamında 100 engelli bireye Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verileceğini anlatan Genç, “450 bireye de normal katılım belgesi düzenlenecek. Bu projeden sadece Şabanözü değil yakınında yer alan Eldivan, Çankırı merkez ve Korgun ilçelerindeki kamu ve özel rehabilitasyon merkezlerinde bulanan engelli bireyler bu tesislerden faydalanacaklar” ifadelerini kullandı.


Genç, konuşmasına şöyle devam etti:


“Projemiz kapsamında kurulacak atölyelerde engelli bireyler üretime katılmış olacaklar. Üretime katılmalarının yanı sıra sosyalleşerek kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak rehabilitasyon süreçlerine de katkı sağlamış olacağız. Ayrıca bu atölyelerde de iki engelli birey tam zamanlı olarak istihdam edilecek.”



“Proje sayesinde engelli bireylerimizi üretici konuma getireceğiz”


Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak projeyi yazarken çok büyük heyecan duyduklarını aktaran Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Bedriye Karakoç ise, “KUZKA’nın SOGEP kapsamında bir proje çağrısı oldu. Bunu duyar duymaz Şabanözü’nde atıl vaziyette bulunan bir binamız vardı. Bu binada biz hayallerimizi gerçekleştirebiliriz diye düşündük ve proje yazmaya bu şekilde başladık. Amacımız Çankırı’daki tüm engelli bireyleri tüketicilikten üreticiliğe geçirmek. Şabanözü’nde hizmet alan yaklaşık 170 zihinsel engelli bireyimiz, Eldivan Rehabilitasyon Merkezimizdeki 74 engelli bireyimiz, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel sınıflarda eğitim alan engelli kardeşlerimiz, Çankırı Bedensel Engelliler Derneği’ne kaydı bulunan bedensel engelli bireylerimizin bu projeden hizmet almasını hedefledik. Asıl amacımız, devletin zihinsel engelli bireylere sağladığı üst noktadaki öz bakım hizmetlerinin yanında eksikliğini hissettiğimiz çocuklarımızın üretici bireyler olmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.



“Kurulacak atölyelerde engelli bireylere yeteneklerine göre eğitimler verilecek”


Karakoç, şöyle devam etti:


“Bu yüzden burada örgü atölyesi açacağız. Boyama atölyemiz olacak, seramik atölyemiz, okuma yazma atölyemiz, galoş üretim atölyemiz ve mutfağımız olacak. Burada bireylerimize önce kurslar verilecek. Bu kurslarda yaklaşık 100 engelli bireyimiz sertifika alacak. Sertifika alan bireylerimizle deneme üretimlerine geçeceğiz. Deneme üretimlerinde seramik boyayacağız, ahşap boyayacağız. Galoş atölyemizde yüksek miktarda galoş üretimine geçeceğiz. Ürettiğimiz malzemeleri de hem Çankırı’da hem de bazı fuarlarda satışa sunacağız. Projemizin ismi ’Katıl, Üret, Paylaş, Hayatla Kaynaş’tır. Projenin de amaçladığı şekilde bizim zihinsel engelli bireylerimiz bu projeye katılarak, üretecekler ve satış yaparak bunu paylaşmış olacaklar.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın altın sponsoru oldu Ankara Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın düzenlediği ve bu yıl 76’ncısı gerçekleşen Jeoloji Kurultayı’na altın sponsor oldu. Bu yılki ana teması “Afet Dirençli Kentler” olarak belirlenen kurultayda ulusal ve uluslararası pek çok firmanın yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Kurultaya olan desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyesi adına Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel’e plaket verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası’nın düzenlediği ve bu yıl 76’ncısı gerçekleşen Jeoloji Kurultayı’na altın sponsor olarak katıldı. Ankara Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi’nde (MTA) düzenlenen kurultayın açılış törenine; Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in yanı sıra TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Maden Tetkik Arama Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağrılı, AFAD Başkanlığı, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve çok sayıda davetli katıldı. Ana Tema: Afet Dirençli Kentler Bu yılki ana teması “Afet Dirençli Kentler” olarak belirlenen kurultayda ulusal ve uluslararası pek çok firmanın yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Kurultaya olan desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyesi adına Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel’e plaket verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Jeoloji Kurultayı’na bu yıl da sponsor olmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyleyen Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl 76’ncısı düzenlenen Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yerimizi aldık. Afet Dirençli Kentler temalı Jeoloji Kurultayı’nda bizler de Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak tüm hazırlıklarımızı yapmış, tüm önlemlerimizi almış afetlere karşı hazır halde dirençli şehirler oluşturma anlamında da çalışmalarımızı yapmış bulunmaktayız ve Türkiye Jeoloji Mühendisleri odası ile ortak çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz” Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, Afet Dirençli Kentsel Altyapı Sistemleri oturumunun moderatörlüğünü üstlenirken, kurultayda kurulan stantta VR gözlükle deprem simülasyonu oynatıldı.
Kayseri Kayseri Serbest Bölge, hizmetlerle yeni yatırımcıların gözdesi oldu Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; yeni yatırım ve projelerle gücüne güç katan Kayseri Serbest Bölge’de hayata geçirilen projeler hakkında Bölge’de faaliyet gösteren firmalara tanıtım toplantısı ve görsel sunum yaptı sonrasında sahada devam eden çalışmaları inceledi. Serbest Bölge’nin daha cazip hale gelmesi için yatırımlara devam edeceklerini hatırlatan Başkan Palancıoğlu; “Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sanayi Odası Başkanımız, Ticaret Odası Başkanımız ve yönetim kurulumuz ile birlikte Kayseri Serbest Bölge’de muazzam çalışmalar yapıyoruz. Altyapı çalışmaları ve üst yapı çalışmaları sanayiciler için son derece önemli. Kayseri Serbest Bölgemiz yeni yatırımlar, projeler ve sanayicilerimizin desteği ile büyümeye devam edecek. Serbest Bölge’de alt yapıya önem verdik. Doğalgaz, yağmur suyu hattı, içme suyu hattı, kanalizasyon, atık su arıtma tesisinin büyümesi gibi çalışmalar yaptık. Serbest Bölge tarihinde yapılmış en büyük iş olarak Bölge’nin tüm yollarını açtık. 50.000 kamyonu geçen malzeme getirerek, Serbest Bölge’de imar planında bulunan tüm 20-30 metre genişliğindeki yolları doldurduk ve bütün yollar açılmış oldu. Şuanda 300 bin metrekare alanda kilitli parke yol yapıyoruz. Yeni peyzaj çalışması yapacağız. Arıtma tesisimiz bitti, trafolar bitti. Yani burada yapılacakken büyük işleri bitirmiş olduk. 8 megavatlık GES kurduk artık gelir de elde etmeye başladık. 45 bin metrekare kiralanabilir hangarlar yaptık. Gümrük giriş kapısını tamamen yeniledik daha nitelikli ve işlevsel, Kayseri’ye yakışır hale getirdik. Serbest Bölge yaptığımız yeni çalışmalarla çok daha cazip hale geldi. Ayrıca daha nitelikli firmaların yatırım yaptığı yer oldu. 40 civarında bitmiş veya üretime geçmek üzere olan firma var. Bu da Kayseri’ye büyük bir katma değer. Hem istihdam hem yatırım açısından çok büyük bir yatırım demek. Şuanda yeşil üretime geçiyoruz. Burayı yeşil serbest bölge yaparsak, çok daha iyi bir konuma gelecek. Kayseri Ticaret ve Sanayi Oda Başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve sanayicilerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Mersin Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden bebekli ailelere destek Mersin Büyükşehir Belediyesi, ’Hoş Geldin Bebek Yeni Doğan Paketi’ ile bebekli ailelere destek veriyor. Hamile Bakım Sütü projesiyle hamilelik süresince gebe kadınlara destek olan Büyükşehir Belediyesi, bebekler dünyaya gözlerini açtığında da Hoş Geldin Bebek Yeni Doğan Paketi ile aile bütçelerine katkı sunmaya devam ediyor. 2023 yılının Ocak ayında başlayan proje kapsamında 3 bin 500’ün üzerinde yeni doğan paketi ailelere teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü’nde proje sorumlusu olarak görev yapan Selime Canlı, geçen yıl ocak ayında başlayan dağıtımların aktif bir şekilde devam etiğini belirtti. Bir bebeğin ihtiyaç duyabileceği her ürünün paket içerisinde yer aldığını ifade eden Canlı, "Paket içerisinde; bir adet bebek bezi, bir paket alt açma bezi, bir zıbın takımı, bir biberon, bir adet ateş ölçer, bir paket ıslak mendil, bebek şampuanı, bebek havlusu ve bir paket sabun tozu içeren çantasıyla birlikte bir bebeğin ihtiyacı olan her şey mevcut. Projemizden tüm ilçelerimizde ikamet eden, 0-1 aylık bebeği olan bütün vatandaşlarımız faydalanabilmektedir" dedi. Başvuruların TEKSİN uygulaması üzerinden yapılabildiğini belirten Canlı, başvuru formunda ailelerin kendilerine en yakın mahalle mutfaklarını seçebileceklerini de kaydederek, “Teslimatlarımız mahalle mutfaklarından da yapılmaktadır. Vatandaşlarımız, sisteme girmiş oldukları iletişim numarasını tarafımıza teslimat tarihi ve saatini içeren bilgi mesajı gönderdiğinde paketlerini kimlikleriyle birlikte teslim alabilmektedirler” diye konuştu. Tarsus’un Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşayan Esma Başkan da bebeği için teslim edilen ‘Hoş Geldin Bebek Yeni Doğan Paketi’nden dolayı memnun olduğunu söyledi. Bebek ihtiyaç paketinin içeriğinin oldukça zengin olduğunu vurgulayan Başkan, "Gerekli her şeyi göndermişler. Teşekkür ediyoruz" dedi.