KÜLTÜR SANAT - 16 Ekim 2018 Salı 08:41

Kündekâri sanatı unutulmaya yüz tutuyor

A
A
A
Kündekâri sanatı unutulmaya yüz tutuyor

Osmanlı zamanında konaklarda ve çeşitli cami ve medreselerde yapılan kündekâri sanatı unutulmaya yüz tutuyor.

Osmanlı zamanında konaklarda ve çeşitli cami ve medreselerde yapılan kündekâri sanatı unutulmaya yüz tutuyor.


Günümüz teknolojisine nazaran tamamen el işçiliğiyle yapılan kündekâri sanatı birçok tarihi eserde kullanılmıştı. Çankırı Belediyesi Buğday Pazarı Hazımiye Medresesi’nde bir atölyede çalışmalarını sürdüren bu sanatın sayılı kalan ustalarından İsmail Hotoğlu, kündekâri sanatına yönelik çeşitli bilgiler verdi.


15 yıldır bu sanatla ilgilendiğini ifade eden Hotoğlu, "Kündekari ağır bir sanattır. Tek tek parçaların bir araya gelmesinden meydana gelen bir sanattır. Dolayısıyla bu sanatın özelliklerinden bir tanesi de büyük parçalarda esnemeler olur. Osmanlı döneminde esneme olmasın diye küçük parçalar haline gelirmiş aynı zamanda israfta önlenmiş olunuyordu. Bunların aralarındaki parçalar ceviz ağacından diğer parçalar ise köknar gibi ağaçlardan. Dolayısıyla Osmanlı konaklarında ustalar aynı zamanda gündüz binanın inşaatıyla uğraşırlarmış gece ise idare lambasının altında kündekari sanatını uygularlarmış. Sanatın adı kündekari sanatçının adı ise kündekar olarak adlandırılıyormuş" dedi.


Günümüz şartlarında talep olmadığını aktaran İsmail Hotoğlu, "Bu sanatta yetişen ustalar olarak en son ben kaldım. Bende 15 yıldır bu sanatı yapıyorum. Şu an günümüzde şartlarında hiçbir talep olmuyor. Osmanlı dönemindeki eserlerimiz ziyadesiyle kayboluyor. Tabii ki üzülüyoruz talep olsa bu sanat daha da ilerilere gidebilir. Aynı zamanda makineleştiğimiz bir şehirde yaşıyoruz. CNC ve lazer sistemlerinden sonra bu sanat tamamen unutuldu" şeklinde konuştu.



"Kündekari, Osmanlı döneminden kalan bir sanat atalarımızdan bize kaldı"


Kimsenin bu sanata ilgi göstermediğine sitem eden Hotoğlu, şöyle konuştu:


"Oymacılık üzerine kurslar verdim. Ama kündekari üzerine hiç talep olmadı. Çıraklar yetiştirdim onlarda şu an hali hazırda sehpa gibi ürünleri yapıyorlar. Kündekari, Osmanlı döneminden kalan bir sanat atalarımızdan bize kaldı. Aynı zamanda mutfaklarda, kapılarda ve tavan göbekleri gibi yerlerde kullanılıyordu. Kündekari ile yapılan eserler genelde cami ve konak gibi çeşitli yerlerde kullanılmış."


Çankırı Belediyesi tarafından eski kültürel sanatların unutulmaması amacıyla Buğday Pazarı Hazımiye Medresesi’nde çeşitli çalışmalara devam ediliyor. Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Yenigürbüz, "Çankırı Belediyesi Buğday Pazarı Hazımiye Medresesi’nde geleneksel sanatlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Buradaki amacımız geçmişten gelen meslekleri el sanatlarını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmaktır. Burada da tabii ki bu işe duyarlı ilgili bu işe sahip çıkan, son uygulayıcılarını da bularak Buğday Pazarı Medresemizde bu ustalarımıza da fırsat tanıyoruz. Amacımız bu mesleklerin kaybolmasına engel olmak ve bu meslekleri geleceğe aktarmak" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.