- 20 Haziran 2022 Pazartesi 16:38

Üniversite öğrencileri ve özel bireyler farkındalık için sahneye çıktı

A
A
A
Üniversite öğrencileri ve özel bireyler farkındalık için sahneye çıktı

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri ve özel bireyler, engelli ve özel bireylerin yaşadıkları sorunlara farkındalık oluşturmak amacı ile tiyatro gösterisi düzenledi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri ve özel bireyler, engelli ve özel bireylerin yaşadıkları sorunlara farkındalık oluşturmak amacı ile tiyatro gösterisi düzenledi.


Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, sosyal sorumluluk ve toplumsal duyarlılığı arttırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Farkındalığa Işık Ol” projesini hayata geçirdi. Proje çerçevesinde Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri ve özel bireyler hazırladıkları “Empati” adlı tiyatro oyununu 100. Yıl Kültür Merkezi’nde sahneledi.


Tiyatro gösterisini Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ve eşleri Melike Ayaz Hanımefendi, ÇAKÜ Genel Sekreteri Sadık Yılmaz, akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler izledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından proje koordinatörü Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. İsmail Özcan Proje ve oyun hakkında bilgi verdi.


Özel bireyler için farkındalık oluşturmak amacıyla tiyatro oyununu hazırladıklarını belirten Özcan, “Bugün burada toplum olarak farklılıklarımızı hatırlamak ve farkındalığımızı arttırmak için önemli bir etkinliği gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu Tiyatro etkinliğinde öğrencilerimiz ve özel bireylerimiz, özel gereksinimli bireylerin yaşamış oldukları toplumsal sorunlara değinmişler, biraz da bizlerin empati kurmasına vesile olmuşlardır. Bu çalışmada emeği geçen proje grubu öğrencilerimin hepsine çok teşekkür ederim” dedi.


Konuşmanın ardından öğrenciler ve gönüllüler tarafından oynanan “Empati” tiyatro oyunu izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.


Oyun sonrası Çankırı Valisi Abdullah Ayaz öğrencileri tek tek tebrik ederek, “Çok güzel bir oyundu. Başta Proje Koordinatörü Öğr. Gör. İsmail Özcan olmak üzere emeği geçen tüm genç arkadaşlarımızı kutluyorum. Gençlerimiz hem keyifli bir akşam yaşattılar bize hem de çok önemli toplumsal mesajlar verdiler. Özel gereksinimli bireylerimiz için her ne kadar ülke olarak almış olduğumuz bir mesafe olsa da daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunun farkındayız. Önümüzde ki süreçte onların hayatın her alanına dahil olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.