Yerel Haberler
Çankırı
23 Mayıs 2026 Cumartesi - 12:22 Çankırı’da ihracat Nisan ayında 45 milyon 700 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da 2026 yılı Nisan ayında ihracat 45 milyon 700 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Paylaşılan verilere göre, 2026 yılının Nisan ayında Çankırı’dan yapılan ihracat 45 milyon 700 bin dolar oldu. Gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 33 milyon 655 bin dolar ile "iç ve dış lastik imalatı" ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 8 milyon 113 bin dolar ile "makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı" ve 832 bin dolar ile "öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı" ürün grubu takip etti. Nisan ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 38 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Nisan ayında Çankırı’dan 75 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 11 milyon 319 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 5 milyon 881 bin dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 5 milyon 123 bin dolar ile Macaristan bulundu. Çankırı’nın 2026 yılı Nisan ayındaki ithalatı ise 15 milyon 852 bin dolar oldu. 36 farklı ürün grubunda gerçekleştirilen ithalatta ilk üç sırada, 3 milyon 411 bin dolar ile "tahılların (pirinç hariç), baklagillerin ve yağlı tohumların yetiştirilmesi" ürün grubu, 2 milyon 925 bin dolar "diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi" ve 2 milyon 253 bin dolar ile "diğer özel-amaçlı makinelerin imalatı" ürün grubu yer aldı. Nisan ayında 32 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 3 milyon 778 bin dolar ile Rusya Federasyonu yer aldı. İkinci sırada 2 milyon 607 bin dolar ile Çin, üçüncü sırada 1 milyon 165 bin dolar ile Kotdivuar takip etti. Öte yandan, Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da yüzde 288,3 oldu.
23 Mayıs 2026 Cumartesi - 12:19 Çankırı’da el emeği eserler görücüye çıktı Çankırı’da 18 Mayıs Müzeler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen sergide eskiye dönük el sanatları ürünler vatandaşla buluştu. Çankırı’da, 18 Mayıs Müzeler Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sergide çeşitli eskiye dönük el sanatları ürünler vatandaşla buluştu. Çankırı Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, geçmişten günümüze uzanan kültürel mirası yansıtan çok sayıda eser sergilendi. Sergide müzede bulunan tarihi eserlerin resmedildiği çizimler, seramik çalışmaları ve çeşitli el sanatları ürünleri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Özellikle öğrenciler tarafından hazırlanan desen çalışmaları ve el emeği ürünler dikkat çekti. Sergiyi ziyaret eden vatandaşlar, tarihi eserlerden ilham alınarak hazırlanan çalışmaları inceleme fırsatı buldu. "İki yıldır düzenli olarak bu etkinliğe katılıyoruz" Düzenli olarak etkinliğe katıldıklarını söyleyen Atatürk Ortaokulu Görsel Sanatlar Öğretmeni iki yıldır düzenli olarak bu etkinliğe katılıyoruz. Bu yıl da farklı olarak desen çalışmalarıyla katıldık. Öğrenciler arkeoloji bölümünü gezdiler, ardından Şirin Zerey Koç, "Öğrencilerimizle birlikte çalışmaları atölye ortamında tamamladık. Dileyen öğrenciler karakalem, dileyen ise pastel boya ile çalıştı. Toplamda 22 eserimiz var. Bunlar müzedeki arkeoloji bölümü eserlerinden esinlenilerek yapıldı. Çocuklarımız kendi yorumlarını da katarak güzel çalışmalar ortaya çıkardı. Çalışmalarımızdan iki tanesi karakalem" dedi. "24 farklı seramik çalışmamı getirdim" 24 farklı sereini müzede sergildiğini söyleyen Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elçin Telli, "Çankırı Müzesi’ne 24 farklı seramik çalışmamı getirdim. Her biri iki kez fırınlandı ve 940 derecede pişirildi. Müzeler Günü kapsamında buraya geldim ancak sergim yaklaşık bir ay açık kalacak. Bu sergide üç farklı konuyu ele aldım. Küçük Ağrı Dağı, Büyük Ağrı Dağı ve İnandık Vazosu gibi ürünler yer alıyor. Burada okulları ve vatandaşları ağırlıyoruz. Katılımcılardan yoğun ilgi görüyoruz" diye konuştu. Çankırı Müzesi Müdürü Demet Göçer Yıldız ise "18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü nedeniyle müzemizde çeşitli etkinlikler yaptık. İnsanlarımız mutlu oldu, bizler de mutlu olduk" ifadelerini kullandı.
Çankırı'da Bir Tarihi Eser Daha Ayağa Kaldırılıyor
12 Kasım 2015 Perşembe - 10:23 Çankırı'da Bir Tarihi Eser Daha Ayağa Kaldırılıyor Çankırı’nın kültürel ve tarihi dokusunu yaşatmaya çalışan Çankırı Belediyesi, 1870’li yıllarda inşaa edilen tarihi Sarıkadı Konağı’nın restorasyon çalışmalarına başladı.Karataş Hamamı, Tarihi Çamaşırhane, Hazımiye Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Dr. Rıfkı kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde uygulanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları ile yaşayan mekanlar haline dönüştürülen Çankırı evlerine bir yenisi daha ekleniyor. Karataş Mahallesi, Büyük Köprü Sokak ile Kayabaşı Caddesi birleşiminde yer alan Sarıkadı Konağı, Belediye tarafından hazırlanan uygulama projesinin gerçekleştirilmesi ile yaşayan tarihi mekânlar arasında yerini alacak.1870’li yıllarda inşa edilen konak, klasik Osmanlı sivil mimarlık özelliklerini taşıyor. Proje kapsamında; geçmişte haremlik selamlık olarak iki bölüm şeklinde kullanılmış olan binanın tek bir binaya dönüştürülmesi planlanıyor. Yapısal özelliği korunarak restore edilecek konakta; tavan, yer döşemeleri, kapılar, pencereler, merdivenler ve duvarlar aslına uygun olarak yeniden yapılacak.Sarıkadı Konağı Projesi’nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başladıklarını kaydeden Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, konağın daha önce restore edilen tarihi mekanlarla birbirini destekleyen bir işlev göreceğini belirtti. Çankırı estetiğine ayrı bir güzellik katacağını vurgulayan Dinç, “ Tarihimize önem veriyor, geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bu bilinçle tarihi yapılarımızı yaşatmaya ve ayakta tutmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Çankırı'ya 340 Bin Kış Çiçeği Dikildi
11 Kasım 2015 Çarşamba - 10:23 Çankırı'ya 340 Bin Kış Çiçeği Dikildi Çankırı Belediyesi, şehir içi refüjleri ile tüm park ve saksılara 340 bin adet kışlık çiçek dikimi gerçekleştirdi.Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çiçeklendirme ve güzelleştirme çalışmaları kapsamında şehir içi refüjler, kaldırımlarda bulunan saksılar ve tüm parklar kış şartlarına uygun mevsimlik menekşelerle süslendi. Çankırı Kalesi’ni de kapsayan çalışmalarda kırmızı, sarı, beyaz, mor ve mavi olmak üzere 5 renkten oluşan 285 bin menekşe kullanıldı.4 ekip halinde gerçekleştirilen peyzaj ve düzenleme çalışmalarında; her mevsime dayanıklı, yazın beyaz çiçek açan, kışın ise yapraklarını dökmeyen 55 bin adet farekulağı da şehrin muhtelif alanlarına dikildi.Peyzaj çalışmalarını yaz ve kış ara vermeden devam ettirdiklerini belirten Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı’nın güzel, yaşanabilir ve kent estetiğine sahip bir şehir olması için ekipleri ile birlikte çalıştıklarını belirtti.Belediye Başkanı İrfan Dinç, “Çankırı halkının huzuru ve memnuniyeti bizim için önemlidir. Her dokunuşumuz, yapılan her çalışma ve rötuş, şehrimize artı değer katmak içindir. 340 bin adet çiçek kullandığımız peyzaj çalışmalarımız tamamlandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz, ağaçlandırma ve parkların bakım çalışmalarına devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Ali İbrahim Savaş:
09 Kasım 2015 Pazartesi - 16:16 Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Ali İbrahim Savaş: Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, üniversitenin fiziki şartlarından sosyal faaliyetlerine, bilimsel projelerden akademik çalışmalarına kadar birçok konuda İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.Uluyazı Kampüsü’ndeki fiziki çalışmaların hızla devam ettiğini anlatan Rektör Savaş, fakültelerin çevresinde peyzaj çalışmaları yapıldığını ve Üniversite kampüsünün üst kısmından geçen yolun tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.Kampüse inşaa edilen caminin aynı anda 5 bin kişinin namaz kılabileceği büyüklükte olduğunu vurgulayan Savaş, kütüphane binasının da bitmek üzere olduğunu ve yapının kampüsün en prestijli binaları arasında yer aldığını belirtti.ULUYAZI’YA KAMPÜS ÇARŞI YAPILACAKUluyazı Kampüsü’nün yeni bir şehir görünümünde olduğunun altını çizen Rektör Savaş, kurucu rektörlüğünü yaptığı üniversitenin hızlı gelişiminin kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.Stratejik planlarına uygun olarak inşa edilen yapılar arasında kreş ve kampüs çarşı gibi öğrencilerin ihtiyaçlarına çözüm olacak projeler de bulunduğunu anlatan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, "Kütüphanemiz en geç Şubat ayında bitecek. Diğer taraftan Edebiyat Fakültesi için yeni bir bina planlıyoruz. Bunların yanında kreş için girişimlerimiz oldu. Kreşimizin projesi hazır, lakin bunun için bütçemiz yok. Bunun için 2 farklı yerden söz aldık. Ayrıca yap-işlet-devret yöntemiyle Uluyazı’ya bir kampüs çarşı yapacağız. Fiziki anlamda bunlar kampüsümüzün vizyon projeleri arasında yer alacak" ifadelerini kullandı.NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIRKaratekin Üniversitesi’nin bilimsel projelerde de Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer aldığını ifade eden Savaş, "Karatekin Üniversitesi’nin laboratuvarlar ülkenin en güçlü laboratuvarları arasında yer alıyor. Bu yüzden ülkenin önde gelen birçok üniversitesi bize tahlil gönderiyor. Bunun yanı sıra 20’den fazla üniversite ile laboratuvarları birlikte kullanmak için ortaklık anlaşması imzaladık. Bununla ne kadar gurur duysak azdır" diye konuştu.13 BİN ÖĞRENCİMİZ VARÇankırı Karatekin Üniversitesi’nde resmi rakamlara göre 13 bin 38 kayıtlı öğrenci bulunduğunu anlatan Savaş, öğrenci sayısının fiziki şartlarla orantılı olduğunu ifade etti. Büyürken düşünerek büyüdüklerini kaydeden Rektör Savaş, "Öğrenci sayımızı bu yıl 25-30 bin olabilirdi, lakin buna fiziki şartlar uygun değil. Öğrencilerin barınma sorunu var ve Çankırı henüz buna hazır değil. Bu konuda bu yıl Çankırı Valimiz başta olmak üzere birçok yetkili duyarlı davrandı ve yapılan yurtlarla sorun ortadan kaldırıldı" diye konuştu.YAKLAŞIK 30’UN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ TOPLULUĞUMUZ AKTİF ÇALIŞIYOR"Güler yüzlü üniversite" sloganıyla çıktıkları yolda üniversitede bulunan her öğrencinin görüşüne yer verdiklerini dile getiren Savaş, aktif şekilde çalışmalarını sürdüren 30 öğrenci topluluğunun tamamına destek verme gayretinde olduklarını söyledi.YENİ DÖNEM İÇİN "YA NASİP" DEDİGörev süresinin dolmasına kısa bir süre kala rektörlüğe yeniden aday olup olmayacağı tartışmalarına açıklık getiren Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, kanuna göre göreve atamayla gelen kurucu rektörlerin 2 dönem üst üste seçilme hakları olduğunu anlattı. "Yeniden adaylık düşünüyor musunuz?" sorusuna yanıt veren Savaş şunları kaydetti: "Çalışma arkadaşlarım bu konuda ısrar ediyor. Aday olma hakkım var ama açıkçası çok yoruldum, şu anda kesin bir kararım yok. Bu konu sürekli gündeme geliyor ve "ne yapacaksınız" diye soruyorlar. Ya nasip diyorum" şeklinde konuştu.
İsimlerini Üniversite Kampüsündeki Ağaçlarda Yaşatacaklar
06 Kasım 2015 Cuma - 15:59 İsimlerini Üniversite Kampüsündeki Ağaçlarda Yaşatacaklar Çankırı Karatekin Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan Uluyazı Kampüsü Ağaçlandırma Projesine ilgi artarak devam ediyor.Proje kapsamında kampanyaya ağaç bedellerini ilgili banka hesabına yatıran herkes için kampüse bir ağaç dikilirken, hayırseverlerin isimleri ağaçlara asılan plakalar ile ölümsüzleştiriliyor.Konuya ilişkin bilgi veren Çankırı Karatekin Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Mustafa Çokyaman “Üniversite Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla bu projeyi başlattık. Kampanyaya idari ve akademik personelimiz, öğrencilerimiz ve tüm paydaşlarımız ve vatandaşlarımız katılabiliyor. Ağaç bedellerini ilgili banka hesabına yatıran her hayırseverimiz için biz ağaçları dikip o kişi adına isimlendiriyoruz. Çankırı’yı ve Üniversitemizi ayrıca doğayı seven herkesin kampanyamıza destek vermesini bekliyoruz şu ana kadar olan ilgiden de oldukça memnunuz kampanyaya katılan tüm hayırseverlere üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi.Uluyazı Kampüsü Ağaçlandırma Projesinde ağaç bedelleri ise şu şekilde;Gümüş Ihlamur 60 TL, Huş 60 TL, Çınar yapraklı Akağaç 50 TL, Süs Kirazı 60 TL, Kırmızı Yapraklı Süs Eriği 60 TL, Anadolu Karaçam 220 TL ve Doğu Çınarı 50 TL.Kısa süre önce başlayan ve adını bağışladıkları ağaçlar ile Uluyazı kampüsünde yaşatacak olan hayırseverler ise Hatice Nur Er, Halil Aksoy, Mahir Er, Halil Rıfat Uysal, Seniha er, Semih Süreyya Yazıcı, Süheyla Yazıcı, Sefer Yazıcı ve Suna Altınbilezik.
Rektör Savaş'tan Romanya'daki Öğrencilerine Sürpriz Ziyaret
02 Kasım 2015 Pazartesi - 15:34 Rektör Savaş'tan Romanya'daki Öğrencilerine Sürpriz Ziyaret Romanya Lucian Blaga Üniversitesi ile işbirliği ve stratejik ortaklık anlaşması için Bükreş’te bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Lucian Blaga Üniversitesinde Erasmus+ programı ile eğitim gören Çankırı Karatekin üniversitesi öğrencileri Afife Işık ve Kuzu’yu ziyaret etti.Rektör Savaş’ın ziyaretinden çok mutlu olan öğrenciler kendilerini ayrıcalıklı hissettiklerini ve Romanya’da olsalar bile üniversitelerinin en üst düzeyde kendilerine sahip çıkmasının çok güven verici olduğunu ifade ettiler.Afife Işık ve Selda Kuzu diğer ülkelerden gelen arkadaşlarının kendilerini bu ziyaret nedeniyle kıskandıklarını ve gıpta ile baktıklarını söylediler.Öğrenciler, “Bize bu imkanları sunan başta Rektörümüz Sayın prof. Dr. Ali İbrahim Savaş olmak üzere üniversitemize ve ailelerimize teşekkür ediyoruz. İnşallah çok iyi yetişmiş bir şekilde Türkiye’ye döneceğiz” dediler.Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş Üniversitelerinin erasmus+ programı içerisinde 200 üniversite arasında ilk çeyrekte olduğunu vurgulayarak, “Biz bu programları çok önemsiyoruz ve öğrencilerimizin bu imkanlardan en yüksek şekilde yaralanması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz, onların yurt dışı imkanları ile donanımlı bir şekilde yetişmeleri için gayret sarf ediyoruz” dedi.Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş daha sonra öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Romanya Lucian Blaga Üniversitesi İle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı.
02 Kasım 2015 Pazartesi - 14:40 Çankırı Karatekin Üniversitesi Romanya Lucian Blaga Üniversitesi İle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı. Çankırı Karatekin Üniversitesi, Romanya Lucian Blaga Üniversitesi ile Stratejik Ortaklık ve Kültürel işbirliği Anlaşması imzaladı.Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve Lucian Blaga Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Loan Bondrea arasında Romanya’nın Sibiu kentinde gerçekleştirilen imza törenine Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Çakır, Lucian Blaga Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Livia Ilie ve Karatekin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Okutman Abdulkadir Gökmen’de eşlik etti.Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, imza töreninde Karatekin Üniversitesinin genç bir üniversite olmasına rağmen akademik anlamda birçok ilke imza attığını ayrıca yurtdışında da birçok önde gelen üniversite ile çok önemli stratejik ortaklıklar kurduğunu söyledi.Rektör Savaş, “Bugün Lucian Blaga Üniversitesi ile ortaklık antlaşması imzalamaktan son derece mutluyuz. Birlikte çok güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. Bu anlaşma her iki üniversiteye de hayırlı olsun” dedi.Lucian Blaga Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Loan Bondrea’da Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ı üniversitelerinde misafir etmekten çok mutlu olduklarını söyledi.Prof. Dr. Loan Bondrea “Bu anlaşma ile Türkiye ile olan iyi ilişkilerimizi daha da ilerleterek kültürel ve akademik anlamda çok önemli ortaklıklara imza atacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.Yapılan anlaşma ile Çankırı Karatekin Üniversitesinin Lucian Blaga Üniversitesinde bir Türk Kültür Merkezi ve Türkçe Bölümü açması ve karşılıklı öğrenci ve akademisyen değişimi yapılması amaçlanıyor.Anlaşma metninin imzalanmasının ardından iki rektör birbirlerine karşılıklı hediyeler verdiler.