EKONOMİ - 13 Temmuz 2018 Cuma 15:43

Çorum’da patates hasadı başladı

A
A
A
Çorum’da patates hasadı başladı

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, yağışlar nedeniyle geciken hasat, depolarda bekletilip piyasaya sürülmediği için 5kilogram fiyatı 5 liraya çıkan patatesin hasat başlamasıyla birlikte 1.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, yağışlar nedeniyle geciken hasat, depolarda bekletilip piyasaya sürülmediği için 5kilogram fiyatı 5 liraya çıkan patatesin hasat başlamasıyla birlikte 1.5 liraya kadar gerileceğini söyledi.


Çorum’da patates hasadı başladı. İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, merkeze bağlı Deliler köyünde patates hasadı yapan çiftçileri tarlada ziyaret etti.


Burada patates fiyatları ile açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, çiftçilerin tam olarak patates hasadına başlamadığı için fiyatlar bir anda yükseldiğini belirterek, “Bunda yağışların da etkisi oldu. Ancak şuanda çiftçilerimiz hasada başladı. Afaki fiyatlar olmaz. Burada sökümler başlayınca fiyatlarda rayına oturacak. Patates fiyatları 5 lira yükselmişti. Şuanda bizde fiyatlar 1.5 lira. Anlaşmalılar 650 kuruş. Bundan sonra fiyatların yükseleceğine inanmıyorum. Hasat başlamaması ve depolardaki ürünler piyasa sürülmemişti. Yüksek fiyatlar çiftçiden kaynaklanan bir durum değildi” dedi.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün gayretleriyle Çorum’da soğan ve patates ekim alanlarını belirleyeceklerini dile getiren Sayan, ne vatandaşımız pahalı patates yiyeceğini nede çiftçilerin zarar edeceğini ifade etti. Sayan, yer altı sularında ciddi bir sorun yaşandığını belirterek, en çok sulama konusunda problem yaşadıklarını sözlerine ekledi.


“Hedefimiz Türkiye’de patates üretiminde söz sahibi olmak”


İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı ise, kentte son yıllarda patates üretiminde ciddi artış yaşandığını belirterek, hedeflerinin Çorum’u patates üretiminde Türkiye’de söz sahibi yapmak olduğunu açıkladı.


İl genelinde 12 bin 500 dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını anlatan Sarı, “Çorum’un toprakları mümbit topraklar. Bu konuda bakir. Daha önce patates fazla ekilmemiş. Onun için yatırımcı için cazibe merkezi. Hem rekoltesi hemde lezzetiyle önemli bir yer tutuyor. Hedefimiz 12 bin 500 dekar ekim alanını 50 bin dekara çıkararak Türkiye’de patates üretiminde söz sahibi olmak. Bu konu üzerinde çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Çorum’da ekimi yapılacak olan patateslerin tohumunun burada üretilmesi için çalışmalara başladık. Ürettiğimiz tohumu Türkiye’nin her yerine göndererek ülkemizin çiftçilerin hizmetine sunacağız” diye konuştu.


Patates üretiminin zor olduğunu ve bu işte makineli tarıma geçilmediğinde başarı sağlanmadığını dile getiren Sarı, “Çorum’da üretilen patates Ankara ve büyükşehir pazarlarında yer bulacak. Patatesteki dekarda ortalama verim 3.5 ton. Biz bunu 5 tona çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye ve dünya ortalaması üzerinde patates üretimi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.