EKONOMİ - 13 Temmuz 2021 Salı 19:47

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk: “Çorum’un ve üniversitenin önünü açacak en ciddi adım ihtisaslaşma”

A
A
A
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk: “Çorum’un ve üniversitenin önünü açacak en ciddi adım ihtisaslaşma”

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesinin ihtisas üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek, kalkınma, üretim ve gelişmeye odaklı bu yaklaşımın hem Çorum’un hem de üniversitenin önünü açacağını söyledi.



Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, düzenlediği basın toplantısıyla üniversite olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamada bulundu. “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında yürütülen faaliyetlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Çorum’un ve üniversitenin önünü açacak en ciddi adım ihtisaslaşma. Hitit Üniversitesi tek bir ihtisaslaşmaya sahip üniversite. Diğer üniversitelerin ihtisaslaşma alanlarının hepsi birbirine benzer. Sadece bizim ki makine ve imalat teknolojileri. Çorum’un sanayisine, iş dünyasına, istihdamına ve geleceğine katkı sunmak istiyoruz. Birincisi ve en önemlisi Çorum, orta düzey teknoloji imalatında Türkiye ortalamasının üzerinde. Yüzde 37 seviyelerindeki orta düzeydeki teknolojiyi üst düzeye çekmemiz lazım. Bu ne demek daha çok ihracat, daha çok istihdam, daha çok ürün ve daha çok gelir. İkincisi iletişim çağı yapay zeka hepsi üst üste geldiğinde bir ürünün katma değerini ihracattaki verimliği, ithal ikame olmasını yerli ve milli üretimde aradığımız istediğimiz boşluğu dolduracak teknolojik gelişme ve dijital dönüşüm. Üç temel sektör seçtik. Birincisi savunma sektörü. Bu konuda neler yapabileceğimizi masaya yatırdık. Savunma sanayisinin ihtiyacı olan alanda üniversitemizin katkısını göreceğiz. İkinci sektörümüz sağlık sektörü. Pandemi ile birlikte sağlığın ne kadar kritik olduğunu gördük. Sağlık teknolojileri ve imalatına bakıyoruz. İmalat alt yapımız elverişli. Yükte hafif paha da yüksek ürünler üretelim. Son olarak gıda. Bunun da sanayi ve imalatı noktasında dönüşünü sağlamamız lazım. Bu alanda katkı sunmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza projemizi sunduk. İki temel araştırma geliştirme laboratuvarı projesi kabul görürse Türkiye’de olmayan laboratuvarları şehre kazandıracağız” dedi.



Zorlu pandemi dönemini kayıpsız geçirdiklerini ancak etkisini hissettiklerini kaydeden Öztürk, “Korona virüs salgınından etkilenen en ciddi sektörlerden birisi de yüksek öğretim sektörü. Zor bir dönemi birlikte atlattık. Aşılama ve diğer tedbirlerle birlikte normal bir sürece yaklaşıyoruz. Beklentimiz gelecek dönemde inşallah yüz yüze eğitime başlamak. Pandemi döneminde toplu bir mücadele verildi. Sağlık çalışanlarımızın her biri, güvenlik güçlerimizin her biri özveriyle mücadele etti. Tıp Fakültemizin değerli hocalarına teşekkür ediyorum. Gecelerini gündüzlerine kattılar. Onların zor günlerde yaptıkları gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizden uzak kalmak bizi üzdü” diye konuştu.



Hitit Üniversitesi kuruluş aşamasındaki bir üniversite vasfından çıktığını belirten Öztürk, 2006 yılında kurulan diğer üniversitelerle kıyaslandığında Hitit’in artık delikanlılık çağını geçmiş yavaş yavaş olgunluğa erişmek üzere olan bir pozisyona sahip olduğunu ifade etti. Üniversite bünyesinde yeni bölümler açtıklarını dile getiren Prof. Dr. Öztürk, “Yeni bölümlerimiz kabul edildi. Programlara kontenjan verildi. 300’e yakın yeni öğrenci kontenjanını tamamlamış olacağız. Yeni programlar açarken önce şehrimize, iş dünyamıza ne kadar katkı vereceğimizi düşünerek yapıyoruz. Burada şu bölümü açarsak farkımız ne olur diye düşünüyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.



“Pandemi uzaktan eğitim anlamında hangi seviyede olduğumuzu büyük bir şokla gösterdi”


“Pandemi döneminin Türk yüksek öğretimine öğrettiği acı bir gerçek şu ki; bizim uzaktan eğitim anlamında hangi seviyede olduğumuzu büyük bir şokla bize gösterdi” diyen Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Dönem ortasında böyle bir şeyle karşılaşınca herkes beklemediği bir şeyle karşı karşıya kaldı. Üniversiteler buna hazır mıydı, değil miydi orası bir soru işaretiydi. Hitit Üniversitesi olarak Bilgi İşlem Dairesi’ndeki personellerimizin yoğun çalışmalarıyla elimizdeki imkanlarla bir gün dahi eğitimi aksatmadık. Canlı derslerimizi sürdürdük. Alt yapımızı güçlendirmemiz gerektiğini fark ettik. Pandemi nedeniyle muazzam bir alt yapıya sahip olduk” diye konuştu.



Diş Hekimliği Fakültesinden vazgeçmediklerini ancak önceliklerinin morfoloji binası olduğunu açıklayan Öztürk, “Diş Hekimliği Fakültesi kurulması için 2018 yılında karar alınmış. Göreve geldiğimizde iki konu üzerinde sorun olduğu dile getirildi. Birincisi fiziki ortam ikincisi afiliasyon. Diş Hekimliği Fakültesi temel alanda dersleri verebilmesi için kendi Tıp Fakültemizin kendi alanında ders verebilmesi gerekiyor. Bunun için Tıp Fakültesinin morfoloji binası olması gerekiyor. Bizim morfoloji binamız yok henüz. Tıp Fakültesi binamızı inşa etmeden, belirli bir seviyeye getirmeden Diş Hekimliği Fakültesi’ni kurma imkanımız yok. Diş Hekimliği Fakültesi’nden vazgeçmedik ancak önceliğimiz morfoloji binamız. Morfoloji binamızın temelini atıyoruz. Çok güzel bir hastanemiz var. Onun alt yapısından yararlanarak Tıp Fakültemizin çalışmalarını yürütüyoruz. Çok özel bir takiple Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin temelini inşallah yılsonu atılıyor”


şeklinde konuştu.



Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü;


“HÜBTÜAM Sağlık Bakanlığının akredite ettiği tek kuruluş. Sağlık Bakanlığı için Glukometri analizlerini yapan tek laboratuvar. Maske dahil diğer tüm test işlemlerini HÜBTÜAM’da gerçekleştiriyoruz. Bölgemizdeki iller ile yurt dışından Almanya ve Hollanda’dan test talepleri geliyor. İmplant çalışması devam ediyor. URAP ve Greenmetric sıralamasında iyi durumdayız. Kuzey Kampüsü’nde alt yapı ve ilahiyat fakültesi ikmal ihalesi yapıldı. İlahiyat bitti. Kampüs alt yapısının yüzde 78’i tamamlandı. Gelişimi önümüzdeki aylarda göreceğiz. Gelecek dönem öğrencilerimizi kampüsümüzde karşılayacağız. İİBF binasına 3 fakülteyi taşıyacağız. Dağınık üniversite tek merkezde toplanacak. Güney Kampüsü’nde tıp fakültesi morfoloji binasının projesi hazır. İhale için gerekli kaynak alındı. Temelini bu yıl sonunda atıyoruz. Yaklaşık 2 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi ile eşgüdümlü olması için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de bir an önce kurulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığının Diş Sağlığı Merkezi’nin topoğrafik olarak yeri konusunda çekincesi oldu. Yeni yer tahsisi yapıldı, belediye, milletvekillerimiz ve valilik ile birlikte hareket ederek ADSM ihale aşamasına getirildi. Tıp Fakültesi Morfoloji ve ADSM benzer zamanda bitecek, böylece diş hekimliği için düğmeye basacağız. Çok geciktirmeyeceğiz. Kuzey Kampüs tamamlanınca 2023 yılı üniversite için sıçrama olacak. Bölgemizde ilk 3 üniversite arasında oluruz. ARGE’de (19 Mayıs Üniversitesi) dışında rakibimiz yok. Hitit Üniversitesi olarak 2000 yılından sonra kurulan üniversitelere nitelik anlamında kafa tutmaya çalışıyoruz.



Çorum, üniversite şehri. Güveni, temiz, aile ortamı, öğrenciler için ulaşılabilir. Büyük şehirlerden avantajlı. Bu bulunmaz bir fırsat. Burası özel konumuyla özel noktalar gelebilecek üniversite. Kampüs altyapısını tamamlayıp programlarını kalitesini artırdığımızda Çorum cazibe merkezine dönecek. Uluslararasılaşma da bu noktada önemli. Uluslararası öğrenciler hep İstanbul’a gideyim, Boğazı göreyim bakmıyor. Sakin, temiz, aile ortamı, suç oranı olmayan kentlere bakıyor. Çorum’da böyle bir şehir. Şuanda 768 yabancı uyruklu öğrenci üniversitemizde eğitim görüyor. Çorum için özel, nitelikli kaliteli öğrencileri çekmeye çalışacağız. Hitit Üniversitesi olarak topluma karşı vazifemizi yapıyoruz. Şehidimizin kanıyla, vatandaşın verisiyle bize sunulan imkan var biz bunu geri döndürmek zorundayız. Eğitim, öğretim bunlar bizim vazifemiz”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yıldırım’da ilkokullu sporcular ödüllendirildi Yıldırım’daki 39 okuldan 890 öğrenci Okul Sporları İlçe Şenlikleri’nde kıyasıya yarıştı. İlkokul kademesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken yarışmaya katılan tüm okullara Yıldırım Belediyesi tarafından spor malzemesi dağıtımı yapıldı. Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Kaymakamlığı, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü paydaşlığında Yıldırım Belediyesi Okul Sporları İlçe Şenlikleri düzenlendi. Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleşen Okul Sporları İlçe Şenlikleri Ödül Töreni ve Malzeme Dağıtımı programına Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Demirci, okul müdürleri ve sporcular katıldı. İlkokul kademesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken yarışmaya katılan tüm okullara Yıldırım Belediyesi tarafından spor malzemesi dağıtımı yapıldı. Okul Sporları İlçe Şenlikleri’ne ilkokul kategorisinde 39 okuldan 890 öğrenci katıldı. Final Müsabakaları oynanan ilkokul yarışmalarında final mücadelesinde Naz Özdilek İlkokulu ve Hasan Öztimur 75. Yıl İlkokulu öğrencileri karşı karşıya geldi. Az bir farkla Naz Özdilek İlkokulu şampiyon olmaya hak kazandı. Ortaokul kategorisinde katılan bin 944 sporcu arasından dereceye girenler önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek final programı ile kupalarına kavuşacak. Okul Sporları İlçe Şenlikleri ile toplamda 4 bin 142 çocuğu sporla buluşturacaklarını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin; fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerinde sporun ayrı bir önemi var. Bu nedenle Yıldırım’ı bir spor kenti yapmak ve sporu tabana yaymak için çalışmalarımız sürüyor. Göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana başta Bursa’nın en büyük spor kompleksi Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi olmak üzere 22 spor tesisini hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de Yıldırım’ı sporda parlayan bir kent yapmak adına 8 yeni projemiz var. Onları da tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Yıldırım spor yapan gençlerle daha güzel” dedi. Gerçekleştirdikleri spor yatırımlarının meyvelerini gördüklerini aktaran Başkan Oktay Yılmaz, “7’den 70’e herkesin spor yaptığı ve spor tesislerinden istifade edebildiği bir Yıldırım için çalışıyoruz. 2024 yılı itibariyle; lisanslı sporcu sayımız 4 bin 454 olurken sporcularımız 3 bin 440 madalya ve 198 kupa kazandı. 11 tesiste düzenlediğimiz yaz ve kış spor okullarında 20 farklı branşta 169 bin 941 çocuğa, sosyal sorumluluk projelerinde 32 bin 166 çocuğa, özel ihtiyaç sahibi bin 636 çocuk ve ailesine, kadın spor merkezlerimizde 55 bin 704 kadına, toplamda ise 259 bin 458vatandaşa spor ve eğitim hizmeti verdik. Yıldırım Kaymakamlığımız, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğümüz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz turnuva, Yıldırım’ın sporda geldiği noktayı ortaya koyması açısından son derece önemli. Turnuvaya katılım sağlayan okullarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum, dereceye girsin girmesin yarışmaya katılma cesareti gösteren evlatlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.