POLİTİKA - 16 Ocak 2020 Perşembe 16:16

Kavuncu, Büyükelçi Kastrotoviç’i kabul etti

A
A
A
Kavuncu, Büyükelçi Kastrotoviç’i kabul etti

Türkiye Karadağ Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Karadağ Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi PersiaKastrotovic’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul etti.

Türkiye Karadağ Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Karadağ Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi PersiaKastrotovic’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul etti.


Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri ve büyükelçilik heyetinin hazır bulunduğu ziyarette milletvekili Erol Kavuncu, büyükelçi Kastrotovic Türkiye’deki görevi süresince her iki ülke arasındaki çok iyi düzeyde olan ilişkilerimizi çalışmalarıyla daha üst seviyelere taşıyacağına inandığını belirterek, yeni görevinde başarılar diledi.


Türkiye ile Karadağ’ın iki dost ve kardeş ülke olarak Balkanlarda ortak bir dış politika vizyonuna sahip olduklarını dile getiren Kavuncu, “Ülkelerimiz arasındaki, kültürel, ekonomik, siyasi, askeri ilişkilerimiz üst düzeydedir. Türkiye dünyada barış ve istikrarın tesis edilmesine, dolayısıyla Balkanların da barış ve huzur içerisinde olmasını arzu etmektedir. Karadağ, çok etnikli, kültürlü, mozaik yapısıyla çok farklı gruplar içerisinde tesis ettiği barış ve uyumla balkanlarda örnek bir ülkedir. Ülkemiz Yugoslavya Cumhuriyetinin dağılmasından sonra Karadağ Devletinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerdendir. Karadağ’ın kısa sürede NATO’ya üyelik sürecini tamamlamasını önemli bir başarı olarak görüyor ve bu başarının diğer bölge ülkelerini teşvik edici olduğuna inanıyoruz. Karadağ Devletinin ekonomik performansını ve AB üyelik sürecini takdirle izliyoruz” dedi.


Halen Karadağ da çok sayıda Türk şirketinin çok farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini anlatan Kavuncu, “Her geçen gün ülkemizin en prestijli kurum ve firmaları dost kardeş Karadağ’a yatırım yapmaktadırlar. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmimiz son 12 yılda 10 kat artmıştır. Karadağ devletine yatırım yapan ülkeler arasında ilk 5. ülkeyiz. Bu sayede dost kardeş Karadağ ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi gelişmekte ve ayrıca ülkelerimiz arasındaki yüzyıllara dayanan dostluk ve kardeşlik de pekişmektedir. Ayrıca, TİKA gibi Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşlarımız eğitim, sağlık, tarım, kültür, altyapı gibi yatırım ve hizmetleriyle Karadağ da büyük takdir toplamaktadırlar” ifadelerini kullandı.


Karadağ Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Persia Kastrotovic, Dostluk Grubu Başkanı Erol Kavuncu’nun iki ülke arasındaki iyi ilişkileri çok güzel ifade ettiğini dile getirerek, “O kadar güzel ifade ettiniz ki ben sadece kalem isteyerek bu söylenenlerin altına imzamı atabilirim” dedi.


Türkiye’ye geldiği ilk günden beri kendini evinde hissettiğinin altını çizen Kastrotoviç, 24 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu güven mektubunun 140 yıl önce Türkiye büyükelçisinin Karadağ Kralı Nikola’ya sunduğu mektup olduğunu ve 140 yıllık dostluğun devam ettirildiği ender ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti.


Türkiye ve Karadağ arasındaki ilişkiyi muhteşem olarak nitelendiren Kastrotovic, Türkiye’nin Karadağ her zaman büyük destek ve yardımda bulunduğu, Karadağ için önemli olan NATO birliğine girişte ve AB’ye girme yolunda ilerlerken Türkiye’nin desteğini unutulmaz bir gerçek olarak kaydetti.


Türkiye’nin mültecilere verdiği destek nedeniyle Karadağ’ın çok büyük saygı duyduğunu, dünya genelinde de yaptığı yardımlar ve desteklerin saygı ve onur verici bir gösterge olduğunu belirten Büyükelçisi Persia, terörle mücadele konusunda Karadağ’ınher zaman Türkiye’nin yanında olacağını söyledi.


Büyükelçi Kastrotoviç, son verilen rakama göre Karadağ topraklarından Türkiye’ye göç eden yaklaşık 200 bin kişinin olduğunu ve Karadağ’ın 600 bin nüfusa sahip bir ülke olarak Türkiye’nin gerçekten Karadağ için büyük bir önem taşıdığının altını çizerek siyasi adamlarının ve büyüklerinin onlara her zaman şu tavsiyede bulunduklarını “Kendi ülkenizi ve kendi köklerinizi nasıl seviyor ve saygı duyuyorsanız ondan biraz fazla Türkiye’ye saygı ve sevgi göstermeniz lazım çünkü Türkiye size şu anda yaşadığınız ve nefes aldığınız bir yer verdi” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.
İzmir İzmir’de doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı İzmir Şehir Hastanesinde “katliam” yapacağını söyleyen ve sağlık çalışanlarını tehdit ettiği iddiasıyla hakkında "beyaz kod" verilen, aracında yapılan aramalarda ise pompalı tüfek, fişek ve bıçak ele geçirilen zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Alınan bilgiye göre, bir süre önce İzmir Şehir Hastanesinde tedavi gören ve psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen C.Y.’nin (50) dün öğlen saatlerinde pompalı tüfekle hastaneye geleceği ihbarı üzerine hastane polisi ve jandarma ekiplerince çevrede güvenlik önlemleri alındı. Gelen aracı tespit eden polis ve jandarma ekiplerince C.Y. hastane otoparkında etkisiz hale getirildi. Yapılan aramalarda aracın bagajında pompalı tüfek, fişek ve bıçak ele geçirildi. Emniyete götürülen C.Y. buradaki işlemlerinin ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Tutuklandı Akşam saatlerinde tekrar hastaneye gelen C.Y.’nin "C Blok Kat 9 da katliam yapacağım" demesi üzerine durum 112 Acil Çağrı Merkezine ihbar edildi. Adrese gelen polis ekipleri, acil girişin önünde otoparkta sandalyede oturan C.Y.’nin yanına gitti. Burada polislere ‘gırtlak kanseri kontrolü için patoloji örneği verdiğini, 12 saatte bir defa aspire edilmesi gerektiğini ve kendisi ile ilgilenilmediğini’ söyleyen C.Y. muhafaza altına alındı. Doktor ve diğer sağlık çalışanlarının kendilerini odaya kilitleyerek “beyaz kod” verdiği ileri sürülen olayda, hastanenin acil nöbetçi doktoru B.G.’nin kendisini tehdit ettiğini söylediği C.Y.’den şikayetçi olduğunu beyan etmesi üzerine şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen C.Y. çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
Ankara AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM’de görüşmesi hakkında “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akbaşoğlu görüşme ile ilgili, “Bu konuyla ilgi tabi ki daha önceden de kamuoyuna yansıyan bir talep söz konusuydu. Bu sene inşallah yerine gelmiş olacak. Karşılıklı olarak görüşüp netleştirilecek. Bugüne ilişkin bir resepsiyon. Milli egemenliğin tecelligahı olan meclisimizin 104’üncü yaşında hep beraber burada güzel bir ambiyans oluşturduk. Bütün milletimizin temsilcileri bu birlikteliği ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın resepsiyona teşrifleri ile hep beraber, bütün milletvekilleri ve davetliler ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldiler. Daha sonra da içerideki odada değerli siyasi partilerimizin genel başkanları ve temsilcileri ile görüştü. İçeride milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı, Hüda-Par Genel Başkanı, DSP Genel Başkanı AK Parti Grup Başkanı, Meclis Başkanvekillerimiz ve Meclis Başkanımız tabi ki, MHP Grup Başkanvekili vardı. Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” şeklinde konuştu.