GENEL - 29 Mart 2020 Pazar 12:28

Tıbbi atıklara ‘Koronavirüs’ önlemi

A
A
A
Tıbbi atıklara ‘Koronavirüs’ önlemi

Çorum Belediyesi, Covid-19’un (koronavirüs) tıbbı atıklar üzerinden yayılmasını önlemek amacıyla ek önlemler aldı.

Çorum Belediyesi, Covid-19’un (koronavirüs) tıbbı atıklar üzerinden yayılmasını önlemek amacıyla ek önlemler aldı.


Çorum Belediyesine ait lisanslı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde her gün 2 tona yakın tıbbi atığın çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edildiğini belirten Belediye Başkan Dr. Halil İbrahim Aşgın, tıbbi atıklarda koronavirüsün yayılma olasılığına karşı aldıkları tedbirleri artırdıklarını kaydetti.


206 sağlık kurum ve kuruluşundan aldıkları tabi atıkların tam donanımla personel soğutuculu lisanslı tıbbi atık araçlarıyla toplandığını ifade eden Başkan Aşgın, “Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin içerisinde bulunan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde yüksek sıcaklık ve basınç altında parçalanarak sterilize edilen ve evsel atık niteliği kazanan atıklar daha sonra düzenli depolama sahasında çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf ediliyor. Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi sürecinde de önlemlerimizi en üst seviyeye çıkardık. Tıbbi atıkların bertarafı esnasında çalışan personelimizin enfeksiyon kapmaması için de gerekli iş sağlığı ve güvenliği kurallarını titizlikle uyguluyoruz. Bu doğrultuda taşıma ve bertaraf esnasında çalışan personelimiz eldiven, siperlik yüz koruyucu ekipman, tek kullanımlık tulum elbise gibi kişisel koruyucu donanımlarını aksatmadan kullanıyor. Günlük olarak iş elbiselerini yenileri ile değiştiriyorlar. Tıbbi atık naklinden sonra atık taşıma aracı ve tıbbi atıkların taşındığı konteynırlar dezenfektan ile temizlenip yıkama ünitesinde temizleniyor. Ayrıca Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin bütün çalışma alanları her gün yıkanıp ve dezenfekte ediliyor.” dedi.


Başkan Aşgın, 2019 yılında 608 bin 408 kg tıbbı atığın bertaraf edildiğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.