EKONOMİ - 22 Şubat 2020 Cumartesi 14:03

Başkan Yıldırım: "Korona virüsü altın fiyatlarını yükseltti"

A
A
A
Başkan Yıldırım: "Korona virüsü altın fiyatlarını yükseltti"

Denizli Sarraf ve Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, Çin’deki virus salgınının dünya ekonomilerini olumsuz etkilemesinden dolayı altın fiyatlarının artış gösterdiğini kaydederek, “Altının gramı ilk etapta 325 TL, sonrasında ise 330-340 TL seviyelerine çok rahatlıkla geleceğini düşünüyorum” dedi.

Denizli Sarraf ve Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, Çin’deki virus salgınının dünya ekonomilerini olumsuz etkilemesinden dolayı altın fiyatlarının artış gösterdiğini kaydederek, “Altının gramı ilk etapta 325 TL, sonrasında ise 330-340 TL seviyelerine çok rahatlıkla geleceğini düşünüyorum” dedi.


Son günlerde rekor üstüne rekorlar kıran altın fiyatlarını Başkan Yıldırım, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendirdi. Gram fiyatının 320 TL seviyelerinde seyreden altın fiyatlarını daha fazla artabileceğine ve yeni rekorlar kıracağına işaret eden Başkan Yıldırım, “Dünya’da baş gösteren Çin’de ki virüs salgınıyla beraber ticaretin etkilenmesi altın fiyatlarının çok yükselmesine neden oldu. Geçen haftalarda bin 575 civarında seyreden ONS, şuanda bin 634 seviyelerine geldi. Aynı zamanda ülkemizde de doların 6,10 seviyesini geçmesi ile beraber bugün itibari ile 321,5 TL civarında bir fiyatlandırma yaptı külçe, ben bunun ilk etapta 325 TL, sonrasında ise 330 TL aralarında bir düzeltme yaparak 340-350 TL seviyelerine çok rahat olarak geleceğini düşünmekteyim. Daha önce ki öngörülerimizde bir ay önceki öngörümüzde bir ay sonra fiyatların 320 TL seviyelerine gelebileceğini söylemiştik. Şimdi artık mecburen hedef büyütmek zorunda kaldık. 340-350 TL bandında altının bir fiyatlanma yapacağını düşünmekteyiz” dedi.


Altın fiyatları artışına tepki gösteren bir vatandaş, “Allah düğün yapacaklara düğünlük versin” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.