ÇEVRE - 03 Mart 2021 Çarşamba 16:28

Bireysel Sulama Sistemleri için yüzde 50 hibe desteği müracaatları başladı

A
A
A
Bireysel Sulama Sistemleri için yüzde 50 hibe desteği müracaatları başladı

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında “Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi” konusunda 5 yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları 25 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında “Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi” konusunda 5 yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları 25 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Desteklenmenin yüzde 50 hibe desteği müracaatları başladı.



Kırsal kalkınma destekleri kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesine yönelik olarak 5 yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları 25 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, “Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Projesi Kapsamında 2012 ile 2019 yılları arasında kurulumu tamamlanan toplamda bin 131 adet bireysel sulama sistemi projesi için, çiftçimize 24 milyon 616 bin 638,43 TL hibe ödemesi yapılarak, 67 bin 819,31 dekar alan modern sulama sistemleri ile buluşturulmuştur. Denizli’de üreticilerimizin 2021 yılı içerisinde tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama desteklerini değerlendirmelerini umut ediyoruz” dedi.



30 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2025 tarih aralığını kapsayan tebliğ gereği başvurular 2021 yılı için 1 Mart 2021 tarihinde başlayıp 30 gün, diğer uygulama yıllarında ise 1 Ocakta başlayıp 60 gün süreceği belirtildi. 2021/7 numaralı tebliğ kapsamında ve 16. Etap Uygulama Rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyaları 30 Mart 2021 tarihi mesai bitimine kadar il müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği söylendi.



Program çerçevesinde yatırım konuları desteklenmektedir. Bunlar, “Tarla içi damla sulama sistemi kurulması, tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması, tamburlu sulama sistemi kurulması ve güneş enerjili sulama sistemi kurulması.”



Program kapsamında, hibeye esas mal alım tutarı gerçek ve tüzel kişiler için 1 milyon TL’ye kadar projelere KDV hariç yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır. Başvuru süresi boyunca İl Müdürlüğü yatırımcılara teknik destek sağlanacağını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.