EKONOMİ - 03 Ağustos 2022 Çarşamba 12:33

Kekik üreticileri oluşan fiyattan memnun kalmadı

A
A
A
Kekik üreticileri oluşan fiyattan memnun kalmadı

Dünyanın kekik bahçesi olan ve bu alanda ‘Coğrafi İşaret’ tescili bulunan Denizli’de, kekik hasattı sürerken üreticiler ise oluşan fiyattan memnun kalmadı.

Dünyanın kekik bahçesi olan ve bu alanda ‘Coğrafi İşaret’ tescili bulunan Denizli’de, kekik hasattı sürerken üreticiler ise oluşan fiyattan memnun kalmadı.



Çal ilçesine bağlı Dağmarmara Mahallesi başta olmak üzere çevre bölgede tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilerin tarlalarında olgunlaşan kekikler biçilmeye başlandı. Traktörlerin arkasındaki makineyle tarlalardan biçilen kekikler kurutma işlemi için iki gün bekletildikten sonra toplanarak patozla dövülüp çuvallara doldurularak satışa hazır hale getiriliyor. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı arasında yer alan kekik, aroması ve tadıyla alıcılara ulaştırılıyor. Bölgede hasat sonuna yaklaşan kekikte üreticiler artan maliyetler karşısında oluşan kekik fiyatının düşük olduğunu belirti.



“Her şeyin fiyatı arttı ama kekik fiyatı düştü”


Kekik üretiminde önemli bir rol oynayan Denizli’nin Çal ilçesi, Dağmarmara Mahallesi’nde kekik üreticisi oluşan fiyatların iyileştirlmesini bekliyor. Dağmarmara Mahalle Muhtarı Yılmaz Kayılan, “Çiftçile oluşan kekik fiyatları karşında zor durumda. Geçen sene mazotu 8 TL’den kullanıyorduk. Bu yıl kekik 30 TL fiyat gördü. Bu sene ise mazotu 25 TL’den aldık ve kekik ise 22 TL fiyat gördü. Bizler 1 kilo kekik ile 1 litre mazot almakta biraz zorlanıyoruz. Her şeyin fiyatı arttı ama kekik fiyatı düştü. Ne yapacağımızı bilemez olduk” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.