GENEL - 14 Nisan 2019 Pazar 11:19

Araba fiyatını aşan posta güvercinleri yarışacak

A
A
A
Araba fiyatını aşan posta güvercinleri yarışacak

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da 21 Diyarbakır Posta Güvercin Sevenler Derneği tarafından düzenlenen yarışmada, fiyatı 250 ila 20 bin lira arasında değişen posta güvercinleri Malatya’dan bırakılacak.

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da 21 Diyarbakır Posta Güvercin Sevenler Derneği tarafından düzenlenen yarışmada, fiyatı 250 ila 20 bin lira arasında değişen posta güvercinleri Malatya’dan bırakılacak. Beslendikleri evin damına ilk ulaşan güvercinin nesli koruma altına alınacak.


21 Diyarbakır Posta Güvercin Sevenler Derneği, fiyatları 250 lira ile 20 bin lira arasında değişen posta güvercinlerine yönelik yarışma düzenledi. 12 etaplı yarışmanın 160 kilometrelik Malatya Beyler Uşağı etabı için 2 bin 150 güvercine çip ve numaralar yerleştirildi. Malatya’dan bırakılacak güvercinler arasında yarışmayı birincilikte tamamlayan kuş, neslinin devamı için koruma altına alınacak.



“100 gram et için kuşlarımızı vurmayın”


21 Diyarbakır Posta Güvercin Sevenler Derneği Doğu ve Güneydoğu Dernek Topluluğu Başkanı Mehmet Sait Ekin, bölgede posta güvercinlerinin iyi ırklarını elde etmek ve bu ırkları ıslah etmek için yarışma düzenlediklerini söyledi. Ekin, "Bizim 97 tane üyemiz var. İnşallah daha ileriki zamanlarda önemli alışmalarımız olacak ve daha güzel yarışlar yapacağız. Şu an 12 etaplı yarışmamız var. 11 etabını bizim derneğimiz yapıyor. Son etabı da İstanbul’da toplanıp yapıyoruz. Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Mardin, bu iller arasındaki son yarış İstanbul’da oluyor. Bu yarışta Allah nasip ederse 2 bin 150, 2 bin 200 arasında kuşumuz var. İkinci etabımızdaki yarışta güvercinler Malatya’dan bırakılacak, Diyarbakır’a herkesin kendi damına gelecek. Bunlar orta saat olacak, koordinatına göre birinci kuş seçilecek. Bizim Mezopotamya bölgesi atalarımızdan beri hep güzel ırklı posta güvercinleri vardı. Islah edilmediğinden dolayı zamanla hepsi yok oldular. İnşallah bu dönemden sonra elimizden geldiği kadar iyi kuşları seçip ıslah edeceğiz. Türkiye’ye seslenmek istediğim en önemli şey budur, lütfen bu avcılar kuşlarımızı vurmasınlar. Gerçekten biz bir yıl emek veriyoruz, bu kuşları ıslah ediyoruz. 4-6 yıl emek verip çalışıyoruz bir kuşu ıslah etmek için. 100 gramlık et için lütfen vurmayınız" dedi.



“Teknoloji gelişti, posta güvercinleri arka plana atıldı”


Dernek üyesi ve yarışmacı Ahmet Kaya ise, Osmanlı döneminde insanların Suriçi’nde yalnız yaşarken posta kuşunun ayağına mektup bağlayıp bıraktıklarını ve bir posta kuşu sayesinde Diyarbakır’ı özgürlüğüne kavuşturduklarını söyledi. Kaya sözlerine şöyle devam etti:


“Yaklaşık 2 bin 200 kuşumuz var, 73 kişi yarışıyoruz. Posta güvercinleri sahipleri 40 yıldır bu etkinlikleri yapıyorlar. Teknoloji geliştikçe bu posta güvercinleri arka planda kaldı ve bir hobiye döndü. Arkadaşlar artık hobi olarak yarışıyorlar. Şu anda ben 60 kuşla yarışa katıldım. Posta kuşu yeraltı ile gökyüzü arasındaki manyetikleri baz alarak ve doğrudan evinin kokusunu alarak doğduğu yerlere gider. Ondan dolayı posta kuşu değişik bir şey, isteriz ki bu emeklerimize karşı avcılar da saygılı olsun, posta kuşlarımızı avlamasınlar."


Kuşlar hazırlıkları yapıldıktan sonra Malatya’dan bırakılmak üzere yola çıkarıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.