KÜLTÜR SANAT - 09 Temmuz 2020 Perşembe 09:29

Diyarbakır’da şerbet satıcıları, kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafete geçti

A
A
A
Diyarbakır’da şerbet satıcıları, kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafete geçti

Diyarbakır’da yüzyıla aşkındır Sur ilçesindeki tarihi Gazi Caddesi’nde özel hazırladıkları küplerde meyan şerbeti satışını yapan şerbetçiler, kentin kültür, turizm ve ekonomisine katkı sağlamak amacı ile tek tip kıyafet uygulamasına geçti.

Diyarbakır’da yüzyıla aşkındır Sur ilçesindeki tarihi Gazi Caddesi’nde özel hazırladıkları küplerde meyan şerbeti satışını yapan şerbetçiler, kentin kültür, turizm ve ekonomisine katkı sağlamak amacı ile tek tip kıyafet uygulamasına geçti.


Sur ilçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından yapılan uygulamada şerbet satıcıları kentin kültürünü yansıtan tek tip kıyafet giyerek satış yapmaya başladı. Meyan kökü şerbeti satan ve tek tip kıyafet giyen şerbetçilerin satışların da arttırdı. Proje hakkında bilgi veren Sur İlçe Belediyesi Zabıta Müdürü Muhammet Mizgin Güneş, yaptıkları uygulamalı projenin kentin turizmine katkı amacı taşıdığını söyledi.



"Amacımız kent turizmine katkı sağlamak ve tanıtımını yapmak"


Diyarbakır’ın kadim şehirlerden biri olduğunu belirten Güneş, "Diyarbakır’ın kültürünü dünyaya tanıtmak ve kent turizmine katkı sağlamak amacıyla bu çalışmayı yaptık. Meyan kökü şerbeti Diyarbakır halkının çok iyi bildiği ve çok içtiği sağlığa faydası olan bir içeceğimizdir. Bundan dolayı bunu daha iyi tanıtmak ve kent turizmine katkı sağlamak için tek tip kıyafet uygulamasına geçtik. Bu tek tip kıyafetleri de Diyarbakır’ın yöresel kıyafetlerinden seçtik. Böylece meyan kökü şerbeti satan şerbetçilerimiz daha titiz, daha temiz ve daha hijyenik şartlarda hizmet sunmaya başladılar. Yaptığımız bu uygulama ile hem turizme hem de şerbet satıcılarına büyük katkı oldu. Yaptığımız bu projeye Sur İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Abdullah Çiftçi de çok destek oldu. Bundan sonra özellikle Diyarbakır’ın tarihi yerinden biri olan Sur ilçemizi Türkiye ve dünyaya tanıtmak için farklı projeler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.



"Projeyi hayata geçirenleri tebrik ediyoruz"


Tek tip kıyafet uygulamasının Diyarbakır’ın turizmine ve kültürüne çok büyük katkı sağladığının altını çizen Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu da "Diyarbakır’ın geleneksel bir içeceği vardır, meyan kökünden, meyan kökü de hem vücuda hem de sağlığa çok faydalı bir şerbettir ve bu Diyarbakır’a has bir şeydir. Yapılan tek tip kıyafet uygulaması Diyarbakır’ın turizmine ve kültürüne çok büyük katkı sağladı. Bu uygulamada emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Hem Sur Belediyesini ve hem de zabıta ekiplerine teşekkür ediyoruz. Yapılması gereken de budur. İnşallah biz illerde güzel bir şeyde yapacağız. Biz çocukken şerbetçiler şerbet sebili yaparlardı. Bu cuma günü bizlerde Nebi Cami önünde o geleneği başlatacağız şerbet satan kardeşlerimizle birlikte ve şerbeti sebillerde dağıtacağız. Tüm Diyarbakır halkını bu cuma günü öğlen namazı sonrası şerbet içmeye davet ediyorum" diye konuştu.


Şerbet satıcıları da tek tip kıyafet uygulamasının işlerini iki kat artırdığını ve bu projede emeği geçen Sur Belediyesine teşekkür ettiklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli böğürtlenle renklenecek, ekilmedik alan kalmayacak Bilecik’in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi Fide dağıtım törenine, Kaymakam Yüksel Ünal, Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsmail Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir ve muhtarlar katıldı. Köylerde ekilmedik alan kalmaması, böğürtlen ile renklenmesini dileyen Kaymakam Yüksel Ünal “Kırsal bölgelerdeki çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak amacıyla Kaymakamlığımız ve Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz ile birlikte deneme amaçlı olarak 27 köy muhtarımıza her haneye ikişer adet verilmek üzere ve bizim bölgelerimizde bugüne kadar hiç yetiştirilmeyen böğürtlen fidesi dağıtıyoruz. Yaygınlaşması için 3 bin adet dikensiz böğürtlen fidelerini muhtarlarımıza teslim ettik. İnşallah ileriki yıllarda çiftçilerimiz memnun kalır böğürtlen yetiştiriciliğini daha yaygın hale getirirler. Çiftçilerimiz masrafı az getirisi yüksek olan ürün elde etmiş olurlar” dedi. Fide dağıtım töreninde konuşan Muhtarlar Dernek Başkanı Kasım Balcı “Kaymakamımız Yüksel Ünal ilçemize geldiği günden bugüne kadar çiftçilerimize değişik ürün fideleri getirerek deneme bahçeleri yapılmış ve güzel sonuçlar almışlardır. Daha sonra çiftçilerimiz örnek bahçe olarak yetiştirdikleri ürünlerden kendilerine gelir kapısı olarak ürünlerini çoğaltarak gelir elde etmişlerdir. Bugün de bölgemizde bugüne kadar hiç yetiştirmemiş ve kırsal kesimlerde mutlaka iyi sonuçlar alacağımız dikensiz böğürtlen fidelerimizi tüm muhtarlarımız aldık, köylerimizde her çiftçimize denemek amaçlı vereceğiz. Emeği geçen herkese şahsım ve muhtarlarımız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu. (MD-FM-