KÜLTÜR SANAT - 13 Ekim 2020 Salı 16:08

Diyarbakır’da tarihi mekanlarda ezgiler, müzikseverlerle buluşturuluyor

A
A
A
Diyarbakır’da tarihi mekanlarda ezgiler, müzikseverlerle buluşturuluyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından organize edilen geçmişin sesi Amida konserleri başladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından organize edilen geçmişin sesi Amida konserleri başladı.


Diyarbakır’ın 10 tarihi mekanında düzenlenecek müzik dinletileri için değerlendirmelerde bulunan DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, Diyarbakır’ın geçmişten günümüze kadar gelen kültürel değerlerinin bilinmediğini belirterek, bu topraklarda farklı kültürlerden beslenerek günümüze kadar ulaşan kültürel çeşitliliği tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Tayınlamak, ’’Diyarbakır sahip olduğu somut kültürel miras değerleri ile bilinen bir kent. UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer alan tarihi yapılara sahip. Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bu eserlerin farklı hikayeleri var. Günümüze kadar ulaşmış olan ezgiler, edebi eserler, hikayeler, destanlar, gelenekler ve yöresel ürünler var. Farklı halkların yaşadığı bu topraklar çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir yapıya sahip. Bu kültürel çeşitliliğin korunması, sürdürülmesi ve geleceğe aktarılması gerekiyor. Müzik endüstrilerinin yerel girişimler, inisiyatifler ile gelişebilecek ve kentin kültürel mirasından ve çeşitliliğinden beslenebilecek bir alan olduğunu, müzik alanında geçmişten günümüze ulaşan ezgiler ve geleneklerden beslenen girişimlerin geliştirilmesi ve bu zenginliğin kentin tanıtımında yer alması gerekiyor’’ dedi.



’’Diyarbakır’ın her ilçesinin tarihi güzelliğini aktaracağız’’


Hasuni Mağaralarında 16 Ekim 2020 Cuma günü düzenlenecek ilk müzik dinletisinde santur, keman ve def ile dengbejlik geleneğinden günümüze ulaşan ezgilerin seslendirileceğini ve dijital platformlarda yayınlanacağını aktaran Tayınlamak, ’’Dengbejlik geleneğinin bölgede önemli bir kültür, toplumsal olaylardan beslenen klamlar farklı dillerde seslendirilerek günümüze kadar ulaştı. Hasuni Mağaralarından sonra Zerzavan Kalesinde piyona dinletisi, Ergani’de doğal ritim orkestrası, Keçi Burcunda tembür dinletisi düzenliyoruz. Diyarbakır’ın her bir ilçesinde sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal zenginliği de aktaracak şekilde etkinlikler organize ediyoruz. Her bir etkinlikte geçmişten günümüze kadar gelen farklı ezgileri, müzik enstrümanları, konserin düzenleneceği tarihi ve doğal mekanların geçmiş hikayesi ile birleştirerek sunmayı hedefliyoruz. Tüm müzikseverleri cuma günü DTSO sosyal medya hesaplarından yayınlanacak olan dijital konseri izlemeye davet ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Esnaf dostu Başkan Büyükkılıç, oda başkanlarını ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne (KESOB) bağlı odaların başkanlarını ağırladı. Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı odaların başkanları, esnaf dostu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a tebrik ziyaretinde bulundular. Ziyarette, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alan ile birliğe bağlı oda başkanları yer aldı. Başkanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Sizden hep kadirşinaslık, dostluk, kardeşlik gördük. Ahi ahlakı ile ahlaklanmış kardeşlerimiz olarak birlik, beraberlik dışında bir şey konuşulmadı. Bu dönemde de inşallah sizlerle birlikte dayanışma içerisinde neler yapabiliriz hep beraber kafa yorarak, yol alma yönünde irade göstereceğiz. Güveninize Mevla’m bizleri layık kılsın” diye konuştu. KESOB Başkanı Şeyhi Odakır da Başkan Büyükkılıç’ı yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmesinden dolayı tebrik ederek, “Başkanım, yeni döneminiz, ustalık döneminiz hayırlı, uğurlu olsun. Geçtiğimiz günlerde seçimimizi yaptık. Ülkemize, şehrimize, esnafımıza, sanatkârımıza hayırlı, uğurlu olsun inşallah” dedi. “Hep sizin desteğinizi hissettik” Büyükkılıç’ın her zaman desteğini aldıklarını ifade eden Odakır, “Her zaman desteğinizi esnaf sanatkârlarımız olarak alıyoruz, almaya da devam ediyoruz. Melikgazi’de olduğunuz dönemde olsun, büyükşehirde olduğunuz dönemde olsun hep sizin desteğinizi hissettik. İnşallah önümüzdeki dönemde de güzel faaliyetler, güzel projeler yapacağız. Diğer ilçelerimiz, belediye başkanlarımız hep esnafımızın yanında, siz de büyükşehir olarak esnafımızın yanındasınız. Allah razı olsun sizlerden. Güzel işler çıkıyor şehrimizde. Şehrimiz huzur şehri. Sizlere çok teşekkür ediyoruz, esnaf sanatkârlar olarak” şeklinde konuştu. Başkan Büyükkılıç, Odakır’dan KESOB’un yeni hizmet binası projesine dair bilgiler alırken, Başkan Odakır, “Güzel bir proje olacak başkanım, inşallah esnafımıza, sanatkârımıza yakışan. 33 bin esnaf sanatkârımız var sicile kayıtlı diyerekten yola çıktık. Allah razı olsun sizlerden başkanım. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, sizler büyükşehrimiz, Melikgazi, Kocasinan hep destek veriyor. Çok teşekkür ederiz Başkanım, Allah sizlerden razı olsun” ifadelerini kullandı. Büyükkılıç da proje ile ilgili üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydederek, “Her zaman yardımcı oluruz. Kayseri’mize yakışacak bir proje. Yer sizlerle güzelleşir. Sizler olmazsanız bir anlam ifade etmez” dedi. Başkan Büyükkılıç’a oda başkanları adına Odakır tarafından çiçek ve Allah’ın 99 isminin işlendiği Esma-ül Hüsna Tablosu hediye edildi.