EKONOMİ - 06 Ağustos 2020 Perşembe 17:44

Diyarbakır’da ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme’ paneli

A
A
A
Diyarbakır’da ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme’ paneli

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme’ paneli gerçekleştirildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmada Örgütlenme’ paneli gerçekleştirildi.


DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya moderatörlüğünde gerçekleşen panele, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Akın, TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Zerzevan Kalesi Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Mehmet Cevat Delil katıldı.


Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren DTSO Başkanı Kaya, tarım sektörünün bölgenin en önemli sektörlerinden biri olduğunu belirterek, pandemi sürecinde tarım sektörünün ve sektördeki yerel ve küçük örgütlenmelerinin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını söyledi.


AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise tarım politikalarını değerlendirmek için Diyarbakır’ın doğru seçim olduğunu kaydederek, AB ülkelerinde geliştirilen tarım örgütlenmeleri ve Türkiye’de son yıllarda destekledikleri örgütlemeler hakkında bilgi verdi. Berger, AB bütçesinin yüzde 50’sini geleneksel olarak tarıma ayırdıklarını, burada ilk hedeflerinin gıda çeşitliliği ve tarımsal üretimin desteklenmesi olduğunu, ancak günümüzde biyoçeşitlilik, tarım kültürünün geliştirilmesi, özellikle kadınların ve gençlerin kendi yörelerinde kalmalarının desteklenmesi gibi çok boyutlu bir yaklaşım geliştirdiklerini aktardı.


Panel daha sonra yerel kurumların kırsal kalkınma ve tarımsal örgütlenmeler alanında değerlendirmeleri ile devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edildi Bingöl’de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi. Bingöl’de her yıl kış aylarında binlerce misafiri ağırlayan ve bölgenin gözde kayak tesisleri arasında yer alan Hesarek Kayak Merkezi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. 12 Mart 2024 tarih ve 32487 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edilen Hesarek Kayak Merkezi, Türkiye’de 28’inci kış temalı KTKGB arasında yer aldı. Söz konusu gelişmenin Bingöl ve Hesarek Kayak Merkezi için önemli olduğunu belirten Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, ’’Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlanan kararla Hesarek Kayak Merkezimiz Kültürel Gelişim ve Kalkınma Merkezi olarak ilan edildi. Bu Türkiye’deki değişik temalardaki 236’ncı merkez ve kış turizmi olarak 28’inci merkez olarak kabul edildi. Bunun bize sağladığı fayda ne; bildiğiniz gibi şu anki Hesarek alanına yatırım yapamıyoruz mera alanı olduğu için. Yatırım yapmanın maliyetleri var. Dolayısıyla biz burayı Kültür ve Turizm Bakanlığınca merkez ilan ettiğimiz zaman bununla ilgili altyapının planlanması veya hazırlanması tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığının ukdesinde olduğu için bütün çalışmalar yapıldıktan sonra yatırım kanalları da yine Bakanlık tarafından açıldığı için ulusal ve uluslararası düzeyde açılacak yatırım taleplerinde Bingöl bir cazibe merkezi haline gelecek. Yurt içinden veya yurt dışından yatırımcıları kabul edecektir diye düşünüyoruz” dedi.