ASAYİŞ - 23 Mart 2019 Cumartesi 16:55

Diyarbakır’da toprağa gömülü 27 adet EYP bulundu

A
A
A
Diyarbakır’da toprağa gömülü 27 adet EYP bulundu

Diyarbakır’da teröristler tarafından toprağa gömülen 27 adet El Yapımı Patlayıcı (EYP), Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin başarılı çalışmalarıyla bulunarak imha edildi.

Diyarbakır’da teröristler tarafından toprağa gömülen 27 adet El Yapımı Patlayıcı (EYP), Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin başarılı çalışmalarıyla bulunarak imha edildi. EYP’leri toprağa gömdüğü tespit edilen 2 kişi de yakalandı.


Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 22 Mart günü saat 09.00 sıralarında elde edilen istihbari bilgilere istinaden çalışma başlattı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda Bağlar ilçesinde boş bir arazide bulunan ağaç kabukları yığını içerisine gömülü vaziyette bez çantalar içerisinde 5 adet su bardağı ve 22 adet çay bardağı içerisinde hazırlanmış 27 adet EYP, 6 adet eldiven, 7 ayrı pakette fitil, 1 adet küçük bant, 1 adet koli bandı, 4 adet havai fişek, 1 adet temizlikçi önlüğü ve çaput parçaları ele geçirildi. Söz konusu malzemelerin PKK/KCK terör örgütünün Diyarbakır Gençlik Yapılanması (DGH) içerisinde faaliyet yürüttüğü tespit edilen şahıslara ait olduğu belirlendi. 22 Mart’ta gerçekleştirilen operasyonla B.Y. ve M.Y. isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alındı.


Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, terör örgütünün eylem faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmaların aralıksız ve kararlı bir biçimde vatandaşların güvenliği için tüm devlet kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde sürdürülmeye devam edileceği belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.