GENEL - 13 Eylül 2019 Cuma 11:32

DTSO ve DTB Besi OSB’deki işletmeleri ziyaret etti

A
A
A
DTSO ve DTB Besi OSB’deki işletmeleri ziyaret etti

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Diyarbakır Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek burada işletmelerin sorunlarını dinledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Diyarbakır Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek burada işletmelerin sorunlarını dinledi.


DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, TDİOSB Başkanı Resül Gündoğan, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, TDİOSB Müteşebbis Heyeti ile Oda/Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek buradaki işletmelerin sorunlarını ve çözüm önerileri hakkında görüştü.


DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin sivil toplumun hayata geçirdiği en önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Besi OSB’nin ilk zamanlarında yapılan bazı yanlış uygulamaların gecikmelere sebep olduğunu dile getiren Kaya, “Burayı borsamız ile birlikte yakından takip ediyoruz ve önemli bir mesafe aldık. Buradaki yapıyı biraz daha güçlendirip sorunları doğru tespit edersek, Besi OSB Diyarbakır için önemli bir merkez olur. Hayvancılık sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir. Bu tür tesislerimizle bundan sonra sürekli hale getireceğimiz toplantılar yapacağız. Bu toplantılar aynı zamanda birçok sanayi kuruluşu içinde geçerlidir. Bu toplantılarda Besi OSB’deki işletmelerin yaşadığı sorunları, gerek yerel yönetimlerle gerekse de Kamu ile yapacağımız toplantılarda dile getirip çözüm bulmaya çalışacağız. Borsamızla ile birlikte buranın yönetimsel yapısının kamu ağırlıklı olmasıyla ilgili bir çalışmayı devam ettiriyoruz. Kamusal ve yerel yönetim desteği almak için çalışıyoruz. YİKOB ve belediyenin de buraya ortak olmasıyla birlikte özellikle hizmet ve ulaşım anlamında önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.



“Bölge ekonomisine büyük katkı”


DTB Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ise 15 bin büyükbaş besi hayvan kapasiteli Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde besiciliğin modern yöntemlerle yapılarak hayvansal üründe verimliliği arttırdığını, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Yeşil, “Bu sektörde faaliyet gösteren kişi ve firmaların burada sağlıklı bir çalışma alanına kavuşturulması, besicilik alanında sağlanacak yeni iş olanakları ile şehrin ve bölgenin istihdamının arttırılması için hep birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kira tespit davalarında dava sayısını ve mağduriyeti azaltacak bir ihtiyati tedbir önerisi Kanun’a göre kira tespit davaları, en erken altıncı kira yılı için açılabilir (TBK 344/3). Bu davayı genellikle kiraya veren taraf kiracıya karşı açar ve davanın konusu, kira bedelinin emsalleri düzeyine yaklaştırılmasıdır. Kiraya verenin tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuçlanmasının birkaç yıl sürdüğünü belirten Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını açıkladı. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Yeniocak, yüksek enflasyon sebebiyle hızla artan kiraların ev sahibi ile kiracıları çok sık karşı karşıya getirdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Umut Yeniocak, kiraya verenin açacağı tespit davasını kazanacağı neredeyse kesin olmasına rağmen sonuç alınabilmesinin maalesef birkaç yıl sürebildiğini belirtti. Kiraya verenin davanın sonunu beklemesi hatta geçmişe dönük kira farklarının tahsili talebiyle kararı icraya koyması için de mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak’a göre kiraya veren, yıllar süren davanın sonunu bekleyip geçmişe dönük kira farkını faiziyle talep ettiğinde, kanun gereği kendisine ödenen faiz de enflasyon karşısında oldukça düşük düzeyde olduğundan, bir mağduriyet de bu aşamada yaşanıyor. “Emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı, mağduriyeti azaltır” Bu tabloda müdahale edilmesi gereken çok şey olduğuna değinen Yeniocak, “Elbette, enflasyon kalıcı olarak düşürülmedikçe bu sorunun sadece hukuk yoluyla kalıcı olarak çözümü mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı. Ancak kısa vadede kira tespit davalarında davacı kiraya veren tarafın, davalı kiracının dava süresince emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep etmesi ve mahkemenin de dosyada sıra dışı bir durum yoksa özellikle içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon şartlarında bu tedbir kararını vermesi gerektiğini vurguladı. Böylece dava boyunca yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti. Yeniocak, son olarak mahkemelerin bu yönde tedbir kararı vermeleri hâlinde uyuşmazlıkların arabuluculuk aşamasında anlaşmayla çözülme ihtimali de artacağından dava sayısının azalacağını öne sürdü. Ayrıca bu uygulamanın, taraflar arasındaki menfaat dengesine daha uygun bir çözüm olacağına da dikkat çekti.