SAĞLIK - 19 Temmuz 2021 Pazartesi 12:38

Bayramda tatlıya dikkat

A
A
A
Bayramda tatlıya dikkat

DÜZCE(İHA) – Kurban Bayramında artan tatlı tüketimine dikkat çeken Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof.

DÜZCE(İHA) – Kurban Bayramında artan tatlı tüketimine dikkat çeken Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, “Fazla kiloyla mücadele ederken bir de bayramlarda tatlı yiyerek kilo almak bizim için bir faciadır. Bu nedenle mümkün olduğunca az yemek lazım” dedi.


Günlük beslenme alışkanlıklarımızın dışına çıktığımız kurban bayramında, özellikle tatlı tüketimi iki katına çıkıyor.


Kurban Bayramında artan tatlı tüketimi ile oluşacak rahatsızlıklara dikkat çeken Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, yediğimiz 4 dilim baklavanın 300 kaloriye bedel olduğunu söyledi.


Prof. Kaya, beslenmede ölçüyü kaçırmamak gerektiğini belirterek “Beslenmede aslında her şey yenilebilir, her şey tüketilebilir fakat ölçülü olmak zorundadır. Biz ölçüyü kaçırıyoruz. Eskiden, elli sene önce beden gücümüz çok fazla kullanılıyordu. Tarlada çalışıyorduk, hayvancılıkta uğraşıyorduk. Bedenimizi çok kullanıyorduk. Çok hızlı bir şekilde sanayileşmeye doğru ilerliyoruz. Asansörleri kullanıyoruz, otomobilleri kullanıyoruz bedenimizi çok fazla kullanmıyoruz buna bağlı olarak da enerjiyi tüketmiyoruz. Enerjiyi tüketmiyorsak bizim de tükettiğimiz kadar enerji almamız gerekiyor. Şimdi tatlılar çok yüksek derecede enerjiye sahipler yani bizim orada önemsemeden yediğimiz 4 dilim baklava yaklaşık 300 kalorilik bir enerjiye sahip ki bu şu anda bir yetişkin için akşam yemeğine denk geliyor neredeyse. Biz bunu bir misafirliğe gidip bir tabak yiyoruz, yarım saat sonra başka bir misafirliğe gidip orada da yiyoruz. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Ne olursa olsun harcayabildiğimiz kadar tüketmek lazım” dedi.



“Tatlı yiyerek kilo almamız bizim için bir facia”


Bayramda tatlı yerine meyve ikramında bulunulmasını tavsiye eden Kaya “Zaten uzun süreli karbonhidratları gıdaları çok uzun yıllar tüketmek şeker hastalığının da daha erken yaşlarda gelişmesine neden oluyor. Hem kilo alıyor insanlar hem insülin direnci gelişiyor böylelikle daha erken yaşlarda diyabet, şeker hastalığına yakalanmaya da neden olabiliyor. Temel kriterimiz kilo almamak. Aslında bizim beden kitle endeksi dediğimiz bir hesap var bu hesaba göre durduğumuzda bizim toplumumuzun 3’te 2’si falan obez çıkıyor yani fazla kilolu çıkıyor. Zaten bizim fazla kiloyla mücadele ederken bir de bayramlarda tatlı yiyerek kilo almak bizim için bir faciadır. Bu nedenle mümkün olduğunca az yemek lazım. Şöyle bir şey yapılabilir mümkün olduğunca bizler tatlı ikram etmeyelim meyve, hafif gıdaları ikram edebiliriz, bunları tercih edebiliriz. İkram edildiğinde de her yerde yemeyelim ama yemek gerekiyorsa çok az, tadımlık alalım. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar daha avantajlı olabilir. Bakın ilginç bir şey söyleyeceğim. Kurban bayramı gününde gittiğimiz ziyaretlerde günde yiyeceğimiz 10 – 15 dilim baklava günlük bir insanın enerji ihtiyacının tamamını karşılıyor. Bir insan bayram günü hiç et yemese, hiç yemek yemese, hiçbir şey yemese sadece o tatlıları yese enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Mümkün olduğunca tatlıdan uzak durmak ve azaltmak gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Köyceğiz’deki mahallede muhtar adaylığına kadınlar damga vurdu 31 Mart Yerel ve Mahalli idareler seçimlerine günler kala, mahalleler içinde muhtarlık adaylarının da çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin Döğüşbelen Mahallesi’ndeki muhtarlık yarışında, aday Ümran Kabaağaç ve aza adayları köyün üretici kadınlarından oluşuyor. Köyceğize 11 kilometre mesafedeki Döğüşbelen Mahallesi’nde muhtar adaylarının en renkli isimlerin oluşturduğu listeye sahip Ümran Karaağaç’ın azaları da köyün üretici kadınlarından oluşuyor. Her biri üretimin ve çiftçiliğin önemini bildiklerini ve köylerine 20 yıl önce verilmiş kooperetif hakkının aktif hale getirilmesini istiyor. Muhtar adayı emekli eğitmen Ümran Karaağaç ‘’ Kadının gücünün her şeye yeteceğini inanıyoruz ve her yere bir kadın eli değerse daha güzel olur olacağına inanıyoruz o nedenle yola çıktık kendimize güveniyoruz, hayırlısı olsun’’ diyerek destek beklediklerini ifade etti. Büyükşehir yasasının ardından köylerin mahalle olarak geçse bile onlar Döğüşbelen için hala ‘köyümüz ‘ diyerek kapı kapı dolaşıp kendilerini tanıtan kendi hazırladıkları broşürleri dağıtıp destek istediklerini belirtiyor. Doğma büyüme Döğüşbelenli kadın girişimci ve aza adayı Nigar Ölemez ‘’ Döğüşbelen değişsin istiyoruz, kooperatifimiz var. 20 yıldır üzerimize verilmiş ama aktifleştirilememiş. "Bu konular ile biz muhtarlığa başvurmadan önce de uğraşıyorduk" dedik bürokrasinin içine girelim hep birlikte uğraşalım daha çok gelişir köyümüz diye düşünüyoruz o amaçla başladık ‘’ dedi. Eşlerinin en büyük destekçileri olduklarını belirten kadınlardan Hamide Ayten Canyılmaz ‘’ Kadınlarımızın oturabileceği, sohbet edebileceği hiçbir alan yok yenilikler getirmek istiyoruz. Kadının gücünün her alanda göstermek istiyoruz’’ diye konuştu. İstanbul’dan 4 yıl önce Döğüşbelen’e yerleşen Jale Baki ‘’ Burada yaşıyoruz yaşadıkça eksikliklerini görmeye başladık. Daha iyi daha güzel daha temiz bir köy olması için çalışmaya karar verdik. Elimizden gelenin en iyisini yapmak için bu yola çıktık ve bu yola çıktığım arkadaşlarımla başarmaya niyetliyiz ‘’ şeklinde konuştu. 42 yıl önce Döğüşbelen’e gelin olarak geldiğini ifade eden Fatmana Menteşe ‘’ Ben 42 yıl oldu Döğüşbelen’e geleli. Başka bir köyden buraya gelin olarak geldim. Döğüşbelen hep aynı hep bir şey hiçbir ilerleme yok. Biz kadınlar için ayrı bir gidebileceğimiz bir ortam istiyoruz. Gençlerimiz için istiyoruz. Yani Döğüşbelen daha güzelleşsin, daha gelişsin bunları yapmaya çalışacağız’’ diyerek köy sakinlerinden destek beklediklerini belirtti.
Eskişehir İİBF’den TÜBİTAK destekli “Konuk Bilim İnsanı Ziyareti” etkinliği Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından “Konuk Bilim İnsanı Ziyareti Cross-Culturel Management: A Swedish Experience” etkinliği düzenlendi. Üç ayrı oturumdan oluşacak buluşmalar kapsamındaki ilk konferans, Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde gerçekleştirildi. İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Ağlargöz’ün ilgili öğretim üyesi olarak yer aldığı “Konuk Bilim İnsanı Ziyareti” etkinliğinin ilk konuşmacısı İsveç Lund Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Hultén oldu. “Kültürleri tanımak etkileşimi güçlendirir” Konuşmasında pazarlama ve yönetimde kültürleri tanımanın önemini vurgulayan İsveç Lund Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Hultén, şunları söyledi: “Ailemiz tarafından eğitilirken çevre faktörü de gelişimimiz üzerinde büyük ölçüde etki ediyor. Örneğin İspanya, İtalya gibi sıcak bölge insanları ile İskandinavya, Almanya, İsveç gibi soğuk bölge insanları arasında yapısal farklar oluşur. Bu farklar yaşam tarzlarını, hayatı algılayış ve yaşayış biçimlerine yansır. Soğuk bölge insanları duyguların gösterilmesini, her şeyin paylaşılmasını pek doğru bulmazken sıcak bölge insanları duygularını, düşüncelerini rahatlıkla paylaşır. Bu gibi yapısal farklar ve kültürel normlar göz önüne alındığında yönetimde ve pazarlamada başarı artar. Örneğin İkea’nın aynı ürünü pazarlamak için İsviçre’de servis ettiği reklam Suudi Arabistan’da servis ettiği reklamdan farklıdır. Görseller toplumsal normlara göre düzenlenir. Soldan sağa okuyan toplumlarda 3 görselli bir reklam doğru algılanırken sağdan sola okuyan toplumun bireyleri verilmek istenen mesajı farklı okuyabilir. Bu kapsamda kültürlerin tanınması ve organizasyonlarda uyum içerisinde sürdürülmesi etkileşimi güçlendirir.” Konuk bilim insanı ziyareti etkinlikleri, 29 Mart Cuma gününe kadar farklı konu başlıklı oturumlarla devam edecek.
Denizli Denizli Büyükşehrin iftar sofrasında 10 bin kişi bir araya geldi Denizli Büyükşehir Belediyesinin Karahasanlı Mahallesi’nde 10 bin kişilik iftar sofrası kurdu. Vatandaşlarla aynı sofrayı paylaşan Başkan Osman Zolan, “İnşallah yine hizmet destanları yazmayı Allah’ım bizlere nasip etsin” ifadelerini kullandı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin geleneksel hale getirdiği mahalle iftarı programı bu kez Karahasanlı Mahallesi’ne taşındı. Hilal Cami önünde düzenlenen on bin kişilik iftar programında Başkan Zolan ve eşi Berrin Zolan iftara gelen vatandaşları selamlayarak ramazanlarını tebrik etti. Ezanın okunmasıyla birlikte ise binlerce vatandaşla ellerini semaya açarak dua eden Başkan Zolan mahalle sakinleriyle birlikte orucunu açtı. Sandıktan nasıl bir sonucun çıkacağının belli olmadığını ifade ederek helallik isteyen Zolan, “Biliyorsunuz 31 Mart’ta seçim olacak. Oradan çıkacak sonucu Allah’ım bilir. Hepiniz haklarınızı helal edin. İnşallah yine hizmet destanları yazmayı Allah’ım bizlere nasip etsin. İnşallah durmak yok yola devam diyoruz.” Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı’na hep birlikte ulaşmayı dileyen Başkan Zolan, “Katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu gönül soframızda bir araya geldiğimiz için, bu güzellikleri bizlere yaşattığımız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun, sağlıkla kalın” ifadelerini kullandı.