GENEL - 14 Kasım 2019 Perşembe 12:12

Bölgesel kalkınmada örnek model

A
A
A
Bölgesel kalkınmada örnek model

Değer üreten üniversite olarak yeni değerler üretmek, ilklere imza atmak ve öncü olmak misyonuyla çalışan Düzce Üniversitesi, bölge halkının sosyal ve ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak projelere öncülük etmeye devam ediyor.

Değer üreten üniversite olarak yeni değerler üretmek, ilklere imza atmak ve öncü olmak misyonuyla çalışan Düzce Üniversitesi, bölge halkının sosyal ve ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak projelere öncülük etmeye devam ediyor.


Düzce Üniversitesi ile Yığılca Bal Arısı, Ana Arısı, Damızlık Arı, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi arasında “Arı ve Arı Ürünleri Üretim İşbirliği Protokolü” kapsamında, Kooperatife üye arıcılar tarafından üretilen propolis, katma değeri yüksek standartlara uygun gıda takviyesi olarak kullanılabilecek damla haline getirildi.


Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) personeli tarafından hazırlanan ürünler; Yığılca Kaymakamı Mehmet Çetin, Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı İdris Şahin, DAGEM Müdürü Meral Kekeçoğlu, DAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Gör. Münir Uçak ve arıcılık programı öğretim üyelerinin katılımıyla Kooperatif Başkanı Sait Cesur’a ve Yönetim Kurulu Üyesi Enver Ertürk’e teslim edildi.


Bu model sayesinde Arıcılar kilosunu 250 - 300 TL’ye sattıkları ham propolisten kilo başına yaklaşık 6 bin TL gelir elde edebilecek. Böylece Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin geliştirmiş olduğu bu model kapsamında arıcılar 20 kat daha fazla gelir elde edebilecek. Ayrıca bu model sayesinde yalnızca üretici değil, aynı zamanda tüketicide kazanacak. Kovandan sofraya veya raflara kadar, üretimin tüm aşamasında Düzce Üniversitesi’nin kontrolünde olacak. Düzce Üniversitesi’nin göstermiş olduğu bu hassasiyet sonucunda sahteciliğin ve merdiven altı üretimin önüne geçilerek, tüketiciler gönül rahatlığı ile ürünleri satın alıp tüketebilecek.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi tarafından arı ürünleri hakkında eğitim verilmeden ve farkındalık oluşturulmadan önce propolis bilinmiyordu bile, arıcılar tarafından kovandan kazınarak çöpe atılıyordu. Üniversitemizin çalışma ve gayretleri sonucunda atıl durumdaki değerli bir arı ürünü katma değeri yüksek sağlık açısından çok önemli bir gıda takviyesine dönüştürüldü. Atıl durumdaki bir ürünün değerlendirilmesi ve bunun sonucunda arıcıların şu an kazandığından 20 kat daha fazla gelir elde edecek olması ekonomik kalkınmaya örnek teşkil edecek müthiş bir modeldir” şeklinde konuştu.


Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması programı kapsamında çevre ve sağlık alanında pilot üniversite seçilen Düzce Üniversitesi, bu örnek model ile üstlendiği misyonu başarıyla sürdürmeye devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’de öğrenciler tiyatro yeteneklerini sergileyecek Manisa’nın Alaşehir ilçesinde "100. Yıl Projeleri" kapsamında 9 ayrı okulda oluşturulan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları 3-10 Mayıs tarihleri arasında Alaşehirlilere sergileyecek. Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, "100. Yıl Projeleri" çerçevesinde tiyatro şenliği düzenliyor. Proje kapsamında 9 ayrı okulda öğrencilerinden oluşan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları Alaşehirlilerle buluşturacak. Okulların hazırlamış olduğu tiyatrolar 3-10 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz olarak sergilenecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, "En iyi eğitim, yaparak ve yaşayarak öğrenmedir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilen bilgi ve beceriler çocuklar üzerinde kalıcıdır. Çalışmalarımızda amacımız, çocuklarımızın var olan yeteneklerini, gizli kalmış ortaya çıkarılmasına fırsat bulunamamış yetenekli öğrencilerimizi ortaya çıkarabilmek, kendilerine güvenlerini artırmak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2023-2024 eğitim öğretim yılında uygulamaya koyduğu ’100. Yıl Projeleri’nden biri olan tiyatro şenliği, 9 okulumuzun sergileyeceği tiyatro etkinlikleri ile 3 Mayıs 2024 tarihinde sahnelenmeye başlayacak ve 10 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek. Oyunlar ücretsiz ve halka açık olarak oynanacaktır. Alaşehir’de ilk kez düzenlenen tiyatro şenliğine, katılan katkı sunan, emek veren okul müdürlerimizi, çocuklarımızı çalıştıran öğretmenlerimizi ve etkinliğin asıl mimarı olan çocuklarımızı tebrik ediyor ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Herkesi tiyatro şenliğimize davet ediyor ve katılımlarını bekliyoruz" dedi.