KÜLTÜR SANAT - 13 Ocak 2018 Cumartesi 10:54

Çocuk oyununa uluslararası festivallerden büyük ilgi

A
A
A
Çocuk oyununa uluslararası festivallerden büyük ilgi

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tiyatro Bölüm Başkanı Yrd.

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tiyatro Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli’nin dramaturjisini yaptığı “Zarfsız Kuşlar” adlı çocuk oyunu, Tunus’ta düzenlenen üç ayrı festivalde izleyicilerle buluştu.


Sözsüz bir oyun olan “Zarfsız Kuşlar”ın, Tunuslu çocuk izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildiğini ifade eden Keçeli, sözün, bizi çoğu zaman birbirimizden ayırdığını, anlaşmaktan çok uzaklaştırdığını, en dolaysız ifade biçimi olan beden dilinin ise; oldukça birleştirici bir gücü olduğunu belirtti. “Zarfsız Kuşlar” oyununun, Tunuslu çocuklara ulaşmasının asıl nedenini de sözsüz bir oyun olduğuna bağlayan Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, bu oyunun bir yolculuk hikayesini ele aldığını dile getirdi.


Her canlının görülmeye, işitilmeye, kollanmaya, anlaşılmaya ve sevilmeye ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın cinsiyeti, ırkı, türü ve yaşının olmayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Keçeli, “Oyunumuz tam da bu mesele üzerine kurgulanmış durumda. Çok özel bir vasfı olmayan, bu yüzden de hemen fark edilemeyen ve çoğu zaman da yok sayılan oyun karakterimizin, bu dünyada var olma çabası, mizahi bir tonda anlatılıyor. Çocuklar; olasılıkla, kendi kişisel yolculuklarıyla, oyun karakteri arasında bağ kurdukları için ‘Zarfsız Kuşlar’ı bu kadar beğeniyle izliyor.” şeklinde konuştu.


Her geçen gün, akademik başarı beklentileri altında ezilen çocukların, görünür, işitilir, onaylanır olma koşullarının ağırlaştığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, her canlı gibi, çocukların da en temel ihtiyaçlarının koşulsuz sevilmek ve kollanmak olduğunu, tiyatro aracılığıyla da bu gerçeği hatırlatmaya çalıştıklarını vurguladı.


Zarfsız Kuşlar” adlı oyun; Tunus’un başkenti Tunus’ta gerçekleşen “; FİTTE Festival İnternational De Tunis De Theatre Pour Enfants adlı festivalde, Kef şehrindeki; Complexe Culturel El Sahbi El Mosrati Festivalinde ve son olarak da Siliana şehrindeki, Complexe Culturel Siliana Festivalinde büyük beğeniyle karşılandı. Başarıyla gerçekleştirilen oyun, Sri Lanka, Fas ve Hırvatistan’daki festivallere de davet edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.