GENEL - 12 Şubat 2020 Çarşamba 11:54

Düzce’de heyelan yolu kapattı evleri su bastı

A
A
A
Düzce’de heyelan yolu kapattı evleri su bastı

DÜZCE(İHA) – Düzce’de kar yağışı sonrası yağan yağmurla birlikte heyelan meydana geldi, evleri su bastı.

DÜZCE(İHA) – Düzce’de kar yağışı sonrası yağan yağmurla birlikte heyelan meydana geldi, evleri su bastı.


Yurdu etkisi altına alan kar yağışı sonrasında yağan yağmur heyelan ve su baskınlarına neden oluyor. Düzce’de de kar yağışı sonrası yağan yağmur ile Gölyaka İlçesi Hacıyakup köyü ile Gölormanı köyü yolu arasında heyelan meydana geldi yol tamamen trafiğe kapandı. Ekiplerin zamanında müdahalesi sonucunda yol trafiğe açılırken jandarma ekipleri bölgede kontrollü bir şekilde araçlara geçiş veriyor.



Evi su bastı


Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde de kar yağışı sonrası yağan yağmur ile Üçköprü köyünde 7 kişilik Kurt ailesinin kaldığı evi yaklaşık 40 santim su bastı. Bölgede birçok evin bahçesi de su içinde kaldı.


Elinde fırça ve kovayla suyu tahliye etmeye çalışan İskender Kurt çaresiz kaldıklarını evinde ki eşyaların kullanılmaz hale geldiğini söyledi.


İskender Kurt sabah saat 6 sıralarında hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen bir anda evini su bastığını belirterek “Sabah saat 6 ‘da işe giderken hiçbir sıkıntımız yoktu. Babamı aradım eve geçmesini söyledim, babam eve geldiğinde kapının önünü ve evi komple su bastığını söyledi. Yağan kar yağışı ve yağmur sonrası rögarların kapalı olması nedeniyle evimizin su basmasına neden oldu. Gerekli önlemler alınmıyor mazgalların ağzı kapalı, sabah ben kendim açtım. Kanallar moloz yığını ile kapatılmış gerekli önlerler zamanında alınmamış bugün bunun ceremesini burada biz çekmiş bulunuyoruz. Evin içinde 40 santim su var. Sağ olsun Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin vidanjör gönderdi su çekiliyor. Şu an elimizden gelen bir şey yok gerekli yardımların yapılmasını bekliyoruz” dedi.


7 kişilik aile evleri su basıp ıslanınca yakın akrabalarının evine gittiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.