GENEL - 22 Nisan 2019 Pazartesi 12:36

El yapımı kağıt üretimini öğrendiler

A
A
A
El yapımı kağıt üretimini öğrendiler

DÜZCE (İHA) – Güney Kore’de yaşayan 4.

DÜZCE (İHA) – Güney Kore’de yaşayan 4. kuşak Hanji kağıt yapım ustası olan Jang Seong Woo’dan el yapımı kağıt üzerine eğitim alan Düzce Üniversitesi ekibi, aynı zamanda geleneksel ebru ve hat sanatını Güney Korelilerle buluşturdu.


Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın destekleriyle hayata geçirilen kağıt projesi, meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde Dr. Öğretim Görevlisi Yusuf Parlak’ın yürütücülüğünü yaptığı, öğretim görevlileri Sedat Kaya ve Ebubekir Altıok’un araştırmacı olarak yer aldığı Geleneksel el yapımı kağıt projesi çerçevesinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan geleneksel kağıt atölyelerine ziyarette bulunuldu.


Güney Kore’de yaşayan 4. kuşak Hanji kağıt yapım ustası olan Jang Seong Woo’dan el yapımı kağıt üzerine eğitim alan Düzce Üniversitesi ekibi, aynı zamanda geleneksel ebru ve hat sanatını Güney Korelilerle buluşturdu. Yeni hizmete giren Seul Yunus Emre Enstitüsü’nün açılış yemeği öncesi Dr. Yusuf Parlak’ın kişisel ebru sergisi, Ebubekir Altıok’un kişisel hat sergisi ve Sedat Kaya’nın kişisel ebru sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışına; Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Durmuş Ersin Erçin ve Hankuk Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Rektörü Prof. In Chul Kim’in yani sıra birçok işadamı, bürokrat, akademisyen ve üniversite öğrencisi katıldı. Düzce Üniversitesi öğretim görevlileri, sergiye katılan misafirlere ebru ve hat sanatlarını da uygulamalı olarak gösterdi.


Güney Kore’deki el yapımı kağıt projesinin oldukça verimli geçtiğini söyleyen Düzce Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Yusuf Parlak, “Özellikle ebru, hat, tezhip ve minyatür gibi geleneksel Türk İslam Sanatlarında kullanılan asitsiz el yapımı kâğıtlar, uzak doğu ülkelerinden ithal edilmektedir. Bu proje sayesinde hedefimiz, Türk İslam Sanatlarında kullanılan el yapımı kâğıtları Üniversitemiz bünyesinde üreterek, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü iş birliğiyle yöre halkını tarımsal atıklardan ve lifli bitkilerden kağıt üretimine teşvik etmek ve yeni tarımsal alanlar oluşturmaktır” şeklinde konuştu.


Dr. Yusuf Parlak, “Uzun zamandır proje araştırmacılarından Öğr. Gör. Ebubekir Altıok ve Öğr. Gör. Sedat Kaya ile birlikte Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk Sanatları atölyelerinde lifli bitkilerden el yapımı kâğıt üzerine çalışmalar yapılıyordu. Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başta olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş’ın destekleriyle atölye çalışmalarımız projeye dönüşmüştür. Bu sayede proje ekibi olarak el yapımı kağıt türlerinden birisi olan Hanji’yi Güney Kore’de yerinde inceleme fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.