GENEL - 31 Mayıs 2019 Cuma 18:21

Şoför baba ve annelerini çocuklar değerlendirip karne verecekler

A
A
A
Şoför baba ve annelerini çocuklar değerlendirip karne verecekler

İçişleri Bakanlığı tarafından bayram öncesi güvenli sürüş ve karayollarında kazaların en aza indirilmesi için başlatılan “Sürücü Seyahat Karnesi” uygulaması kapsamında Düzce İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Bölge Trafik ve Denetleme ekipleri otomobil içinde bulunan çocuklara sürücü seyahat karnesi dağıttı.

İçişleri Bakanlığı tarafından bayram öncesi güvenli sürüş ve karayollarında kazaların en aza indirilmesi için başlatılan “Sürücü Seyahat Karnesi” uygulaması kapsamında Düzce İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Bölge Trafik ve Denetleme ekipleri otomobil içinde bulunan çocuklara sürücü seyahat karnesi dağıttı.


İçişleri Bakanlığı Ramazan Bayramı tatili nedeniyle tatil bölgeleri ya da memleketlerine gidecek ailelerin daha güvenlik yolculuk yapması ve özellikle çocukların trafik bilincinin kazandırılarak denetleyici olması için “Sürücü Seyahat Karnesi” projesi başlattı. Proje ile çocuklara verilen karneler seyahat sonunda yine çocuklar tarafından doldurularak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün @TrafikEGM uzantılı sosyal medya hesabına gönderilecek. Bu sayede çocuklar hem araç kullanan baba ya da annesini denetlemiş olacak hem de çekilişle bisiklet kazanma şansı yakalayacak.


Proje kapsamında Düzce İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bölge Trafik ve Denetleme İstasyonu ekipleri TEM otoyolu üzerinde ki dinlenme tesislerinde mola sonrası yola çıkan sürücüler üzerinde denetleme yaptılar. Yapılan denetimlerde durdurulan araçların içinde bulunan çocuklara sürücü seyahat karnesi verilerek amacı anlatıldı. Çocuklar da seyahat karnelerini dolduracaklarını söylediler. Bölge Trafik ve Denetleme İstasyonu Ekipler Amiri Kemal Acar, yaptığı açıklamada, “İçişlerleri Bakanlığı”mızın hazırladığı proje kapsamında çocuklarımıza karne dağıtıyoruz. Bu karneyi dolduran çocuklarımız hem güvenli seyahat edecekler hem de trafik bilinci kazanacaklar. Sürücülerimizin dikkatli olmasını istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.