SAĞLIK - 07 Temmuz 2020 Salı 09:54

Tokmak “Mideyi zorlayacak gıdalardan ve maddelerden uzak durulmalı”

A
A
A
Tokmak “Mideyi zorlayacak gıdalardan ve maddelerden uzak durulmalı”

Gastroenteroloji Bilim Dalı Dr.

Gastroenteroloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Salih Tokmak, yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıkların, mide şikayetlerinin temelini oluşturduğunu söyledi.


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Salih Tokmak, Gastroenteroloji alanında sık karşılaşılan hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.


Gastroenterolojinin temel olarak sindirim sistemi hastalıkları ile ilgilendiğine dikkat çeken Tokmak, “Ancak siroz gibi karaciğer hastalıklarından iltihabi barsak hastalıklarına, pankreas hastalıklarından, ishal-kabızlık gibi gündelik yaşamda kişileri çok zorlayan problemlere, mide şikayetleri ve reflüden safra yolu taş ve tümörlerine uzanan geniş bir yelpazesi vardır” diye konuştu. Bu geniş yelpazeden ötürü, pek çok şikayetin ilgi alanlarına girdiğine vurgu yapan Dr. Tokmak, özellikle şu durumlarda mutlaka bir Gastroenterolog görüşü alınması gerektiğini ifade etti:


“Üç aydan daha uzun süre devam eden veya ilaç tedavisine rağmen düzelmeyen midede ağrı, ekşime, yanma, ağza acı su gelmesi gibi semptomlar, yine 3 aydan daha uzun süre devam eden karında şişlik ve buna eşlik eden ishal-kabızlık gibi dışkılama düzensizlikleri, özellikle yemeklerden sonra karın sağ üst kesimde sancı tarzında gerçekleşen karın ağrısı, bulantı-kusma, iştahsızlık, halsizlik, erken doyma, kilo kaybı şikayetleri, kanlı kusma, kanlı dışkılama, katı ve ya sıvı gıdalara karşı yutma güçlüğü, kırmızı kan (eritrosit/Hemoglobulin-Hb) değerlerinde düşüklük, ailede bulaşıcı olan (Hepatit-B, Hepatit-C) veya bulaşıcı olmayan genetik karaciğer hastalıkları olanlar, ailesinde ve birinci derece yakınlarında kalın bağırsak (kolon) kanseri öyküsü olanlar, kilo problemi ve karaciğer yağlanması öyküsü olanlar.”



“Yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklar, mide şikayetlerinin temelini oluşturur”


Midenin savunma mekanizmalarının engellenmesi veya mideye zararlı maddelerin sürekli tüketilmesi olmak üzere, mide hastalıklarının temelde iki ana sebepten kaynaklandığına işaret eden Dr. Salih Tokmak, “Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar, sık sık ağrı kesici türü ilaçlar kullanılması, eşlik eden hastalıklar sebebiyle başta aspirin olmak üzere çoklu ilaç kullanımı, acı-bol baharatlı-tuzlu beslenme alışkanlığı, yoğun çay-kahve ve gazlı içecek tüketimi risk oluşturan durumlardır. Ayrıca değinilmesi gereken bir durum, mide şikayetlerinin en sık sebebi olan ve mide kanserine dahi yol açabilen H.pylori adı verilen bakteriye bağlı midede enfeksiyon gelişmesidir. Özellikle ortak tabak kullanımı ve hijyenik açıdan yetersiz uygulamalara bağlı bulaş görülür. Ailede mide kanseri görülmesi, aşırı kilolu olma ve yoğun stres de risk faktörleri içinde sayılabilir” dedi.



“Bahar ve yaz aylarında belirgin artış gösterir”


Özellikle gastrit ve reflü problemlerinin, bahar ve yaz aylarında belirgin artış gösterdiğini kaydeden Gastroenteroloji Uzmanı Tokmak, “Artan nem, güneş ışığı, yaz dönemine has bazı yiyeceklerin tüketiminin artması, sıcak havaya bağlı sıvı kaybı ve yetersiz sıvı alımı, soğuk gıda ve içeceklerin tüketiminin artması ve geç saatlerde besin tüketilmesi gibi sebeplerle şikayetlerde artış olur” diye konuştu.



“Mideyi zorlayacak gıdalardan ve maddelerden uzak durulmalı”


Yaz sıcaklarında mide sağlığının korunması için tavsiyelerde bulunan Dr. Salih Tokmak, “Porsiyonları küçük tutmak, besinleri iyi çiğnemek, lifli gıdalardan zengin menüler belirlemek, yemeklerde zeytinyağı gibi bitkisel yağ türevleri kullanmak, gece geç saatte besin tüketiminden uzak durmak, bol sıvı tüketmek ve az önce bahsettiğimiz mideyi zorlayacak gıdalardan ve maddelerden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.
Denizli Denizli OSB’de ‘Örme teknolojisi ve kumaş hataları’ konusu ele alındı DENİZLİ(İHA) – Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), tekstilin başkenti Denizli’de sektör paydaşları, sanayiciler ve personellerine yönelik önemli bir seminere ev sahipliği yaptı. Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, Denizli OSB Konferans Salonu’nda “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, Teknik Müdürü Atılım Kasapçopur ve Çorap- Triko ve Raşel Örgü Teknik Müdürü Muhittin Kaya konuşmacı olarak yer alırken, seminerin moderatörlüğünü PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu seminerde katılımcılara bilgi ve deneyimlerini aktaran konuşmacılar merak edilen soruları da yanıtladı. Ev sahipliği için Denizli OSB yönetimine teşekkür Denizli’nin tekstil alanında önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, “Denizli’de tekstil sektöründeki paydaşlarımızla birlikte olabilmek, onlara firmamızın son teknolojilerini sunabilmek ve ortak mesleki bir dil oluşturabilmek adına çok güzel bir fırsat oldu. Bizleri burada ağırlayanlara, ev sahipliği için Denizli OSB Yönetimine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan, “Etkinliğimizi Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile ortaklaşa düzenledik. Ev sahipliğimizi yapan Denizli OSB Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ederiz.” dedi. “Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz” Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu ise bölge müdürlüğü olarak ev sahipliği yaptıkları etkinliklere katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, “Denizli’deki sivil toplum kuruluşlarımız ve Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğinde pek çok etkinliğe imza atıyoruz. Sanayicilerimize yarar sağlayacak, kentimizin gelişiminde taş üstüne bir taş daha koyacak her türlü eğitim, seminer, panel vb. etkinliklerde yer almak ve ev sahipliği yapmak bizim için bir mutluluktur. Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz.” diye konuştu.
Erzurum Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrenci kongresinin ilki ETÜ’de gerçekleştirildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde I. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki güncel gelişmeleri konuşmak ve Türkiye’nin her bölgesinden akademisyenler ile öğrencileri bir araya getirmek amacıyla birincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin açılışına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılışında konuşan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Kara, moleküler biyoloji ve genetiğin modern bilimde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, kongrenin öğrencilerin kariyer gelişimine önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Prof. Dr. Kara’nın ardından konuşan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit İncekara, ETÜ Fen Fakültesinde eğitim kalitesinin ortalamanın oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek, kısa zamanda önemli bir mesafe kaydettiklerini ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Çakmak ise öğrenci kongrelerini çok önemsediklerini söyleyerek: “Değerli arkadaşlar bu ve benzeri organizasyonlara katılımınız sizlere ilerleyen süreçlerde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Kongre, sempozyum ve çalıştay gibi programlara katılımınız sizlerin aynı zamanda ortak çalışma kültürünü çok önemsediğiniz anlamına da geliyor. Nitekim iş hayatına adım atarken derslerde elde ettiğiniz başarıların yanı sıra bu ve benzeri programlara katılımınız size referans olacak. Eğitim öğretim hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek için neler yaptığınız sorusu her zaman karşınıza çıkacak. ETÜ olarak Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin birincisini yaparak bir geleneği başlattık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu kongrenin devamı da gelecek. Bu vesileyle kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu Türkiye genelinden 13 üniversiteden 400’e yakın öğrencinin katıldığı kongrede çok sayıda poster ve sözlü sunumun yapılırken Bitki ve İnsan Çalışmalarında Bor, Nörodejeneratif Hastalıklar, Protein Mühendisliği ve Kanser Çalışmalarında hedef moleküllerin Tespiti ve Aday İnhibitörlerin Sentezi konuları ele alındı.