KÜLTÜR SANAT - 22 Temmuz 2019 Pazartesi 16:26

’Akademi Rumeli-5 Proje’si Edirne’de başladı

A
A
A
’Akademi Rumeli-5 Proje’si Edirne’de başladı

Edirne Valiliği’nin himayelerinde Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ortaklığında Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Akademi Rumeli-5 Projesi ile Edirne Valiliği himayelerinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü fon desteğiyle Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Rumeli Kariyer Akademisi projesinin açılış törenleri düzenlendi.

Edirne Valiliği’nin himayelerinde Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ortaklığında Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Akademi Rumeli-5 Projesi ile Edirne Valiliği himayelerinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü fon desteğiyle Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Rumeli Kariyer Akademisi projesinin açılış törenleri düzenlendi.


Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile 12 ülkeden öğrenciler katıldılar. Tören öncesi Gagavuz Yeri’nden Akademi Rumeli’ye katılan öğrenciler, Edirne Valisi Ekrem Canalp’e Kolaç (ekmek) ve yöresel kıyafet hediye ettiler.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Kosovalı sanatçı Cennet Popus, kum sanatı gösterisini sundu. Törende Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren konuşma yaptı. Eren, “Bu kurum, esasında 1960’lar dan itibaren Avrupa’ya iş göçü kapsamında göç eden işçilerimiz için kurulan bir kurumdur. Bugün artık Avrupa’da; Almanya’da 3 buçuk milyon, Fransa’da 700 bin, Avrupa’nın diğer ülkelerinde farklı rakamlarda olmak üzere toplamda 5 milyonluk sadece Türk nüfusundan, dünyada da 6 buçuk milyonluk bir Türk diasporasından bahsediyoruz. Bizim kurumumuz, onlara hizmet etmek için kuruldu” ifadelerine yer verdi.


Eren; “Türkiye bursları diye bir programımız var. Türkiye’nin, uluslararası öğrencilere açmış olduğu bir imkândır. Bu sene dünyanın 170 ülkesinden 150 bin başvuru aldı. İnternet sitemize girin ve burada Türkiye’nin verdiği burs imkânlarını inceleyin. Şu an da Türkiye’de devletimizin YTB eliyle burslandırdığı 16 bin uluslararası öğrenci var. Hatta Türkiye’deki toplam uluslararası öğrenci sayısı 150 bindir. 16 bin öğrencinin dörtte biri Balkan coğrafyasındandır” dedi.


Edirne Valisi Ekrem Canalp, konuşmasında Akademi Rumeli’nin bir kardeşlik köprüsü olduğunu söylerken; “Bu kardeşlik köprüsünün kardeşleri, kardeş ülkeleri buradadır. Bu kardeşlik köprüsünü inşaa etmiş olan ustalar, mimarlar buradadır. Bu kardeşlik köprüsüne hepiniz hoş geldiniz. Edirne, Türkiye’de 81 ilden bir tanesidir, Trakya’daki 3 ilden bir tanesidir ama hepimiz biliyoruz ki Edirne, Edirne’den ibaret değildir. Edirnelilerin sorumluluğu da Edirne’den ibaret değildir. Akademi Rumeli, Edirnelilerin sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır. Çünkü Edirne ve Edirneliler inanıyor ki Edirne, Balkanlara açılan bir kapıdır. Edirne’nin, bütün Balkan coğrafyasıyla ilgili sorumlulukları vardır ve Akademi Rumeli–5 Projesi de bu sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.