GENEL - 24 Ağustos 2019 Cumartesi 15:30

Cihan Padişahı Fatin Sultan Mehmet’in okulu açıldı

A
A
A
Cihan Padişahı Fatin Sultan Mehmet’in okulu açıldı

Edirne’de, restorasyonu tamamlanan Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim gördüğü tarihi Saatli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle hizmete açıldı.

Edirne’de, restorasyonu tamamlanan Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim gördüğü tarihi Saatli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle hizmete açıldı.


Osmanlı Dönemi’nde, Edirne’deki önemli eğitim kurumlarının başında gösterilen ve rivayete göre Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim aldığı Saatli Medrese’nin ihya edilmesinin ardından hizmete açılma töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı.



“Bu yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması çok önemlidir”


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılış öncesi yaptığı konuşmasında, “Aynı zamanda birer ilim yuvası olan medreseler nice İslam alimleri yetiştirmiş, cebirden geometriye, tıptan mühendisliğe, hukuktan astronomiye Osmanlı’nın gücünü var eden medeni cevheri, adeta nakış nakış işlemişlerdir. Hem emanete sahip çıkmak için, hem de geçmişimizin ilim yuvalarının günümüze rehber olacak birer hafıza görevi görmesi açısından bu yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması çok önemlidir” dedi.



“Eski görkemine kavuşturmak için çok detaylı çalışmalar yaptık”


Bakan Ersoy, “Saatli Medrese 1752’de büyük Edirne depremi esnasında zarar görmüştü. 1995-2008 yılları arasında bir kısım onarım çalışmaları gerçekleştirildi. Bu dönemde birçok odası sökülerek yeniden aslına uygun onarıldı ve kurşun kaplama yapıldı. İkinci restorasyon projesine ise 2016 yılında başladık. Yaklaşık 3,7 milyon lira sözleşme bedeli olan bu çalışmayla medresemizi tarihi dokusuna ve eski görkemine kavuşturmak için çok detaylı çalışmalar yaptık. Çatısından tabanına, tüm hücre ve dersliklerinden revaklı avlusuna kadar aslına uygun şekilde bu mirası ihya ettik. Duvarlarından sütunlarına, onarımı mümkün olan her parçanın bakımı yapıldı. Tamamen çürümüş olanlar orijinalinde kullanılmış olan özgün malzemeyle birebir olarak değiştirildi. Çevre düzenlemesi kapsamında yürüyüş yollarına doğal taş kaplama yapıldı, uygun şekilde çimlendirildi” dedi.



“Edirnelilere gönül huzuruyla teslim ediyoruz”


Bakan Ersoy, “Saatli Medrese’de de bu bakış açısıyla çalıştık ve şimdi onun sahibi olan siz sevgili Edirnelilere gönül huzuruyla teslim ediyoruz. Sizlerden beklentimiz, milli mirasımız olan bu tarihe, bu dokuya sahip çıkmanız, korumanız ve çocuklarımıza aynı bilinçle emanet etmenizdir. Bizim geçmişimiz, çocuklarımızın geleceğini inşa etmede çok büyük bir güç olacaktır. Biz bu farkındalıkla çalışalım ve inşallah çocuklarımızı da böyle yetiştirelim” dedi.


Saatli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe ve MHP İl Başkanı Süleyman Ferhatoğlu ve il protokolü açılış kurdelesini kesti.


Bakan Ersoy, Saatli Medrese açılışının ardından sırasıyla Selimiye Cami, Ekmekçizade Kervansarayı ve Edirne Büyük Sinagogu’nu da ziyaret ve incelemelerde bulundu.



Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in okulu yeniden ihya edildi


Osmanlı Dönemi’nin en önemli eğitim kurumları arasında gösterilen ve Cihan Padişahı İstanbul Fatihi Sultan Mehmet Han’ın da eğitim gördüğü rivayet edilen Saatli Medrese’de restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Mimar Müslihittin Ağa tarafından tarihi cami Üç Şerefeli Camisi ile eş zamanlı olarak yapılan revaklı medrese, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla kapılarını açtı.



6 asır önce yapıldı


Üç Şerefeli Camisi’nin ve Peykler Medresesi’nin yanında bulunan Saatli Medrese, Sultan 2. Murat zamanında 1437-1447 yıllarında yapıldı. Avlulu medreseler gurubundan olan medresenin çevresinde medrese hücreleri sıralandı. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in bu medresede öğrenim gördüğünü belirten kaynaklar da bulunuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ın konuğu MKE Ankaragücü Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında yarın MKE Ankaragücü’nü konuk edecek. Teknik Direktör Fernando Santos ile yollarını ayıran siyah-beyazlılarda takımın başında Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe olacak. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, yarın 20.00’de Tüpraş Stadyumu’nda MKE Ankaragücü ile karşılaşacak. Geride kalan 32 haftada 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 yenilgi alan siyah-beyazlılar, 48 puanla 4. sırada bulunuyor. Konuk ekip ise 8 galibiyet, 13 beraberlik, 11 mağlubiyetle topladığı 37 puanla 13. sırada yer alıyor. Takım Serdar Topraktepe’ye emanet Geçtiğimiz hafta iç sahada alınan 1-1’lik Samsunspor beraberliğinin ardından Beşiktaş’ta Portekizli teknik adam Fernando Santos’la yollar ayrılmıştı. Bu ayrılığın ardından Ankaragücü maçında siyah-beyazlı takım, Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe’ye emanet olacak. Kartal, bu sezon 3 müsabakaya yine Topraktepe yönetiminde çıkmış ve 1 mağlubiyet, 2 galibiyet elde etmişti. 5 maçtır galibiyete hasret Siyah-beyazlılar, ligde 5 maçtır 3 puana hasret durumda. Söz konusu süreçte sırasıyla Galatasaray’a 1-0, Gaziantep FK’ya 2-0 ve Antalyaspor’a 2-1 kaybeden Beşiktaş, Başakşehir ile Samsunspor’la da 1-1 berabere kaldı. Kara Kartal, son galibiyetini 27. haftada İstanbulspor’a karşı 2-0’lık skorla almıştı. Sakatların son durumu Siyah-beyazlı takımda Semih Kılıçsoy ve Mert Günok sakatlıklarından dolayı MKE Ankaragücü’ne karşı forma giyemeyecek. Bir süredir sakatlıkları sebebiyle Salih Uçan, Onur Bulut, Tayfur Bingöl ve Arthur Masuaku’nun durumları ise son kontrollerin ardından belli olacak. 4 oyuncu sınırda Beşiktaş’ta 4 futbolcu sarı kart ceza sınırında bulunuyor. Jonas Svensson, Daniel Amartey, Semih Kılıçsoy ve Demir Ege Tıknaz, yarın kart görmeleri halinde bir sonraki hafta deplasmanda oynanacak Fenerbahçe derbisinde cezalı duruma düşecek.