KÜLTÜR SANAT - 28 Eylül 2021 Salı 18:44

Edirne’de 88 tarihi ve kültürel eser dijital haritaya aktarıldı

A
A
A
Edirne’de 88 tarihi ve kültürel eser dijital haritaya aktarıldı

Edirne’deki tarihi, kültürel ve turistik eserlerin tanıtılması ve eserler hakkında farkındalık oluşturmasına katkı sağlamak amacıyla Haskovo Müzesi tarafından Çapraz Trakya Bağlantısı Projesi’ne tam destek verdi.

Edirne’deki tarihi, kültürel ve turistik eserlerin tanıtılması ve eserler hakkında farkındalık oluşturmasına katkı sağlamak amacıyla Haskovo Müzesi tarafından Çapraz Trakya Bağlantısı Projesi’ne tam destek verdi.


Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Çapraz Trakya Bağlantısı Projesi’ne Trakya Üniversitesi, Trio Aliento’nun muhteşem performansı, Turizm Topluluğu ile Modern Dans Topluluğu üyeleri gerçekleştirdikleri etkinlikleri ile değer kattı. Modern Dans Topluluğunun gerçekleştirdiği Roman Halk Oyunları yerli ve yabancı turistleri coştururken Topluluk Başkanı Göktuğ Fıçıyapan’ın öğrencisiyle gerçekleştirdiği tango gösterisi büyük ses getirdi. Edirne Melodi Halk Oyunları Derneğinin halk oyunları ve zeybek performansı ile geleneksel Türk oyunlarından Aşık ile Maşuk seyircileri coşturdu. Proje etkinliğinde “Edirne Kırmızısı” ve “Son Talika” kitaplarının yazarı Sabriye Cemboluk ve bir sınır ötesi projesinden esinlenerek yazılan “Franny’ye Söyleme” kitabının yazarı Çiğdem Dönertaş halkla buluşarak kitaplarını imzaladılar. Bunun yanında projenin geleneksel kültürün gelecek nesillere aktarılması noktasında destek veren Edirne Kadın Emek Evi üyeleri ve Edirne geleneksel ürünleri uygulamalı olarak tanıttı.


Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, Genel Sekreter Yardımcısı ve SKS Daire Başkanı Öğr. Gör. Burak İşçimen projede uzman olarak görev aldı. Ayrıca, Trakya Üniversitesi doktora öğrencisi Aydemir Ay, yüksek lisans öğrencileri Uğur Yesirlili, Haktan Arıkan, Derya Nehir’in konuşmacı, Turizm ve Otelcilik mezunu Emel Yeşilyurt’un sunucu olarak destek verdiği etkinliğe Erasmus Öğretim Üyesi Hareketliliği Programı çerçevesinde Edirne’de bulunan Plovdiv Food Techonology Üniversitesi Öğretim Üyesi Ivan Obreshkov ile Bulgaristan proje partnerleri de katıldı.


Trakya Üniversitesi, Edirne Valiliği, Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinlik Fatih Sultan Mehmet Müzesi, Üç Şerefeli Camii ve Devlet Konuk Evi’nin bulunduğu tarihî ve mistik sokakta yapıldı.


Yapılacak etkinlikler ile gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması amacıyla Edirne ve ilçelerinde bulunan 88 tarihî ve kültürel eser belirlenerek dijital haritaya aktarıldı. Edirne Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Keşan Müzesi, Keşan Hersekzade Ahmetpaşa Camii, Enez Kalesi olmak üzere beş tarihî eser 3D teknolojisiyle haritada yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Denizlililer için sahne aldı Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı programlar kapsamında CSO Film Müzikleri Konseri düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları coşkulu bir şekilde sürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Film Müzikleri Konseri düzenlendi. Etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Marım, davetliler ve binlerce Denizlili katıldı. Dünyaca ünlü birçok film müziklerinin icra edildiği, Şef Cemi’i Can Deliorman’ın yönettiği CSO performanslarıyla izleyenleri büyülerken, konser sonunda davetliler sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı. “Dünyada eşi benzeri olmayan bir bayram” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CSO sanatçılarına ve izleyicilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile bir kez daha dünyada eşi benzeri olmamış bayramlardan birini daha yaşayacağız. 23 Nisan, ülkemizin demokrasiye, özgürlüğe ve gelecekte huzurlu bir hayat yolculuğuna başlamış olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı o güzel gündür. Bizlere bu güzel vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı çocuklarımıza armağan ediyor olması gerçekten ne kadar büyük bir dehanın, ne kadar büyük bir öngörünün sahibi olduğunu da bir kez daha bizlere göstermiştir” dedi. “Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir” Bu özel günlerin kendilerine miras olmadığını, çocuklara emanet edildiğini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi belediye başkanlarına, cumhurbaşkanlarına, bakanlara, valilere, müsteşarlara veya başkalarına emanet etmemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir. Biz de bu şiara inanan temsilcileri olarak, gençlerimizin huzurlu bir hayat sürmeleri, gelecekleri ile ilgili kaygı taşımadıkları, ülkemizin güzel coğrafyasını terk ederek başka bir coğrafya hayali kurmadıkları bir Türkiye’de, bir Denizli’de buluşmayı diliyoruz.” Konuşmanın ardından Vali Coşkun ve Başkan Çavuşoğlu, günün anısına Şef Cemi’i Can Deliorman’a plaket verdi.